Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Intoarcerea la locul de munca

Stim, viata alaturi de cel mic este minunata si uneori ai impresia ca nu ai putea sa schimbi nimic din ciclul activitatilor pe care le aveti. Cu toate acestea, te-ai hotarat sa te intorci la munca si te simti extrem de fericita atunci cand, pentru cateva ore, ai parte de activitati care te fac sa te simti capabila si stapana pe situatie. Pentru a putea face intoarcerea la locul de munca un proces simplu si mai usor de asimilat, ti-am pregatit un articol despre emotiile si eventualele probleme ce pot fi intampinate.

Lucrurile sunt diferite acum insa pentru ca gandul ca acasa te asteapta minunea ta nu te lasa sa te concentrezi asa cum ai fi facut-o in trecut. Acasa te simti coplesita de cantitatea de munca lasata neterminata si cateodata ai impresia ca nu ai luat o decizie buna intorcandu-te la munca. Cum sa reusesti sa gasesti un echilibru intre rolul de mama si cel de femeie care munceste? In cele ce urmeaza am incercat sa iti oferim cateva sfaturi care sa te ajute in acest sens.

Ma simt foarte vinovata de cand m-am intors la munca

Nu trebuie sa ne explici, sentimentul de vinovatie este unul universal si mereu prezent in vietile mamelor. In general, mamicile reusesc cu greu sa se imagineze ca fiind personajul cu doua roluri: mama grijulie, aproape de puiul ei si femeia implicata, care pune trup si suflet in activitatile pe care le are la locul de munca.

Incercarea de a gasi un echilibru intre cele doua mari parti poate sa te faca sa te simti bulversata si incapabila si vinovata fata de puiul tau. In plus, exista si situatiile in care familia sau prietenii iti pot alimenta sentimentul de vinovatie prin reprosurile lor atunci cand locul de munca iti solicita mai multe ore din timpul pe care trebuia sa-l aloci celui mic.

In general, sentimentul de vinovatie este o dovada a fapului ca ceva lipseste din balanta sustin specialistii. Pentru a reusi sa depasesti aceste sentimente care te mistuie, este important sa te linistesti si sa incerci sa stabilesti pe ce este important sa-ti focalizezi atentia. Odata identificata problema si detaliile ei, poti sa „negociezi” cu tine pentru a scapa de sentimentele negative. De exemplu, daca simti ca lucrurile merg bine la munca dar ca, din aceasta cauza, nu petreci suficient timp cu micutul tau poti incearca sa-i schimbi putin programul celui mic. Schimbarea orei de somn va poate ajuta sa petreceti mai mult timp impreuna.

Important este sa iti amintesti ca, muncind, le oferi copiilor tai o viata mai buna si ca pentru ei muncesti. Astfel vei reusi sa te simti confortabil la munca si sa te bucuri de fiecare clipa petrecuta cu cel mic. Poti sa iti notezi intr-un carnetel cum anume reintoarcerea la munca va schimba viata in mod pozitiv si astfel vei putea sa fii mai des multumita de alegerile tale.

Viata de parinte presupune sacrificii majore pe plan profesional

Pentru a te simti parinte in adevaratul sens al cuvantului, dar si pentru a avea satisfactii pe plan profesional in acelasi timp este posibil sa ai nevoie de un job care sa nu puna presiune asupra ta. Este posibil de asemenea sa fii nevoita sa renunti la orele suplimentare pentru a petrece mai mult timp cu familia, chiar daca acest lucru inseamna sa nu te simti 100% multumita de tine.

Daca locul de munca si natura jobului iti permit, te poti astepta si la necesitatea de a trece la mai putine ore de munca (8 in loc de 12 sau 6 in loc de 8, poate chiar un part-time), lucru care inseamna, evident, mai putine beneficii din punct de vedere financiar. Daca esti o persoana ambitioasa, obisnuita cu rezultate excelente pe plan profesional, este posibil sa te simti demotivata si dezamagita de tine.

Pentru a depasi aceste sentimente si trairi, este important sa iti cunosti competitorii si persoanele la care te raportezi in lupta pentru a fi un profesionist in adevaratul sens al cuvantului. Cel mai probabil, persoanele care te depasesc isi permit sa aiba un job solicitant, sa munceasca mult peste program si sa isi focalizeze intreaga atentie asupra activitatilor de la locul de munca, lucruri imposibile pentru tine, care esti si mamica.

In loc sa te simti prost si incapabila, este important sa gasesti modalitati prin care sa fii un contribuitor de valoare pe plan profesional fara a sacrifica din timpul petrecut cu familia. Ofera-te sa te implici in activitati care pot sa fie realizate cu usurinta chiar si de acasa si astfel te vei simti mai bine, iar cei din companie vor aprecia dorinta ta de a te implica.

Ma simt trasa in toate directiile si obosita mereu

Din nefericire, nu exista o formula magica pentru ca programul tau de la munca si de acasa sa iti permita sa te simti odihnita si in forma. La inceput, in primele saptamani la munca, vei putea sa simti ca nimeni nu incearca sa te ajute si sa-ti acorde atentie. Si chiar atunci cand vei reusi sa intri intr-o oarecare normalitate, ceva neprevazut precum vizita de urgenta la mediul pediatru iti poate strica toate planurile.

Pentru a reusi sa iti intri in forma este important sa nu te dai batuta. A fi mama este un job in sine si este nevoie de timp pentru a te obisnui cu noua ta postura si situatie. Solicitarea ajutorului partenerului de viata, realizarea unui calendar al activitatilor voastre si pregatirea pentru situatiile neprevazute te pot salva si te pot ajuta sa te simti din nou tu, cea plina de viata.

Un lucru extrem de important atunci cand esti parinte este sa inveti sa traiesti clipa. Ca parinti tindem sa ne ingrijoram peste masura pentru viitor si planurile ne tin mintea ocupata. Incearca sa te concentrezi pe un singur lucru in parte: daca esti la munca, munceste, iar daca esti acasa, ocupa-te de treburile casei si de copil. Nu le combina niciodata si nu te lasa coplesita de cantitatea de munca. Toate se rezolva cu calm, in timp.

Ma simt depasita de situatie si exclusa

Ai lipsit cateva luni de la munca si te simti coplesita de faptul ca pari exclusa din echipa. Chiar daca iti faci treaba bine, tot nu esti la curent cu glumitele de interior, cu schimbarile care au avut loc cat ai fost plecata si integrarea in vechiul mediu de lucru este mai dificila decat intr-unul nou.

In astfel de situatii, este important sa incerci sa pastrezi legatura cu colegii tai, fie ei vechi sau noi. Nu te izola in coltisorul tau si nici nu ii coplesi doar cu povesti despre lapte varsat pe canapea, scutece murdare si hainute ramase mici fara sa fi fost purtate. Asculta activ si, cand simti ca este momentul, deschide-te, treptat colegilor. Lasa-i sa te cunoasca pe tine ca mama si coleg de birou si astfel vei putea sa te integrezi din nou.

Stim ca intoarcerea la locul de munca poate fi extrem de dificila. Insa nu este imposibila. Este important ca, atunci cand iei aceasta decizie, sa fii pregatita pentru anumite situatii precum cele mai sus enumerate si sa incerci sa gasesti solutii pentru rezolvarea problemelor. Nu te inchide in tine si nu renunta. Chiar daca esti mama, vei putea face fata cu brio si unui job care iti aducea inainte numai satisfactii.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie