Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Cum sa ii explici copilului ca unul dintre parinti nu mai este

Orice in aceasta viata are atat o latura pozitiva, cat si o latura negativa. Din pacate, in ceea ce priveste decesul, uneori nu tine de decizia noastra, ci de decizia lui Dumnezeu, noi fiind obligati sa acceptam situatia si sa facem fata acesteia.

Totusi, atunci cand partenerul nu mai este, iar copilul intreaba de el, te poti confrunta cu o adevarata dilema. Este normal sa nu stii cum sa reactionezi astfel incat puiul tau sa nu fie afectat de cele intamplate. Stim ca un astfel de moment nu este usor, insa pentru a te putea ajuta in verbalizarea unei astfel de vesti, iti vom oferi cateva sfaturi de care ai putea tine cont.

Cum sa ii explici copilului ca unul dintre parinti nu mai este

In primul rand nu este indicat ca il minti pe cel mic deoarece el va putea afla adevarul din alte surse, iar ca o reactie la aflarea vestii dreroase, copilul poate sa ajunga sa te respinga. In general, copii nu pot intelege faptul ca parintii uneori omit anumite aspecte doar cu scopul de a nu provoca durere.

Cel mai recomandat este sa ii spui adevarul copilului, insa intr-o maniera astfel incat sa nu fie foarte afectat de veste. Indicat ar fi sa ii spui ca tati/mami a fost luat de Doamne Doamne si ca acest lucru nu inseamna ca nu ii mai este alaturi, ci doar ca din punct de vedere fizic nu va mai fi aici.

Este posibil ca cel mic sa nu inteleaga exact ceea ce ii spui, insa important este sa ii oferi sprijinul si iubirea de care are nevoie. O alta reactie la aceasta veste dureroasa este respingerea celor spuse sau chiar respingerea ta ca parinte. Uneori cei mici nu stiu cum sa faca fata emotiilor puernice si de aceea este posibil sa observi o schimbare de comportament al copilului atunci cand afla ca unul dintre parinti nu mai este.

Timpul de acceptare si asimiliarea a unei astfel de vesti poate fi difert in functie de copil si de aceea este important sa ai multa rabdare si sa te pregatesti la modul in care poate reactiona micutul. Unii adopta un comportament introvetit si isi interiorizeaza sentimentele, altii din contra, isi exteriorizeaza emotiile prin intermediul unui comportament agresiv.

In aceasta perioada nu este indicat sa il certi pe micut, indiferent de actiunile sale, ci sa incerci sa il sfatuiesti si sa il indrumi astfel incat sa inteleaga ca prin intermediul comportamentului sau nu va reusi sa remedieze situatia. De asemenea, te sfatuim sa incerci sa petreci mai mult timp liber cu prichindelul tau deoarece in aceasta perioada el va avea nevoie de sprijin si atentie pentru a putea accepta situatia.

In ceea ce priveste atitudinea ta, trebuie sa incerci sa iti regasesti echilibrul si sa il ajuti pe cel mic sa depaseasca aceasta situatie dificila. Pentru el, tu vei deveni cea mai importanta persoana, cea care ii va fi mereu alaturi, indiferent de caz. De aceea el nu trebuie sa te vada daramat/a, chiar daca pe interior simti ca iti este extrem de dificil. In situatiile in care durerea te copleseste, te sfatuim sa apelezi la o persoana apropiata pentru a te descarca.

Niciodata nu este recomandat sa iti reversi resentimentele asupra copilului deoarece acesta poate fi afectat din punct de vedere emotional. El va avea nevoie de o prezenta puternica, care sa il incurajeze sa mearga mai departe. Pe de alta parte, nu este indicat nici sa te prefaci ca aceasta veste nu v-a afectat ca si familie deoarece copilasul tau ar putea interpreta atitudinea ta ca o nepasare, motiv pentru care ar putea sa te judece.

Trebuie sa stii ca in general, amintirea unuia dintre parinti care este decedat va ramane sfanta pentru copil, indiferent de actiunile acelui parinte din perioada vieti. De aceea este foarte important ca niciodata sa nu il vorbesti de rau si sa te asiguri ca amintirea sa este respectata si cinstita. Pentru a-i fi mai usor copilului, ii poti spune ca parintele sau il priveste mereu din ceruri si ii este alaturi. Puteti uneori sa stati seara impreuna si sa priviti stelele si sa va imaginati ca acesta este alaturi de voi.

Stim ca o astfel de situatie este extrem de grea si ca uneori nu vei stii cum sa reactionezi, insa trebuie sa constientizezi ca in viata astfel de momente apar din pacate, iar cel mic va trebui sa se obisuinasca cu ideea ca la maturitate te va pierde si pe tine.

Acum, tu si puiul tau veti forma o legatura speciala, care sa va uneasca pentru totdeauna. Cu toate ca este greu, viata tebuie sa continue si tu trebuie sa fii puternic/a pentru copilasul tau. El are nevoie de tine si de aceea este indicat sa te inarmezi cu rabdare, devenind astfel stalpul de sprijin al micutului tau.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie