Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

5 trucuri pentru a-ti intari relatia cu cel mic

Un parinte stie si simte daca este suficient de apropiat de copilul lui. In lumea in care traim, parintii preocupati fie de locul de munca, fie de alte activitati pe care le considera esentiale, nu acorda suficienta atentie relatiei cu cei mici, motiv pentru care foarte frecvente sunt situatiile in care copiii se inchid in ei si aleg sa discute despre problemele lor cu oricine altcineva decat cu parintii. Pentru ca relationarea este foarte importanta pentru dezvoltarea copilului, iti vor oferi 5 trucuri prin care poti stabili o relatie armonioasa cu copilul tau.

Relationarea cu cei mici presupune incercarea parintelui de a raspunde nevoilor emotionale ale copiilor, incercare care se concretizeaza in faptul ca cei mici ajung sa se simta apreciati si intelesi, deci ajung sa fie impacati cu sine si fericiti.

Capacitatea de a relationa cu cel mic difera in functie de personalitatea si temperamentul copilului, precum si de trasaturile individuale ale parintelui si de experientele familiei. Relationarea cu un copil incepe inca din primii ani de viata, studii recente demonstrand faptul ca, la o varsta frageda, copilul este mult mai deschis spre apropierea de parinti si mai receptiv in acest sens.

Acum, mai mult ca niciodata, exista foarte multe activitati si probleme care ne impiedica sa ne intarim relatia cu cei mici si care nu fac decat sa duca la dezvoltarea unui copil singuratic si nesigur pe actiunile sale.

Te-ai intrebat de multe ori cum ai putea sa iti intaresti relatia cu puiul tau astfel incat el sa fie puternic din punct de vedere emotional? Noi suntem de parere ca, atunci cand vine vorba de relationare, aceasta trebuie sa inceapa din primii ani de viata si ca este nevoie de multa intelegere, rabdare si iubire pentru ca totul sa functioneze asa cum ar trebui.

Cateva trucuri care te vor ajuta sa iti consolidezi relatia cu puiul tau

1. Accepta temperamentul copilului tau

Fiecare copil se naste cu un anumit temperament care ajunge sa se contureze si sa se dezvolte de la o varsta frageda. In acest sens, majoritatea copiilor sunt catalogati ca facand parte din una din urmatoarele categorii: temperament coleric, temperament sangvinic, temperament flegmatic, temperament melancolic. In majoritatea cazurilor insa, temperamentul copilului este unul mixt si nu se incadreaza intr-o singura categorie.

Ceea ce conteaza cu adevarat este ca parintii sa se adapteze la personalitatea si temperamentul copiilor atunci cand exista discrepante de temperament sau cand ambele parti au un temperament dificil. Acceptarea copilului asa cum este el il ajuta pe acesta sa se simta bine in pielea lui, il face sa fie mai increzator si sa se identifice cu personalitatea lui fara a-si dori sa se schimbe sau sa imite pe cineva.

2. Investeste timp in copilul tau

Foarte multi parinti fac diferenta intre timp calitativ si timp cantitativ. Altfel spus, auzim de nenumarate ori parinti spunand „Nu am prea mult timp pentru copilul meu, dar, cand imi fac timp, imi doresc sa ne distram impreuna.”. Pentru ca timpul sa fie calitativ insa este nevoie ca parintii sa petreaca multe ore cu cei mici.

Doar petrecand timp impreuna il vei ajuta pe copil sa isi dezvolte increderea (in el si in tine), sa invete sa-si exprime sentimentele si, nu in ultimul rand, vei ajunge sa-l intelegi. Timpul calitativ presupune multe ore de momente frumoase si simple precum discutia despre ziua care s-a incheiat, cititul povestilor, vizionarea unui desen animat sau diferite joculete. Copiii au nevoie de timp calitativ si cantitativ pentru a se dezvolta armonios si pentru a fi fericiti, deci tine cont de acest aspect daca iti doresti sa iti intaresti relatia cu puiutul tau.

3. Acorda atentie atingerii

Inca din primele saptamani de viata, atingerea este esentiala pentru dezvoltarea copilului. In cazul prescolarilor este recomandat sa nu uiti de atingere in nicio zi, fie ca apelezi la jocuri, la imbratisari sau la pupicii de noapte buna. Caldura unei imbratisari ii ofera copilului sentimentul de siguranta si de dragoste. Astfel el va ajunge sa pretuiasca relatia cu parintii chiar mai mult. Stim ca acest aspect poate reprezenta o problema pentru parintii care nu se exteriorizeaza puternic si care nu-si exprima dragostea in mod direct, dar chiar si acesti parinti trebuie sa faca un efort pentru a-l face pe cel mic sa se simta bine.

Atunci cand vine vorba de atingere este important ca parintele sa gaseasca o modalitate care sa-l faca pe cel mic sa se simta confortabil si sa doreasca sa raspunda afectiunii. Chiar daca acest lucru se poate schimba odata cu varsta, in sensul ca este posibil ca cel mic sa nu isi doreasca sa te pupe de fiecare data cand pleaca de acasa, adolescent fiind, nu trebuie sa iei schimbarile ca pe ceva personal. Ofera-i copilului dragostea ta, de fiecare data si fii intelegator.

4. Invata-l pe copil valorile importante si despre lectiile de viata

Acest lucru presupune si ca parintele sa-l invete pe cel mic cum sa gestioneze emotiile negative nu prin ignorarea lor, ci prin eliminarea lor. Expresii precum „Lasa, treci peste” sau „Nu ar trebui sa simti asta” folosite de parinti pot fi daunatoare si, de cele mai multe ori sunt ineficiente, in special atunci cand copilul este mai mare.

In schimb, parintii trebuie sa stabileasca limite pe care sa le accepte atunci cand copiii nu se comporta cum ar trebui si sa-i invete sa isi rezolve problemele. Astfel se creeaza o baza solida pentru gestionarea emotiilor negative. Aminteste-ti ca cea mai buna modalitate prin care ii poti invata pe copii ceva este sa le oferi un model bun, sa-i ghidezi si sa impartasesti cu ei experientele tale. Copiii invata fara incetare, din fiecare experienta.

5. Arata-i copilului ce inseamna tenacitatea

Atunci cand suntem perseverenti si reusim sa facem fata stresului si presiunii pentru a ne indeplini obiectivele, demonstram de fapt tenacitatea. Tenacitatea ne ajuta sa construim o structura familiala flexibila, care genereaza iubire si caldura cu limite clare si granite constructive.

Atunci cand o familie isi respecta angajamentele pentru stabilirea limitelor constructive pentru incurajarea comunicarii deschise, acest lucru poate ajuta la crearea unui mediu sanatos si stabil. Perseverenta sau tenacitatea ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta si le da un sentiment de securitate, stii ca, in perioade mai dificile, parintii nu vor renunta si vor merge mai departe pentru binele familiei.

In cele din urma, daca iti doresti sa ai parte de o relatie buna si stransa cu micutul tau, este important sa intelegi faptul ca, mai mult decat orice, copiii au nevoie de iubire exprimata. Nu te teme sa iti arati sentimentele fata de puiul tau si sa-i spui cat de mult iubesti.

Este adevarat faptul ca cei mici pot ajunge sa fie astfel rasfatati, dar ei au nevoie de rasfat, in special in primii ai de viata. Mai mult decat atat, invata sa fii un bun ascultator. Prescolarii au nevoie sa li se acorde atentie si sa fie incurajati pentru a inflori, deci asculta-l pe cel mic de fiecare data cand il poveste ceva.

Ai gasit o modalitate buna prin care sa iti intaresti relatia cu micutul tau sau aveti un ritual numai al vostru care va ajuta in acest sens? Scrie-ne si cu siguranta un prieten din Comunitate va aprecia implicarea ta!

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie