Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Ce scaun auto sa alegi in functie de varsta si inaltimea copilului

Atunci cand parintii cauta sa achizitioneze un scaun auto pentru copii, este firesc sa se orienteze dupa clasificarea standard care imparte scaunele in opt grupe diferite in functie de greutatea copilului. E bine de stiut insa ca aceasta clasificare este alcatuita in baza anumitor caracteristici pe care trebuie sa le aibe un anumit model de scaun pentru a se incadra in grupa respectiva..

Spre exemplu un scaun din grupa 0-25 kg, sustine greutatea unui copil de 10 ani la fel de bine ca si un scaun din grupa 15-36 kg. Diferenta este data insa de caracteristicile scaunului 0-25 care fiind prevazut pentru copii mai mici, nu are spatarul suficient de inalt. Astfel nu poate oferi o pozitie confortabila copilului in zona capului si nicidecum sa ofere protectie in cazul unui incident. Cert este insa ca nu se va rupe sub nici o forma sub greutatea copilului vhiar daca depaseste 25 kg.

Asadar, atunci cand intentionati sa cumparati un scaun auto pentru copii, luati in calcul in primul rand varsta copilului si inaltime. Greutatea va fi doar cel de al treilea factor, si care ar trebui luat in calcul doar atunci cand copilasul este supraponderal.

Alegerea scaunului auto in functie de varsta copilului

Daca intentionati sa achizitionati un scaun pentru un copil pana in trei ani, pozitia de somn este obligatorie.

Pozitia de somn o veti regasi in mod obligatoriu la toate grupele de scaun auto care sunt recomandate de la 0, adica de la nastere. Asta inseamna 0-13 kg, 0-18 kg, 9-18 kg, 0-25 kg,si 0-36 kg. Ca si exceptie, in grupa de scaune auto 9-25 kg veti gasi de asemenea doar scaune auto cu spatar reglabil.

E bine totodata sa stiti ca toate aceste grupe de scaune auto care sunt recomandate de la 0+ kilograme, pot fi pozitionate cu spatele catre directia de mers.

In acelasi timp, toate grupele recomandate de la 9 kilograme in sus, pot fi montate exlusiv cu fata catre directia de mers

O alta grupa la care veti regasi pozitia de somn, insa nu in mod obligatoriu, este grupa 9-36 kg. Aici va trebui sa acordati atentie bazei pe care este asezat scaunul auto. Daca sezutul este asezat pe o baza, atunci sezutul va avea pe ce sa culiseze, deci spatarul este reglabil si copilul are pozitia de somn confortabila. Lipsa bazei va sugereaza clar ca acel scaun auto nu se lasa pe spate.

Caracteristica comuna pentru grupa de scaune 9-36 kg, sunt centurile proprii si pozitionarea scaunului catre directia de mers obligatoriu.

O grupa de scaune auto care este tot mai populara este grupa 0-36kg. Din aceasta grupa face parte orice model de scaun auto cu pozitie de somn si care poate fi folosit de la nastere si pana la 12 ani. Practic, scaunul auto creste impreuna cu, copilul.

Fiind o grupa de scaune auto foarte populara, este firesc ca cele mai vandute scaune auto de pe piata sa faca parte din aceasta grupa. Este vorba de scaunul auto Every Stages de la Joie fara isofix sau varianta Every Stages FX de la acelasi brand.

joie scan auto every stages

Aceasi este si pozitia pentru grupa 15-36 kg. Aceasta grupa insa nu mai are centurile de prindere proprii. Asigurarea copilului intr-un scaun din grupa 15-36 kg se face intotdeauna cu ajutorul centurilor de siguranta ale masinii.

Rolul scaunelor din aceasta grupa este de a inalta usor copilul pentru a putea fi asigurat cu centura masinii care va fi ghidata prin tetiera scaunului astfel incat sa nu deranjeze copilul in zona gatului. Totodata tetiera reglabila si spatarul au rolul de a proteja copilul in cazul unui impact la nivelul capului si trunchiului.

Pentru ca ofera o pozitie de somn confortabila si este poate fi folosit de

 

Alegerea scaunului auto in functie de inaltimea copilului

Indiferent daca caracteristicile scaunului corespund cu nevoile copilului si acesta sta confortabil in scaun, in momentul in care varful capului copilului depaseste tetiera scaunului, acesta nu mai este indicat sa fie folosit. Acest lucru se datoreaza faptului, ca acea zona a capului nu mai este protejata corespunzator in cazul unui impact. Si cum asezarea copilului in scaunul auto este in primul rand pentru siguranta si doar apoi pentru confort, scaunul auto cu pricina va trebui inlocuit cu unul corespunzator.

Desi multa lume nu este constienta de acest aspect, conform instructiunilor de folosire a scaunelor auto prevazute cu centuri proprii, inaltimea copilului este destul de importanta. Astfel, producatorii de scaune auto recomanda ca pentru grupele 0-36 kg sau 9-36 kg, in momentul in care punctul de plecare al centurii scaunului auto se afla sub umarul copilului, acestea trebuie inlaturate si copilul va fi asigurat direct ce centurile proprii ale masinii.

Desi este firesc ca siguranta copilului in trafic este principalul motiv pentru care achzitionezi un scaun auto pentru copil, confortul nu este deloc de neglijat. Asadar, inainte de a incepe cautarile pentru un scaun auto, ganditi-va bine la nevoile copilului in functie de varsta lui si orientati-va spre un scaun auto ale carui caracteristici sunt in conformitate cu aceste nevoi.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie