Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Ce este plagiocefalia sau sindromul capului turtit la bebelusi

In primul an de viata, capul copilului este foarte moale si maleabil. Daca copilul doarme ore intregi dupa cum se recomanda, intreaga greutate a capului este lasata pe aceasi parte. Acest lucru se intampla in special in primele saptamani de viata cand bebelusul nu are capacitatea de a-si schimba singur pozitia. Datorita presiunii exercitate pe aceasi zona a capului, poate lua nastere asa numita plagiocefalie sau sindromul capului turtit.
Desi poate suna alarmant, de obicei acest diagnostic este destul de inofensiv. De fapt, odata ce bebelusul sta mai mult in pozitia sezut si nu doar culcat, aceasta problema poate disparea de la sine. E bine insa, noi, ca parinti sa facem tot ce ne sta in putinta sa prevenim respectiv sa amelioram aceasta conditie trecatoare a bebelusului. Din fericire exista solutii relativ simple.

Cum sa previ plagiocefalia la bebelusi

Cu exceptia craniosinostozei, care limiteaza cresterea creierului, plagiocefalia este de obicei temporara si de obicei nu provoaca probleme. In celelalte tipuri de plagiocefalie, creierul continua sa creasca normal, doar intr-o forma diferita. Cu toate acestea, multi parinti ar prefera sa evite plagiocefalia daca este posibil.

Din fericire, este foarte usor de facut. Cea mai importanta modalitate de a preveni sindromul capului plat este sa nu-l lasati pe bebelus sa stea in aceasi pozitie tot timpul. Daca copilul tinde sa se uite mereu intr-o parte in timp ce doarme, este indicat sa ii inversezi pozitia in pat in fiecare noapte. Altfel spus, e indicat sa il culci alternativ fie in partea de sus, fie in partea de jos a patului. Daca stii ca atentia ii este atrasa de o jucarie atasata de pat, poti muta jucaria in partea opusa in fiecare a doua noapte. Important este sa fiti constienti de preferintele bebelusului de a-si aseza capul si incercati sa va orientati cum il asezati in functie de aceste preferinte. Este important sa fiti atenti la acest aspect nu doar cand bebelusul doarme ci si cand este trez in primele saptamani de viata. In aceasta perioada, muschii gatului nu ii permit acestuia sa isi miste capsorul atat de des pe cat si-ar dori. La fel de usor si de inconstient pot fi create situatii in care bebelusul este asezat intr-un loc si ceea ce i se pare lui interesant se intampla intr-o anumita directie. Spre exemplu, bebelusul este asezat in leagan intr-o parte a camerei, iar mama isi desfasoara activitatea in cealalta parte. Intr-o astfel de situatie este foarte firesc ca bebelusul sa stea cu capul in aceasi pozitie punand presiune pe aceasi zona a capului. Acest lucru ar trebui constientizat de parintii care ar putea aseza leaganul in locuri diferite ale camerei, respectiv sa tina cont de poztia pe care a avut-o copilasul cand a stat in leagan.
La fel de important ca pozitia copilasului noaptea este si pozitia lui pe timpul zilei. Este recomandat sa practicati pozitia “pe burtica “. Acest timp petrecut in pozitia “pe burtica' ajuta la prevenirea plagiocefaliei si ajuta copilul sa inceapa pregatirea pentru alte etape, cum ar fi rularea si statul in sezut.

Cum sa tratezi capul turtit la bebelusi

Recomandarile expertilor cu privire la tratarea sindromului capului plat sunt foarte asemanatoare cu sugestiile pentru prevenirea acestuia: Terapia prin repozitionare. Aceasta implica impiedicarea bebelusului sa se odihneasca pe zona aplatizata tot timpul. Pacaleste-l pe cel mic sa-si roteasca capul invers, inainte de culcare sau in timpul somnului, si aseaza-l pe burtica ori de cate ori ai ocazia cand este treaz. Pe scurt, incercati prin toate mijloacele sa nu stea asezat pe partea din spate a capului si incerca sa utilizezi o perna pentru bebelusi special creata pentru a preveni si a ameliora plagiocefaliei.

Perna contra plagiocefaliei – solutia cea mai simpla si la indemana tuturor

Foarte folositoare in special pentru perioada somnului sau dovedit a fi pernutele special concepute pentru aceasta afectiune.
Cel mai apreciat model de pernuta contra capului turtit este modelul Osito de la Olmitos. Acest tip de pernuta este confectionat la interior din spuma cu memorie si la exterior are o husa dintr-un material similar cu catifeaua. Centrul concav de la mijlocul pernutei este excelent pentru a mentine capul bebelusului in pozitia corecta in timp ce forma speciala a pernei si materialul din interior au rolul de a distribui presiunea capului bebelusului in mod uniform.

Perna plagiocefalie Olmitos Perna bebelusi contra plagiocefaliei din spuma Memory Osito Olmitos

Printre cele mai apreciate pernute contra plagiocefaliei de catre parinti se numara pernuta contra plagiocefaliei de la Kidizi. Un model de perna disponibil in diverse imprimeuri simpatice, ce poate fi folosita de la nastere si pana la aproximativ 12 luni. Designul acestui model de perna a fost conceput tinand cont de anatomia sugarului si are ca element definitoriu zona concava din mijloc. Aceasta zona concava este pozitionata la o distanta foarte mica de baza pernutei, zona care la randul ei este foarte joasa tocmai pentru a sustine gatul si colana in pozitia corecta (o distanta sau inaltime prea mare ar pune presiune inutila asupra gatului)

perna plagiocefalie Kidizi perna plagiocefalie Kidizi

Un astfel de model de pernuta contra plagiocefaliei a fost dezvoltate de brandul Babymoov in colaborare cu un medic pediatru din Franta. Din aceasta colaborare au rezultat doua produse special concepute pentru a preveni si corecta sindromul capului turtit.Pernuta Lovenest  de la Babymoov si Pernuta Lovenest Plus.
Perna Lovenest impotriva plagiocefaliei de la Babymoov are o forma si inclinatie speciala astfel incat presiunea sa fie distribuita pe intreaga suprafata a craniului bebelusului. Datorita formei mai mici si a inaltimii reduse, aceasta pernuta poate fi utilizata cu succes conform opiniilor parintilor pana pe la 3 – 4 luni.

Perna Lovenest Original impotriva plagiocefaliei Babymoov Perna Lovenest Original impotriva plagiocefaliei

In cazul in care bebelusul d-voastra este mai mare, va recomandam perna impotriva plagiocefaliei Lovenest Plus. Acest model desi poate fi folosit tot din prima zi si pastreaza aceleasi caracteristici ca si modelul anterior, are dimensiuni ceva mai generoase si o inclinatie ce ii permite sa fie folosita o perioada mai multa de timp. Conform recomandarilor parintilor, undeva pana la varsta de maxim 8 luni.

Babymoov Perna Lovenest Plus impotriva plagiocefaliei Babymoov Perna Lovenest Plus impotriva plagiocefaliei

Masajul in tratarea plagiocefaliei

Daca copilul are muschii gatului asimetrici medicul pediatru ar putea recomanda terapia fizica pentru a intari acei muschi si pentru a imbunatati capacitatea de miscare a bebelusului. Daca situatia nu este insa foarte grava, medicul dumneavoastra va poate arata doar cateva exercitii pe care le puteti practica acasa.

Desi dupa cum mentionam anterior plagiocefalia nu este o afectiune ingrijoratoare. Multi bebelusi sunt afectati de aceasta conditi si ea poate trece de la sine cu doar un mic efort . Totusi, daca suspectezi ca bebelusul tau ar putea suferi de asa ceva, ia legatura cu medicul pediatru pentru a avea o opinie specializata. Cu siguranta acesta va stii sa te indrume in directia corecta.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie