Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Intarzierea dezvoltarii limbajului la copii mici

Deja stii, copiii se dezvolta in mod diferit, dupa propriile puteri si capacitati. Daca in primul an de viata specialistii te-au incurajat sa nu te impacientezi daca puiul tau nu reuseste sa mearga la varsta la care te-ai fi asteptat, acum, ca a crescut, lucrurile sunt diferite.

Este adevarat, copiii au ritmuri diferite de invatare, dar, cand vine vorba despre dezvoltarea limbajului, foarte multi copii au parte de probleme. In cazul in care te confurnti si tu cu aceasta situatie, ti-am pregatit un articol care sa te ajute sa faci fata cu brio oricaror probleme de limbaj a copilului.

Odata ce a inceput sa mearga la gradinita, este posibil sa observi ca micutul tau are o abordare diferita a limbajului, in comparatie cu ceilalti copii. Diferentele pot sa devina din ce in ce mai pronuntate pe masura ce mic interactioneaza cu prietenii lui si incepe sa invete intr-un mediu formal.

In mod normal si natural, fiecare parinte este preocupat de dezvoltarea copilului lui, motiv pentru care este perfect normal sa te intrebi, in momentul in care sesizezi o diferenta, daca nu cumva micutul tau are probleme cu intarzierea dezvoltarii limbajului. In acelasi timp insa, este important sa fii constienta de faptul ca nu intotdeauna un decalaj in ceea ce inseamna dezvoltarea limbajului inseamna o problema care sa te ingrijoreze peste masura.

Ce trebuie sa urmaresti pentru a afla daca cel mic se confrunta cu intarzierea dezvoltarii limbajului

Exista cateva stagii ale dezvoltarii limbajului pe care copilul trebuie sa le depaseasca pana la o anumita varsta. Chiar daca varsta copiilor difera atunci cand se discuta despre etapele de dezvoltare, in sensul ca nu exista o varsta exacta pentru depasirea unui prag, ci un interval de timp (de exemplu intre 2 ani si 2 ani si jumatate) exista anumite semne care iti pot sugera faptul ca cel mic se confrunta cu intarzierea dezvoltarii limbajului. In acest sens, iata la ce ar trebui sa fii atenta:

  • Copilul tau vorbeste diferit fata de copiii de la gradinita? Par educatoarele a intampina dificultati in intelegerea micutului tau?
  • Este micutul tau frustrat atunci cand este implicat in activitati care implica vorbitul, ascultatul sau respectarea unor indicatii?
  • Pare cel mic inactiv in clasa sau neinteresat de activitatile pe care colegii le desfasoara?
  • Pare vorbitul o provocare atat de mare pentru cel mic incat atunci cand incearca sa vorbeasca el se enerveza, musca sau ii loveste pe cei din jur?
  • Foloseste copilul foarte des semne si obisnuieste sa arate spre obiecte in loc sa iti raspunda sau sa iti ceara ceva in cuvinte?
  • Ti se pare ca cel mic intampina dificultati in ceea ce inseamna respectarea instructiunilor sau urmarirea directiilor indicate, chiar daca acestea sunt alcatuite din pasi simpli?

In termeni restransi, intarzierea dezvoltarii limbajului se rezuma la dificultati in:

  • rostirea primelor cuvinte sau invatarea cuvintelor noi
  • utilizarea cuvintelor pentru a forma fraze
  • construirea propriului vocabular
  • intelegerea cuvintelor sau a frazelor .

Daca si puiul tau pare a se confrunta cu o astfel de problema, este important sa intelegi faptul ca intarzierea dezvoltarii limbajului este diferita de ceea ce numim tulburari de limbaj si de tulburari de vorbire.

In acest sens, o intarziere a dezvoltarii limbajului care persista poate fi un semn al tulburarii de limbaj, problema caracterizata prin intarzierea semnificativa in ceea ce inseamna invatarea si intelegerea limbii. O tulburare de vorbire reprezinta o dificutate in a pronunta anumite sunete sau cuvinte. In acest sens, un copil care sufera de o tulburare de vorbire poate avea abilitati de vorbire excelente, poate vorbi si intelege ceea ce i se spune, dar intampina dificultati in pronuntarea unor sunete (de exemplu „r” „s”).

De ce este important sa actionezi imediat

Ai auzit cu siguranta faptul ca primii ani de viata sunt cei mai importanti pentru construirea si dezvoltarea abilitatilor de vorbire. Acest lucru este adevarat, daca este sa luam in considerare faptul ca in acesti ani creierul un copil se dezvolta rapid si mult si ca el este astfel mult mai deschis spre invatare si mai receptiv la activitatile in care este implicat.

Odata ajuns la varsta de 5 anisori, copilul isi dezvolta limbajul prin participarea la activitati comune cu adultii din viata sa. Atunci cand cel mic transmite un mesaj, indiferent daca face acest lucru prin semne, sunete sau cuvinte, raspunsul parintilor serveste ca feedback si il incurajeaza pe acest sa invete si sa-si aprofundeze cunostintele.

Dar daca un copil comunica mult mai putin decat alti copii de varsta lui este evident faptul ca el nu primeste feedback-ul necesar, ingredient esential pentru procesul de dezvoltare a limbajului. In acest sens, pentru ca micutul nu vorbeste, parintii tind sa comunice cu acesta mai putin, deci el nu primeste suportul necesar pentru a-si dezvolta limbajul. Un copil care se confrunta cu problema intarzierii dezvoltarii limbajului nu poate participa in totalitate la diferite activitati si la conversatii si poate ajunge sa aiba parte si de alte probleme in ceea ce inseamna socializarea sau exteriorizarea sentimentelor daca nu primeste ajutorul de care are nevoie.

Este necesar ca, atunci cand observi ca cel mic are o problema cu vorbitul sau ca intampina dificulati, sa nu amani momentul consultarii unui specialist. Foarte multi parinti sunt sfatuiti sa-l lase pe cel mic sa se descurce si sa astepte, in ideea in care cel mic isi „va da drumul” si va incepe sa vorbeasca dupa o perioada de timp incarcata de frustrari acumulate. Dar strategia „asteapta si vezi” presupune pierderea unei perioade de timp esentiala din etapa prielnica invatarii.

In alta ordine de idei, daca un copil cu o problema dezvoltare a limbajului primeste sprijinul si ajutorul necesar din partea parintilor, el va putea sa depaseasca aceasta etapa neplacuta si extrem de frustranta. Interventia la o varsta frageda este esentiala pentru copiii, pentru a putea avea rezultate bune in viata, pe plan profesional si personal. Lucrurile sunt foarte simple: cu cat un copil primeste ajutor mai repede, cu atat el va reusi sa deprinda abilitatile necesare si sa-si dezvolte limbajul mai repede si mai usor.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie