Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Mama si sotie, dar tot eu

Cu toate aceste schimbari care au servneit o data ce ai devenit mama,  trebuie sa nu uiti sa ramai tot tu si sa iti mai dedici timp pentru sufletul tau. In continuare ti-am pregatit un articol care sa te ajute sa iti mentii echilibrul emotional si sa faci fata tuturor noilor cerinte.

Emotia primului sunet scos de bebelus, bucuria pe care o ai cand il pui pentru prima oara in patutul lui, sutele de motive de ingrijorare, treburile zilnice, toate adunate pun presiune asupra unei femei si fac, de cele mai multe ori, ca aceasta sa se simta coplesita si depasita de situatie. In momentele in care apuci sa te intinzi linistita in pat pentru o jumatate de ora, te intrebi daca nu cumva te-ai schimbat atat de mult incat nu te mai recunosti nici macar tu.

Cand devii mama esenta ta, ca om, se schimba

In general, majoritatea femeilor nu isi analizeaza identitatea inainte de a deveni mame. Lucrurile isi urmeaza cursul normal, indiferent daca alegi sa intervii sau nu. Esti impreuna cu partenerul tau de 7 ani de zile pentru ca va intelegeti si ati depasit deja multe etape neplacute. Scrii sau pictezi pentru ca ti-ai descoperit pasiuni pe parcursul vietii. Ai reusit sa fii un profesionist pentru ca ai muncit mult si pentru ca te-ai ambitionat sa te autodepasesti. Toate aceste reusite sau impliniri presupun detasarea de cotidian si concentrarea asupra aspectelor importante pentru fiecare caz in parte.

Bebelusii si copiii nu permit insa astfel de detasari si concentrari asupra altor aspecte decat cele referitoare la ei. Copiii te vor intr-un anumit loc, exact atunci cand simt ei nevoia sa fii acolo. Daca nu te supui nu faci decat sa dai nastere unor crize de plans si strigate, fenomene care fac imposibila incercarea de a gandi sau de a te concentra asupra unor sarcini. Atunci cand esti, de exemplu, scriitor, petreci mult timp in liniste, gandind si scriind. Cand esti mama insa, nu prea gasesti momente in care sa fii singura si astfel momentele in care ar trebui sa gandesti sau sa gasesti inspiratie (daca nu luam in considerare momentele de disperare in care incerci sa iti amintesti ora la care l-ai hranit ultima oara).

Un lucru este adevarat, foarte putine persoane gandesc lucrurile luand in considerare aceste aspecte si ajung sa se simta deloc confortabil in postura de mamica. „In primul an de mamica am stat acasa, am avut grija de micutul meu si am facut ordine prin casa, in timp ce sotul meu era la munca. Atat.” Te regasesti? Atunci inseamna ca trebuie sa iti faci putina ordine in ganduri si sa adaugi un strop de initiativa pentru a reusi sa fii, in continuare, tu.

In foarte multe situatii, schimbarile care apar odata cu venirea pe lume a unui copilas se resimt mai acut in cazul femeilor decat in cazul barbatilor, lucru care poate sa fie extrem de frustrant pentru o mama. Tata se trezeste in timpul noptii sa-l hraneasca pe cel mic, ii schimba scutecul in fiecare seara si renunta la obiceiul de a iesi in fiecare joi seara cu prietenii la o bere pentru a sta acasa cu puiul lui.

Cu toate acestea, el nu pare a fi schimbat: este tot el, cel care citeste despre calatorii, care isi vede de job-ul lui si care nu se simte prea obosit pentru a se trezi cu jumatate de ora mai repede, in fiecare zi. Toate acestea in timp ce tu te simti pierduta pe planeta bebelusilor. De ce el nu simte nevoia sa-si schimbe viata si tu, ca femeie si proaspata mamica, da?

Ca mamica este important sa intelegi ca nu trebuie sa te abandonezi pe tine pentru ca puiul tau sa primeasca atentia necesara. Renuntarea la interesele si pasiunile tale nu il vor face pe cel mic sa creasca fericit sau sa se simta mai bine, ba dimpotriva te vor transforma pe tine intr-un om inchis, nefericit, frustrat, sentimente pe care, in cele din urma, si copilul ajunge sa le resimta. Astfel, in loc sa incerci sa intelegi de ce partenerul tau nu se simte presat sa se schimbe, incearca sa te motivezi sa iti reiei activitatile care te definesc.

Este adevarat, momentul in care te reapuci sa faci ceva, dupa ce o perioada ai renuntat complet la acea activitate, este unul extrem de dificil. In acelasi timp, satisfactia pe care o simti facand ceva ce iti place este greu de egalat. Exista foarte multe activitati care pot fi uitate odata devenita mama si multe altele care pot fi adaptate, astfel incat sa poti fi o super-mama fericita.

In ciuda nenumaratelor incercari esuate de a te regasi pe tine, cea dinainte de nasterea puiului tau, solutia pentru a te simti confortabil si tot „tu” exista. Trebuie doar sa iti faci putina ordine in ganduri si sa iti gasesti motivatia pentru a te apuca din nou de lucrurile care te faceau, pana nu de mult, fericita. Pentru inceput, incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:

  • Ce s-a schimbat cu adevarat in viata mea astfel incat sa fiu nevoita sa renunt la pasiunile mele?
  • Ce ma defineste pe mine, ca om?
  • Viata mea de acum este doar o circumstanta sau asa sunt eu de fapt?
  • Ce sunt eu fara munca, pasiunile, placerile mele?
  • Ce imi doresc sa fiu?
  • Cum as vrea sa ma perceapa copiii mei?

Raspunsurile la aceste intrebari ar trebui sa fie pentru tine factori motivanti care sa te ajute sa nu te „pierzi” in multimea de scutece, sticlute si hainute murdare si sa te organizezi. Trece-le deci intr-un carnetel si trateaza-le ca pe niste obiective.

Provocarea, atunci cand vine vorba despre activitatile care iti fac placere in timp ce esti mamica este sa gasesti un echilibru intre „inainte” si „dupa” pentru a descoperi astfel ce anume te defineste pe tine, ca om. Important este ca tu si partenerul tau sa va impartiti timpul astfel incat sa apuci sa ai parte de activitati care iti aduc placere.

Unele femei sunt fericite doar cu pauza de o ora, timp in care vizioneaza serialul preferat, altele se regasesc in iesirile cu fetele. Exista cazuri in care urmarea unui anumit curs (dans, aerobic, pictura) este solutia pentru ca mamica sa se regaseasca si sa fie fericita. In acest sens, chiar daca in majoritatea timpului esti acasa, mama, gospodina, sotie iubitoare, timp de 1 ora te simti regina salii de aerobic sau te simti excelent dansand si asta conteaza. Acest lucru te va ajuta sa te simti bine in pielea ta si sa te regasesti.

Concluzia este ca statutul de mamica nu trebuie sa te schimbe pe tine, ca om. Visele, pasiunile tale trebuie sa fie in continuare antrenate si alimentate, chiar daca intr-o alta maniera si fara a fi, intotdeauna, prioritare. Important este sa identifici elementele care te definesc pe tine ca om si sa te motivezi, zi de zi, sa fii fericita.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie