Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

De ce uneori febra nu trebuie combatuta cu orice pret

Ai simtit fruntea copilasului tau putin mai calda si imediat te-ai gandit ca are febra si necesita un tratament pe baza de medicamente? O astfel de atitudine este gresita, iar pentru a putea intelege defapt ce este febra si de ce ea nu trebuie intotdeauna combatuta, ti-am pregatit urmatorul articol.

Ce este febra

In primul rand trebuie sa intelegi ca din punct de vedere medical febra presupune modificarea temperaturii interne a corpului care semnaleaza ca organismul se confrunta cu o problema pe care incearca sa o trateze in mod natural. Astfel, febra trebuie privita ca o reactie naturala de aparare din partea corpului uman si care nu intotdeauna necesita ajutor medical.

O problema des intalnit in cazul parintilor este stabilirea cazurilor in care copilasul realmente sufera de febra. Specialistii au stabilit urmatoarea clasificare in ceea ce priveste temperatura interna a corpului:

  • stare subfebrila: 37-38°C
  • stare febrila moderata: 38-39°C
  • stare febrila ridicata 39-41°C
  • hiperpirexie: 41-42°C

Astfel, daca bebelusul sau copilasul are o temperatura de pana la 38,5 nu trebuie sa te ingrijorezi sau sa actionezi intr-un fel. Lasa organismul micutului tau sa isi faca treaba si sa isi recapete echilibrul intern pe cale naturala.

Care sunt cauzele febrei

Exista o serie de motive pentru care febra poate aparea la bebelusi sau copilasi. Trebuie sa intelegi faptul ca febra in sine nu este o boala, ci un simptom care indica faptul ca organismul se confrunta cu o problema interna. Astfel, printre cele mai frecvente cauze ale febrei sunt:

  • infectii virale sau bacteriene (ex: raceala, gripa)
  • boli infectioase sau contagioase (specifice copilariei: rubeola, rujeola, oreion, varicela, etc)
  • afectiuni metabolice
  • insolatie
  • temperatura ridicata, exagerata
  • cresterea dintisorilor
  • supra-imbracarea bebelusului

Specialistii de la American Academy of Pediatrics au atras atentia parintilor printr-un studiu publicat in 2011 despre faptul ca febra nu trebuie considerata a fi un pericol pentru corp, ci o stare normala de aparare a acestuia atunci cand se confrunta cu o problema interna. Astfel, medicii recomanda interventia parintilor si a unui tratament medicamentos doar in cazul unei stari febrile ridicate.

Studiile medicale au demonstrat chiar ca febra este recomandata din cand in cand deoarece ajuta la intarirea sistemului imunitar. Un copilas care inca din primii ani de viata a fost tratat imediat cu antibiotice pentru a scadea febra, va avea un sistem imunitar slabit si va fi mai predispus la infectii sau boli. In schimb, un copilas care inca din primii ani de viata a avut febra si nu a fost supus multor tratamente medicamentoase, va avea un sistem imunitar mai intarit si pregatit pentru combaterea diversilor virusi, bacterii sau infectii. Aceasta teorie este argumentata prin testele care au observat ca febra determina cresterea productiei de neutrofile, catalizarea enzimelor si proliferarea limfocitele T citotoxice CD8+ (limfocite care au rolul de a distruge celulele infectate cu virusi ).

Ce este recomandat sa faci cand copilul are o stare febrila moderata

In cazul in care copilasul are o stare febrila moderata nu trebuie sa te concentrezi asupra scaderii febrei, ci asupra confortului micutului. In acest sens este recomandat sa te asiguri ca are parte de un regim alimentar bogat in nutrienti, ca se odihneste in mod corespunzator si ca se hidrateaza suficient. In aceasta stare consumul de apa si somnul reprezinta factori esentiali, care ajuta organismul in lupta sa.

Cand este indicat sa apelezi la medic

Cu toate ca febra in unele situatii nu ar trebui combatuta, exista totusi si cazuri in care este indicat sa apelezi la medic. Daca bebelusul sau copilasul are febra mai mare de 38.5 sau febra dureaza timp de 2-3 zile, este recomandat sa apelezi la medic. Precum am afirmat si anterior, febra indica faptul ca organismul duce o lupta interna, iar daca aceasta nu scade este nevoie de parerea medicului.

Tratarea febrei la bebelusi si copii

In urma unui consult medical, doctorul iti va putea stabili un tratament medicamentos pe baza de antibiotice sau antipiretice. Totusi, unele cercetari au demonstrat faptul ca antibioticele si medicamentele in general afecteaza buna functionare a organismului, motiv pentru care ai putea lua in calcul un remediu homeopat sau un remediu naturist. Exista o serie de leacuri babesti la care ai putea apela pentru a scadea in mod natural febra. Totusi, in cazul in care bebelusul sau copilasul are febra mare sau aceasta persista mai multe zile, este posibil ca un tratament alopat, pe baza de medicamente sa fie necesar.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie