Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Cum masuram corect temperatura la bebelusi si copii

Una dintre principalele motive pentru care parintii apeleaza la pediatru in primii ani de viata a copilasului este febra. Inteleasa in mod gresit, febra nu trebuie tratata ca o boala, ea fiind defapt un simptom care indica faptul ca organismul se confrunta cu o anumita problema.

Desi este frecvent intalnita, mai ales in cazul bebelusilor si copilasilor mici, febra este deseori abordata dintr-o perspectiva nu tocmai corecta, de accea este important sa stiti mici notiuni de prim ajutor in cazul febrei la copii. O prima greseala pe care o comit parintii cu privire la febra este identificarea ei. Astfel, medicii au stabilit 4 stari in ceea ce priveste febra:

  • stare subfebrila: 37-38°C
  • stare febrila moderata: 38-39°C
  • stare febrila ridicata 39-41°C
  • hiperpirexie: 41-42°C

Totusi, un aspect mai putin cunoscut de catre parinti este faptul ca aceste valori se schimba in functie de modalitatea in care este masurata febra. Pentru a putea identifica in mod corect temperatura copilasului sau a bebelusului, iti vom prezenta principalele metode de masurare a febrei.

Cand este considerata o stare febrila in functie de modalitatea de masurare

  • temperatura orala este peste 37,5 °C
  • temperatura otica (la nivelul urechii) este peste 37,2 °C
  • temperatura axilara este peste 36,7 °C
  • temperatura rectala este peste 37,8 °C

La nou nascuti si sugari temperatura trebuie masurata exclusiv intrarectal cu ajutoul unui termometru electric sau pe baza de mercur. Se considera ca bebelusul are febra atunci cand temperatura creste peste 38°C. In cazul bebelusilor sub 2 ani, stare febrila este considerata peste 37 °C.

Cand si cum se poate masura temperatura la bebelusi si copii

Precum am putut observa anterior, temperatura se poate masura prin diferite parti ale corpului, insa important este si instrumentul de masura. Datorita evolutiei medicale, in prezent poti opta pentru un termometru pe baza de mercur sau un termometru digital sau chiar termometru cu infrarosu. Specialistii recomanda cea de a doua varianta deoarece este mai precis si mai usor de utilizat. De asemenea, mercurul este foarte toxic in contact cu pielea si intotdeauna exista riscul ca termometrul cu mercur sa se sparga.Un model apreciat de parinti si care are si certificarea ca si dispozitiv medical este termometrul cu infrarosu de la Nano.

Pentru o temperatura cat mai exacta, febra trebuie masurata dimineata deoarece dupa amiaza temperatura corpului este de regula cu 1 °C mai mare decat dimineata. De asemenea, este indicat sa te asiguri ca copilul nu este imbracat cu haine prea groase (supraincalzirea copilului poate cauza cresterea temperaturii interne).

In ceea ce priveste modalitatea de masurare a febrei, cea mai indicata in cazul bebelusilor sau copiilor mici este rectala. Cercetarile medicale au demonstrat faptul ca febra masurata axial poate determina uneori rezultate gresite. Astfel specialistii de la Omrom (companie multinationala cu sediu in Japonia care produce echipamente si instrumente medicale) au publicat pe site-ul lor oficial urmatoarea afirmatie: "Din punct de vedere medical. Metoda axiala de masurare a febrei va determina intotdeauna interpretari gresite si nu ar trebui utilizata in cazul in care este nevoie de rezultate precise. Timpul necesar acestei metode este de 1,5 minute. Temperatura normala este intre 35.2 °C si 36.7 °C ".

Cand este indicat sa apelezi la medic

Este indicat sa apelezi la medic daca bebelusul este mai mic de 3 luni si se confrunta cu febra. La aceasta varsta organismul micutului tau va avea nevoie de ajutorul medicilor pentru a combate infectia sau virusul care determina aparitia febrei.

De asemenea, daca bebelusul sau copilasul mic are peste 38,5 este indicat sa apelezi la medic pentru a determina cauza febrei si pentru a stabili daca este necesar un tratament.

In cazul in care copilasul are parte de convulsii febrile este necesar sa apelezi la medic. Convulsiile apar de regula ca efecte secundare unei hiperexcitabilitati a creierului, cauzata de cresterea temperaturii corpului.

Este important sa nu administrezi singura copilasului diverse tratamente pentru scaderea febrei. Intotdeauna este necesar sa consulti si medicul care sa prescrie un anumit tratament luand in considerare mai multi factori precum varsta copilasului, istoricul medical, cauza febrei etc.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie