Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

10 sfaturi utile cu privire la ce mâncăm atunci când alăptăm

"Ce mananc cand alaptez ?" este intrebarea pe care si-o pun foarte multe mamici constiente fiind ca perioada de alăptare este crucială pentru sănătatea bebelușului iar laptele matern este o sursă unică de nutrienți și beneficii, imposibil de obținut din alte alimente. Alimentația mamei din această perioadă este foarte importantă, însă dacă urmați deja o dietă sănătoasă, foarte puține schimbări sunt necesare. Important este să aveți în vedere că va trebui să consumați mai mult cu aproximativ 500 kcal1, iar regula principală este să alegeți alimente nutritive care vor influența calitatea și cantitatea laptelui.

1. Alegeți alimente variate

Este important ca alimentația mamei să fie echilibrată, astfel încât bebelușul să se obișnuiască cu cât mai multe alimente și să fie expus la gusturi diferite.

2. Optați pentru alimente de calitate

Aici ne referim la alimente dense în nutrienți și cât mai naturale. Dacă este posibil, achiziționați-le din surse certificate sau chiar din piață, în cazul legumelor. Legumele și fructele de sezon sunt de preferat celor exotice, întrucât elimină posibilitatea de stocare îndelungată și tratamente chimice.

3. Pregătiți mesele acasă

În timpul alăptării, evitați mâncarea de tip junk-food și fast-food, semipreparatele și alimentele procesate. Alegeți să gătiți acasă, într-un mod sănătos, prin fierbere, la cuptor, la aburi sau pe grătar, limitând prăjelile.

4. Informați-vă cu privire la conținutul nutrițional al alimentelor

Alcătuiți-vă mesele în funcție de grupele mari de nutrienți: proteine, carbohidrați și grăsimi. Totodată, includeți și micronutrienți esențiali precum fierul, calciul, potasiul și vitaminele.

5. Alegeți cât mai multe surse de proteine și grăsimi

Fie surse animale (carne de pui, curcan, mușchi de vită, pește precum somonul și heringul etc.), fie vegetale (fasole, mazăre, linte, năut – în cantități moderate –, nuci și semințe ș.a.), proteinele și grăsimile sunt esențiale pentru dezvoltarea bebelușului.

4. Includeți în dietă alimente care stimulează lactația

Printre cele mai cunoscute alimente care stimuleaza lactatia sunt fulgii de ovăz, morcovul, spanacul, somonul, papaya etc.
O măsură adițională care da roade foarte buna pentru a stimula lactația este utilizarea unei pompe de sân. Într-un studiu
2 recent privind substanțele care stimulează lactația, s-a constatat că spre deosebire de suplimentele farmaceutice sau naturiste, folosirea unei pompe de sân a fost cea mai sigură metodă, cea mai eficientă și preferată de 99% dintre respondenți

6. Respectați orarul meselor

Astfel, veți avea și necesarul zilnic de energie.

7. Ajustați-vă dieta în funcție de vârsta bebelușului

Unele alimente care pot cauza sensibilități este bine să fie amânate și introduse treptat în alimentație. Cel puțin în primele luni de alăptare, este recomandat să evitați lactatele în cantități mari, din cauza lactozei greu de digerat. De asemenea, se recomandă moderație în consumul de fasole, năut, linte, conopidă, brocoli, și alte legume similare; ele pot declanșa sesnibilități pentru sistemul digestiv al bebelușului.

8. Evitați medicamentele

Medicamentele pot trece în laptele matern, afectând bebelușul. Dacă sunt absolut necesare, consultați medicul înainte de administrare.

9. Apelați la suplimente nutriționale

Dacă devine necesar, puteți apela și la astfel de suplimente, în măsura în care sunt naturale: calciu, vitamina D, fier etc.

10. Consumați apă și alte lichide

Minimum 2,5 l de apă sau lichide neîndulcite pe zi sunt recomandați pentru a preveni deshidratarea, care poate afecta volumul laptelui matern.

Un lucru important în timpul alăptării este monitorizarea permanentă a reacțiilor bebelușului după hrănire. Așa vă veți putea da seama dacă dieta pe care o urmați este optimă pentru necesitățile copilului. Și nu în ultimul rând, profitați de orice ocazie pentru a vă odihni.

 martie 2019, American College of Obstetricians and Gynecologists ( ).https://www.acog.org/-/media/For-Patients/faq029.pdf?dmc=1&ts=20190802T0659317584

Maternal experiences with and sources of information on galactagogues to support lactation: a cross-sectional study” în International Journal of Women's Health ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5338995/ ), 2017 Feb 27

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie