Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Tipuri de patut co-sleeping

Desi multa lume nu stie, co-sleepingul nu presupune doar dormitul cu bebelusul in acelasi pat, ci include si dormitul cu bebelusul in aceasi camera chiar daca bebelusul are patutul lui.

Co-sleepingul a fost practicat in diverse forme din toate timpurile fie din necesitate (lipsa de spatiu) fie ca urmare a nevoii firesti a bebelusului de a fi cat mai aproape de mama, cat si vice versa.

Intrucat in ultimii ani a fost acordata tot mai multa atentie notiunii de co-sleeping, aparand chiar si dovezi stiintifice ce atesta avantajele acestei practici, putem afirma ca a luat nastere un nou trend (daca se poate numi asa). Acest trend de co-sleeping, departe de a fi un moft, o fixatie, aduce numeroase beneficii mamei si in special bebelusului.

Acest trend a fost intuit de producatorii de articole pentru copii si ca urmare au aparut pe piata diverse modele de patuturi pentru bebelusi menite sa sustina practica co-sleepingului.

Deoarece dormitul cu bebelusul in acelasi pat implica anumite riscuri, varianta cea mai sigura si practica o reprezinta apropierea patului bebelusului de patul mamei. Astfel, mama va avea acces facil la bebelus fara sa fie nevoita sa se ridice din pat. Acest acces facil este oferit de patuturile co-sleeper care in functie de model, fie doar se apropie, fie se si ataseaza de patul mamei printr-un sistem special menit sa ofere siguranta suplimentara.

In functie de functionalitatile pe care le ofera, patuturile de tip co-sleeper pot fi impartite dupa cum urmeaza:

Mini patuturile co-sleeping din lemn

patut Klups Piccollo

Aceste tip de patut co-sleeping are o dimensiune mai mica si ofera posibilitatea de a se atasa la patul mamei. Sistemul de atasare presupune inlaturarea completa a uneia dintre lateralele patutului, reglarea pe inaltime in functie de patul mare si atasarea la acesta printr-un sistem cu carlig.

Fiind vorba de un patut cu dimensiuni reduse - aproximativ 90x50 cm- acest tip de patut co-sleeper nu mai poate fi folosit dupa varsta de 6 luni. Lateralele acestuia sunt prea putin inalte, astfel incat ar prezenta risc pentru un bebelus ce poate sa se ridice singur in sezut. Daca se doreste, acest tip de patut poate sa fie transformat intr-o bancuta mai atipica.

Patut co-sleeping din lemn cu dimensiuni standard

pat co-sleeping dreamy plus

Daca doresti un patut co-sleeper pe care sa il folosesti o perioada mai indelungata, aceasta este cea mai buna alegere. Un patut care a fost conceput sa poata fi folosit si ca patut normal dar si ca patut co-sleeper fiind prevazut chiar si cu un sistem de atasare la patul mamei. Acest tip de patut cu dimensiuni de 120x60 cm, poate fi folosit de la nastere pana la 3 ani adaptandu-se cu mare usurinta nevoilor mamei si ale bebelusului ce se schimba in functie de etapele de crestere.

Cu o constructie solida din lemn masiv de fag, cea mai populara varianta de pe piata in momentul de fata este patutul Dreamy Plus de la Treppy. Acest patut de dimensiuni generoase este prevazut cu un sistem ingenios si unic pe piata din Romania. Acest sistem presupune posibilitatea ca una dintre lateralele mari ale patului sa culiseze total sub pat. Astfel, patutul Dreamy Plus poate fi folosit ca si co-sleeper in primele luni, iar ulterior ca un patut normal. Avand marele avantaj de a fi pe roti si de a putea culisa laterala total in doar 5 secunde, daca bebelusul este bolnavior, sau pur si simplu este mai morocanos si are nevoie de mamica lui mai aproape, patul Dreamy Plus poate fi transfomat in doi timpi in co-sleeperul necesar.

Mini patuturile co-sleeing de tip cosulet

patut co-sleeper Cozee Tutti Babini

 

Acestea sunt fabricate din material textil si sunt prevazute cu o laterala care se deschide, de obicei cu fermoar, total sau partial astfel incat mama sa aibe acces la bebelus. Acest tip de patut este intotdeauna de dimensiuni mici – aproximativ 50x90 cm – si poate fi folosit doar in primele 6 luni. Nu se poate atasa la patul mamei, doar poate fi apropiat.

Poate fi reglat cu usurinta pe inaltime in mai multe trepte pentru a se potrivi cat mai bine cu inaltimea patului mare si permite, datorita acestei caracteristici, sa reglati picioarele la inaltimi diferite, obtinand astfel un grad de inclinare al patutului de pana la 15 grade. Aceasta caracteristica poate fi utila in cazul in care bebelusul sufera de reflux gastro-esofagian.

Odata depasita faza in care bebelusul sta doar intins, acest patut va trebui inlocuit pentru ca nu mai este sigur pentru cel mic. Il puteti folosi in continuare ca spatiu de depozitare (un pic cam fortat) sau puteti incerca sa il vindeti pentru a va recupera partial investitia.

Patuturile co-sleeping pliabile

merida chipolino

Acest patut hibrid, reprezinta o incercare un pic fortata de a transforma un patut pliant intr-un patut co-sleeping. Din pacate aceasta interpretare a patutului co-sleeper nu a fost prea bine primita de parinti si nici producatorii nu s-au inghesuit sa scoata pe piata prea multe variante.

Singura deosebire dintre un patut pliant normal si un co-sleeper pliant este faptul ca cel de al doilea model este prevazut cu o laterala ce poate fi stransa partial in jos, facilitand accesul mamei spre bebelus. Acest tip de patut pliabil se poate regasi in piata la dimensiuni normale 120x60 cm sau dimensiuni mai mici 90x50 cm.

Avand in vedere avantajele co-sleepingului, nu putem decat sa incurajam aceasta practica. Pe langa avantaje insa,e bine sa fiti constienti si de riscuri si sa nu alegeti varianta cea mai simpla de a dormi cu bebelusul in acelasi pat pe timpul noptii. Cel mai comod si sigur mod este utilizarea unui patut co-sleeper, si dupa cum puteti observa in randurile de mai sus exista o gama destul de variata de unde puteti alege. Important este sa va informati din timp si sa alegeti in conformitate cu nevoile d-voastra fie ca veti alege un patut transformabil cum este Dreamy Plus de la Treppy sau un model tip cosulet

 

Sa aveti parte de somn linistit! :)

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie