Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Furia la copii mici

Este adevarat, sentimentele de furie fac parte din psihicul unei fiinte umane si nu pot sa lipseasca cu desavarsire, dar acest lucru nu inseamna ca este nevoie ca persoanele din jurul nostru sa fie ranite atunci cand experimentam astfel de trairi. Un copil nu se naste cu capacitatea de a se auto-controla, motiv pentru care ei trebuie intelesi si invatati sa faca fata presiunilor exercitate de sentimentele de furie.

Atunci cand copiii sunt furiosi, ei trebuie sa fie intelesi de catre cei care au grija de ei si trebuie sa stie care le sunt limitele in care se pot manifesta si incadra. In acest sens, copiii au nevoie de adulti care sa-i opreasca atunci cand sunt pe punctul de a rani, sa-i ajute sa descopere exprimarea sentimentelor ca fiind constructiva si sa-i ajute sa atribuie cuvinte sentimentelor.

Ce trebuie sa faci atunci cand copii sunt furiosi

Foloseste-ti cuvintele

Dezvoltarea limbajului joaca un rol important atunci cand ne dorim sa ii ajutam pe copii sa faca fata sentimentelor de furie. Exista un motiv pentru care majoritate educatorilor le cer copiilor sa se foloseasca de cuvinte pentru a exprima ceea ce simt.

Atunci cand un copil devine capabil sa vorbeasca despre sentimentele sale de furie sau dezamagire, el va recurge din ce in ce mai rar si mai putin acut la actiuni precum muscatul sau lovitul. In acest sens, parintele trebuie sa retina ca discutia despre furie si sentimentele negative este, intotdeauna, o discutie importanta. Atunci cand discutam despre sentimentele noastre, acestea devin mai putin coplesitoare, suparatoare sau de speriat.

Indiferent de vasta insa, exteriorizarea sentimentelor prin cuvinte poate fi o provocare, in special pentru copiii mici care nu au la indemana foarte multe cuvinte. Acest lucru devine din ce in ce mai dificil daca luam in considerare faptul ca sentimentele variaza, sunt greu de clasificat si, uneori, extrem de dificil de numit.

Atunci cand un copil vorbeste despre sentimentele lui, aceste pot deveni mai usor de gestionat. Iata cateva modalitati prin care il poti ajuta pe cel mic sa-si foloseasca cuvintele pentru a-si exprima sentimentele:

  • Ajuta-l sa invete cuvinte pe care sa le foloseasca pentru a-si exprima sentimentele, precum „suparat”, „trist”, „frustrat”, „entuziasmat”, „fericit” sau „dezamagit”. Atunci cand este capabil sa spuna „Sunt suparat” sau „Ma simt trist” copilul are putere asupra sentimentelor sale si poate invata sa le controleze, in loc sa se lase controlat de acestea. Astfel ei pot separa sentimetele de actiuni
  • Discutati despre sentimentele tale. Aceasta activitate il poate ajuta pe copil sa invete despre faptul ca oamenii au parte de o varietate de sentimente diferite. Intelegand faptul ca sentimentele sunt ceva natural si normal, copilul va putea vorbi mult mai usor despre propriile-i sentimentele
  • Fii un bun ascultator. Ai observat cum un bun ascultator, prin simplul fapt ca te asculta activ, face ca situatia sa para mai usor de gestionat? Indiferent daca suntem adulti sau copii, este important sa stim ca nu suntem singuri si ca exista acel cineva care ne sustine, ne asculta si, cel mai important, nu ne judeca.

Procesul dezvoltarii auto-controlului

Dezvoltarea social-emotionala joaca un rol important in intelegerea sentimentelor de catre copii. Daca iti doresti ca micutul tau sa faca fata furiei intr-un mod constructiv, este important sa-l ajuti sa-si dezvolte un mecanism de auto-control, mecanism care reprezinta de fapt abilitatea de a se opri. La fel ca noi, copiii nu se nasc cu auto-control si acesta apare pe masura ce ei cresc si se dezvolta, numai cu sustinerea si ajutorul din partea adultilor.

Este important sa-ti amintesti ca dezvoltarea unui mecanism de auto-control reprezinta un proces lent, de lunga durata, care incepe inca din primii ani de viata si care se extinde pana cand copilul ajunge sa fie adult. Auto-controlul este extrem de important din foarte multe puncte de vedere deoarece ne ajuta sa traim si sa muncim alaturi de alte persoane. Intelegerea cu oamenii din jurul nostru, adica si capacitatea de a ne stapani furia, este deseori considerata ca fiind o abilitate de care copilul are nevoie si la scoala.
Dezvoltarea unui mecanism de auto-control presupune 4 etape:

  • Stabilirea limitelor corporale
  • Controlul asupra impulsului si capacitatea de a se opri
  • Utilizarea unui element fizic pentru descarcare
  • Exprimarea furiei intr-un mod creativ.

Este important sa-ti amintesti mereu faptul ca cei mici nu incearca intentionat sa-i raneasca pe cei din jur sau sa distruga lucruri atunci cand sunt furiosi si ca, cel mai probabil, ei nici macar nu sunt constienti de raul pe care l-au facut. Un copil furios care nu are cunostinta de un mecanism de auto-aparare este incapabil sa se opreasca si are nevoie de adult care sa fie langa el si care sa-l opreasca din a se lovi sau din a face rau persoanelor din jur.

Atunci cand un adult opreste (fizic, tinandu-l) un copil care loveste, il face sa inteleaga ca nu este acceptat un comportament ca al lui. In acel moment copilul incepe sa simta cum este sa te opresti din a face ceva si parintele il poate ajuta, spunandu-i „Nu te mai las sa lovesti”.

Copiii au nevoie sa simta ca parintii ii vor ajuta sa stapaneasca furia pana in momentul in care vor fi capabil sa faca acest lucru pe cont propriu. Asadar, este posibil ca micutul tau sa aiba nevoie sa il opresti atunci cand incepe sa loveasca din prea multa furie, dar, incetul cu incetul, acest lucru il va ajuta sa fie capabil sa isi controleze scaparile agresive.

Pentru a-l ajuta pe cel mic folosind etapele mai sus mentionate, ti-am pregatit cateva activitati specifice fiecarei dintre acestea. Activitatile specifice fiecarei etape te vor ajuta sa:

  • identifici in ce masura copilul are nevoie de ajutor, in functie de modul in care fata face unei activitati
  • monitorizezi modul in care copilul progreseaza prin felul in care raspune activitatilor repetate sau similare
  • sa ii oferi activitati care sa-l ajute sa devina expert in fiecare etapa.

Este important sa iti amintesti ca, la fel ca si in cazul oricarei etape de dezvoltare, un copil face doi pasi inainte si unul inapoi. Unele zile pot sa fie mai bune decat altele. Copiii au parte de regres daca acasa existe multe surse de stres (de exemplu un frate mai mic, probleme financiare, mutarea intr-o noua casa) sau daca sunt obositi sau bolnavi, motiv pentru care parintele trebuie sa aiba rabdare si sa-i arate puiului compasiune.

Ca parinte, trebuie sa ai grija de tine, sa fii rabdator si intelegator pentru ca educarea si cresterea unui copil reprezinta un drum extrem de lung si de dificil si pentru tine. Nu uita insa, furia este o parte din noi, din fiecare, dar conteaza ce alegem sa facem cu ea.

Te-ai confruntat si tu cu problemele de furie ale copilului? Scrie-ne despre experienta ta si despre cum ai reusit sa gestionezi situatiile dificile. 

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie