Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Clamparea tardiva a cordonului ombilical

De practica clamparii cu intarziere a cordonului ombilical sau dupa denumirea engleza Delayed Cord Clamping (DCC) au inceput sa se documenteze tot mai multe mamici in ultimii ani. O practica deloc iesita din comun in alte tari, la noi inca nu este practica din pacate decat de foarte putini medici.

Deși există multe dezbateri în legătură cu momentul optim de taiere a cordonului ombilical, concluziile inaintate de catre Organizația Mondiala a Sănătății recomanda ca acest lucru sa fie facut la unu-trei minute dupa nastere sau mai mult
Chiar si in cazul nasterii prin cezariana aceeasi organizatie recomanda clamparea cordonului ombilical dupa 1 minut si nu mai repede. Sunt specialisti care sustin clamparea doar dupa ce cordonul nu mai pulseaza si isi schimba culoarea fapt ce arata ca intreaga cantitate de sange placentar a fost transferat catre nou-nascut.
Taierea cordonului ombilical si separarea copilului de mama imediat dupa expulzie este recomandata doar in cazul in care este necesara interventia medicala de urgenta asupra nou-nascutului.

Ce presupune clamparea intarziata a cordonului ombilical

Clamparea tardiva presupune prelungirea timpului dintre nașterea efectiva a bebelusului si detasarea acestuia de mama prin taierea cordonului ombilical care ii uneste.
Aceasta procedura permite ca o cantitate mai mare de sânge să se transfere de la placenta la copil fapt ce duce la o crestere de pana la la o treime a volumului sangelui bebeblusului nou-nascut.
Crescand volumul sangelui, creste automat si cantitatea de fier pe care micutul o are si care este vitala pentru dezvoltarea unui creier sanatos.

Care sunt beneficile acestei practici?

Noi studii efectuate in ultimii ani au descoperit că clamparea tardiva a cordonului ombilical poate avea un efect pozitiv atât asupra bebelușilor prematuri cât și asupra celor nascuti la termen. Aceste beneficii includ o creștere a transfuziei placentare, o creștere de 60% a celulelor rosii din sange cat și o creștere de pana la 30% a volumului de sânge din corp.

Transfuzia sangelui placentar catre nou-nascut duce la o scaderea a riscului de anemie cu deficit de fier. Prin amanarea momentului de separare a copilului de mama, se transferă 40-50 mg / kg suplimentar de fier la nou-născut, ceea ce reduce riscul ca acesta să sufere de reacțiile adverse severe asociate cu deficiență de fier.
Astfel de reactii adverse frecvente ale deficitului de fier la naștere includ deficiența cognitivă și problemele sistemului nervos central.

Exista riscuri asociate cu clamparea tardiva a cordonului ombilical?

Desi nu exista studii care sa sustina existenta unui risc concret atat pentru bebeblus cat si pentru mama, exista unele presumptii. Aceste presumptii se refera la faptul ca nou-nascutii ce au parte de un astfel de „tratament” ar putea prezenta un risc mai mare de policitemie sau hiperbilirubinemie ce poate produce icter.

De asemenea in ceea ce priveste proaspata mama se presupune ca clamparea tradiva poate duce la o creștere a hemoragiei postpartum.

Cu toate acestea, nu există dovezi statistice care să ateste că o astfel de practica ar avea ca rezultat o creștere a pierderilor de sânge in randulor proaspetelor mamici.

Asadar, in cazul in care stii ca se apropie momentul nasterii si pentru tine, informeaza-te legat de aceasta practica si discuta cu medicul tau ginecolog aceasta posibilitate. Indiferent de tipul de nastere de care vei avea parte, clamparea tardiva este o optiune.

https://www.who.int/elena/titles/full_recommendations/cord_clamping/en/

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie