Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Intrebari frecvente despre alergia de sezon

Ce este alergia de sezon

Alergia de sezon este un tip de alergie, frecvent intanita in cazul copiilor mici. Din punct de vedere medical, alergia de sezon este o reactie de respingere din partea organismului la anumite substante sau microorganisme (polen, iarba, plante), care in mod normal sunt inofensive.

Cunoscuta si sub denumirea de "febra fanului" sau „rinita alergica sezoniera”, acest tip de alergie se manifesta de regula in randul copiilor mici, care in fiecare an se confurnta cu simptomele neplacute ale alergiei.

In cazul copilasilor care sufera de alergia de sezon, o data ce intra in contact cu anumiti alergeni (care apar intr-un anumit sezon – de unde provine si denumirea) organismul elimina in sange un hormon tisular numit histamina care cauzeaza defapt reactia alergica. Astfel, micutii care se confrunta cu acest tip de alergie prezinta simptomele in fiecare an, primavara cand infloresc florile, cand creste iarba sau toamana cand se imprastie polenul.

Alergiile de sezon sunt o problema grava sau doar o pacoste

Daca observi ca micutul tau prezinta simptomele alergiei de sezon este indicat sa nu le ignori, ci sa actionezi din timp. Desi, de regula, alergiile de sezon nu afecteaza in mod grav sanatatea copilului, s-au inregistrat si cazuri in care copilul a fost expus la o cantitate exagerata de alergen si a avut o reactie alergica grava.

De asemenea, o alergie de sezon netratata poate afecta concentratia copilului si sa ii cazuzeze o stare de disconfort. Dr. Y. Howard Pung, (director la Clinica Pediatrica de Alergie si Imunologie din Georgetown University Hospital, Washington, D.C) afirma: "Copii care sufera de alergiile de sezon de multe ori nu se pot concentra, iar nasul infundat sau secretia nazala pot influenta in mod negativ calitatea somnului acestora, ei fiind obositi in timpul zilei."

Astfel, este indicat sa nu tratezi alergia de sezon cu superficialitate, ci sa apelezi la medic imediat ce ai observat ca cel mic prezinta simptomele alergiei. Cu toate ca cel mai frecvent copilasul are parte doar de cateva simptome neplacute, exista si cazuri de copii care au suferit de alergie de sezon netratata care a condus la astm, infectii la urechi sau sinuzita.

Ce tip de polen cauzeaza de regula alergia de sezon

Deobicei iarba, copacii fara flori si buruienile fara flori sunt cele care elimina polen ce cauzeaza alergia de sezon. Este posibil ca un copil sa fie alergic la mai multe tipuri de polen sau doar la un anumit tip. Din aceasta cauza este indicat sa se efectueze testul alergologic odata ce s-a observat ca cel mic sufera de alergia de sezon.

La ce varsta se manifesta alergia de sezon

Conform studiilor, alergiile de sezon apar cel mai frecvent in timpul copilariei. Conform unor studii, acest tip de alergie afecteaza aproximativ 30% din oameni, dintre care 40% copii si aproximativ 10-30% adulti. Trebuie sa mentionam ca in acest caz este vorba de copii mai mari de 3 ani deoarece studiile au observat ca sub aceasta varsta rareori bebelusii manifesta alergii de sezon. Sami Bahna (Prof. Dr. La Sectiei de Alergie si Imunologie din Louisiana State University Health Sciences Center din Shreveport.) argumenteaza aceasta terorie prin faptul ca inainte de aceasta varsta copilasii isi petrec marea parte din timp in casa si mai putin in contact cu iarba, buruienii sau copacii.

Nu se poate preciza exact cand apare alergia de sezon si cat dureaza datorita faptului ca fiecare individ este diferit si reactioneaza in mod diferit. Astfel, s-au inregistrat si cazuri de copii care au suferit de alergia de sezon timp de 3 ani, pana cand au ajuns la pubertate, dupa care simptomele au disparut.

In ce perioada a anului se manifesta deobicei alergia de sezon

Alergia de sezon, precum sugereaza si denumirea se poate manifesta in mai multe perioada ale anului atunci cand infloresc sau se raspandeste polenul. Astfel, specialistii au observat ca cele mai frecvente cazuri de reactii alergice au loc primavara, cand copacii si florile dau polen, vara cand creste iarba si infloresc florile sau toamna, cand florile buruienilor elimina polen.

In ceea ce priveste reactia alergica, ea se poate manifesta in mai multe perioade ale anului deoarece un copilas poate fi alergic la mai multe tipuri de polen. In acest sens Dr. Y. Howard Pung, (director la Clinica Pediatrica de Alergie si Imunologie din Georgetown University Hospital, Washington, D.C) afirma "un copil poate suferi de mai multe tipuri de alergii de sezon, motiv pentru care ar putea sa se confrunte cu simptomele alergiei pe parcursul intregului an sau doar primavara sau vara."

Vremea poate influenta intr-o anumita masura alergia de sezon

Da. Studiile medicale au demonstrat faptul ca vremea poate influenta manifestrea simptomelor alergiilor de sezon. Astfel, s-a observat ca o vreme calduroasa, uscata cu vant ajuta la imprastierea polenului prin aer, ceea ce inrautateste simptomele alergiei.

Pe de alta parte, s-au inregistrat putine cazuri de persoane care au manifestat reactii alergice in zilele ploioase sau noroase.

De asemenea, o iarna blanda, mult soare si ploi ocazionale sunt conditiile perfecte pentru producerea polenului, care este considerat un alergen pentru unele persoane.
Asadar, precum se poate observa, vremea poate influenta simptomele alergiilor de sezon.

Care sunt simptomele alergiei de sezon

In primul rand trebuie mentionat faptul ca fiecare copil poate reactiona in mod diferit la alergeni si astfel si simptomele pot varia. Totusi, specialistii au stabilit cateva dintre cele mai frecvente simptome ale alergiilor de sezon:

  • tuse
  • secretie nazala
  • mancarimi in zona fetei
  • ochi rosii
  • stranut
  • congestie nazala

Pe langa aceste simptome, exista si cazuri in care persoana alergica se confrunta cu dificultati in respiratie, cu iritatii in zona ochilor, cazuri in care interventia medicului este necesara. In cazul in care copilul manifesta aceste simptome (nu in mod obligatoriu pe toate) este foarte probabil sa sufere de alergie de sezon. Pentru a putea fi sigura, este indicat sa te programezi la medic pentru a i se aplica teste alergologice. O data ce s-au identificat alergenii, vei putea sa iei masura de prevenire a reactiei alergice.

Cum pot preveni ca si copilasul sa dezvolte alergia de sezon

Din pacate nu s-a stabilit o metoda clara si precisa prin care sa se previna aparitia acestui tip de alergie. Trebuie sa intelegi ca alergia este cauzata de o serie de factori, printre care se numara si factorii genetici, astfel, studiile medicale au observat ca daca ambii parinti ai unui copil sufera de alergie, acesta prezinta o probabilitate de peste 50% sa sufere de alergie, iar daca doar unul dintre parinti sufera de alergie, copilul prezinta o probabilitate de 30 % de a avea alergie.

Cum pot preveni o reactie alergica

Daca stii ca mica ta minune sufera de alergie de sezon este indicat sa iei anumite masuri pentru a preveni o reactie alergica. Astfel, este indicat sa tii cont de urmatoarele recomandari:

  • nu aerisi camera in timpul verii sau primaverii cand bate vantul sau copilul se afla in casa
  • evita ca micutul sa se joace in parc atunci cand infloresc copacii, buruienile sau creste iarba
  • nu raci casa cu aer conditionat (in sistemul de aerisisre se poate depozita praf sau polen care se imprastie apoi prin casa)
  • spala hainele copilului atunci cand vine de la joaca
  • schimba periodic lenjeria de pat a copilului
  • foloseste un umidificator in camera copilului (atentie insa ca si umidificatorul trebui spalat si curatat in permanenta pentru a evita depunerea prafului, bacteriilor)
  • nu lasa animalele in casa (ex: caine sau pisica – polenul se poate prinde de blana si poate fi adus in casa)
  • nu lasa hainele sa se usuce afara deoarece vantul poate imprastia polenul chiar pe hainele curate ale copilului
  • in timpul calatoriei cu masina inchide geamurile
  • evita sa iesi cu copilasul atunci cand vremea favorizeaza imprastierea polenului

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie