Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Importanta atentiei pozitive pentru copil

Ca parinte, ai parte de sute de interactiuni zilnice cu puiutul tau. Ceea ce conteaza cu adevarat atunci cand interactionezi cu cel mic este sa-i oferi atentie pozitiva si sa te bucuri si tu de momentele petrecute impreuna. In continuare iti vom prezenta cum poti contribui la dezvoltarea armonioasa a copilului printr-o atentie pozitiva.

Ce este atentia pozitiva?

Atentia pozitiva reprezinta modul in care ii arati copilului tau entuziasmul tau, iti exprimi dragostea, multumirea si ii oferi caldura prin:

  • zambetele pe care i le oferi
  • contactul vizual si folosirea expresiilor faciale
  • contact fizic bland si afectiune
  • utilizarea cuvintelor de incurajare si lauda
  • manifestarea interesului pentru activitatile, pasiunile si realizarile copilului.

Se poate observa deci faptul ca, zi de zi, ai o multime de oportunitati sa-i oferi copilului atentie pozitiva si sa-l sustii in dezvoltarea sa.

Ce invata copiii din atentia pozitiva

Inca din primii ani de viata este esential ca cei mici sa aiba parte de experiete si relatii care sa puna in evidenta faptul ca sunt apreciati si ca sunt considerati ca fiind persoane capabile sa aduca fericire oamenilor din jur. In acest sens, atentia pozitiva, reactiile si raspunsurile catre diferite actiuni sunt ustensile extrem de folositoare pentru parintii care trebuie sa-i ajute pe cei mici sa se simta apreciati si iubiti.

O imagine pozitiva despre sine este construita in timp, cu ajutorul mesajelor pozitive si care transmit dragoste din partea mamei, tatalui si persoanelor importante din viata unui copil. O imagine benefica si pozitiva despre sine este extrem de importanta, nu doar pentru relatia copilului cu persoanele din jur, dar si pentru ca il ajuta pe micut sa aiba incredere in el, pe masura ce invata despre viata si despre lume.

Sentimentele de sigurata si securitate ale copiilor se nasc din interactiunile cu parintii si ceilalti adulti care au grija de ei. Atunci cand un copilas este speriat, nesigur pe el sau cand are de-a face cu o situatie noua, nefamiliara, are nevoie de sustinere si de increderea altor persoane in el pentru a putea continua, sigur pe el.

In unele cazuri insa, parintii sunt mult prea preocupati de alte activitati si nu acorda suficienta atentie nevoilor copiiilor. De asemenea, din cauza activitatilor multiple de care majoritatea adultilor au parte, focusarea pe o anumita activitate devine extrem de dificila si adultii sunt distrasi foarte repede de la ceea ce copilul incearca sa le arate sau sa le spuna.

Specialistii recomanda insa ca timpul petrecut cu cei mici sa fie calitativ si ca adultii sa incerce sa se concentreze spre a le oferi celor mici experiente din care sa iasa increzatori in fortele proprii si fericiti. Numeroase studii arata faptul ca, daca parintii isi pierd frecvent concentrarea atunci cand petrec timp cu cei mici, copiii ajung sa fie introvertiti si stresati. In acelasi timp, exista studii care arata faptul ca acei copii carora parintii le zambesc des si care simt ca sunt apreciati tind sa se comporte mai frumos si sa fie mai fericiti adulti fiind.

Cum poti sa-i oferi copilului atentie pozitiva

Inca din momentul in care se nasc, copiii sunt extrem de atenti si receptivi la ceea ce faci si spui. Mai mult decat atat, pentru copii tonul si modul in care alegi sa te exprimi este extrem de important.

Aparent, comunicarea cu bebelusii nou-nascuti este extrem de dificila si, in foarte multe situatii aproape imposibila. Adevarul este insa ca bebelusii sunt pregatiti sa relationeze, sa comunice si invata din fiecare gest si de la fiecare persoana din jurul lor.

Astfel, cu cat ii raspunzi mai mult bebelusului si cu cat il stimulezi sa iti comunice, cu atat el se va dezvolta mai usor si mai repede. Poti sa ii acorzi celui mic atentie si sa ii raspunzi eforturilor de a comunica prin:

  • alinarea lui atunci cand plange
  • intoarcerea unui zambet atunci cand iti zambeste
  • raspunsul la sunetele care par a transmite chestiuni sensibile (chiar si atunci cand nu intelegi ceea ce iti transmite).

Pe masura ce copiii cresc, combinarea cuvintelor si a gesturilor te ajuta sa le transmiti acestora mesaje. Pentru a-i transmite celui mic faptul ca ii esti alaturi acordandu-i atentia de care are nevoie este important sa:

  • fii constient de faptul ca cei mici interpreteaza tonul vocii si expresia fetei chiar daca nu inteleg ceea ce le transmiti
  • profiti de fiecare moment petrecut alaturi de puiul tau si sa te bucuri de fiecare clipa. Baita, orele de somn, mesele si masajul pot parea actiuni rutinoase daca nu li se acorda atentia si importanta necesara. Profita deci de fiecare clipa pentru a relationa cu cel mic. Vorbeste-i atunci cand il speli, canta-i cand ii faci un masaj, pupa-l des si spui-i cat de mult il iubesi. Copiii au nevoie de astfel de gesturi pentru a se dezvolta
  • lasi la o parte planificarile si preocuparile si sa te lasi purtat de val cu micutul tau. Opreste-te pe strada si admirati florile chiar daca te grabeai undeva. Aceste activitati nu au nevoie de timp mult, dar au insemnatate puternica pentru copilasi
  • privesti pe cel mic in ochi des, sa-i zambesti, sa te arati interesat de activitatile lui, sa fii atent la ceea ce-ti spune si sa-l motiveazi intr-un mod pozitiv sa-ti comunice
  • te concentrezi pe partile pozitive. Daca il corectezi in permanenta pe cel mic, daca pari mereu nefericit, distras sau nervos, ii transmiti celui mic faptul ca nu este capabil, valoros, apreciat sau suficient de interesant pentru a-i acorda atensia ta. Inainte de a-l corecta deci, intreaba-te daca merita, daca este important sau daca, dimpotriva, poti trece peste.

Stim ca este dificil si deloc realist sa fii mereu pozitiv. Copiii sunt capabili sa faca fata trairilor negative ale parintilor, pot sa isi gestioneze sentimentele atunci cand mami sau tati sunt distrasi sau indisponibil pentru joaca.

Este insa important ca cel mic sa creasca incarcat de pozitivism si sa invete, de mic, sa zambeasca. Nu-l mai astepta cu o privire critica atunci cand iese din clasa de gradinita cu pantalonii murdari si tot ciufulit. Lasa-l sa-si lumineze fata atunci cand te vede zambindu-i, stiind ca totul va fi bine. Fii pozitiv si alege partea plina a paharului. Nu pentru tine, ci pentru copilul tau!

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie