Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Ce spune legea romaneasca despre nasterea acasa

Cu toate ca ne afam intr-o era a viteze, in care tehnologia a avansat intr-atat incat putem stabili chiar si ziua in care se va naste copilasul (prin cezariana), unele viitoare mamici prefera sa se intoarca in timp, la acea perioada in care femeile nasteau acasa alaturi de moasa sau un cadru medical. Din pacate, legislatia romaneasca nu sustine acest drept al femeilor de a naste unde si cum vor ele. Din aceasta cauza iti vom prezenta din punct de vedere juridic care sunt posibilitatile tale in cazul in care doresti sa optezi pentru o nastere la domiciliu.

Conventia Europeana a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) afirma ca fiecare femeie are libertatea de a decide directia actiunilor ei, atata timp cat nu incalca drepturile si libertatile unei alte persoane si nu actioneaza impotriva Legii. Totusi, la noi in tara acest drept nu este respectat din moment ce nasterea acasa este impiedicata de o serie de articole din Legislatia in vigoare. Desi nu este interzisa prin lege nasterea la domiciliu, in ceea ce priveste prezenta unui cadru medical la acest eveniment minunat exista anumite restrictii.

Conform Codului de Deontologie Medicala din 30 martie 2012 al Colegiullui Medicilor din Romania, publicat in M.O. nr. 298 din 7 mai 2012 art. 22 lit. e) sustine ca este nedeontologic “… exercitarea profesiei medicale in conditii care ar putea compromite actul profesional sau ar putea afecta calitatea actului medical”. Astfel, medicilor le este interzis sa asiste la o nastere acasa, chiar daca aceasta este alegerea mamei. O astfel de lege contravine cu Legea nr. 46/2003 privind Drepturile Pacientului, fapt pentru care diverse Asociatii precum "Mame pentru Mame" lupta pentru apararea drepturilor femeilor gravide.

Intr-adevar pot exista anumite avantaje si dezavantaje ale nasterii acasa, insa alegerea uneia dintre cele doua variante ar trebui sa ramana la latitudinea celor doi parinti ale copilului. Statul nu poate ingradi sau interzice intr-o oarecare masura nasterea la domiciliu deoarece incalca drepturile femeilor insarcinate. Din ce in ce mai multe viitoare mamici doresc sa nasca acasa din diverse motive, insa ajung sa nasca in cadrul unui spital privat sau de stat din cauza presiunilor Legii.

Pot sa nasc acasa cu o moasa sau cu o doula

Nu, din pacate, legislatia din Romania nu permite prezenta unui asistent medical, unei moase sau unei doule in cazul unei nasteri la domiciliu. Din aceasta cauza din punct de vedere legal nu poti sa nasti acasa impreuna cu un ajutor specializat.

Legislatia in vigoare nu interzice in mod clar si precis nasterea la domiciliu insa limiteaza optiunile femeilor gravide astfel incat sa fie nevoie sa apeleze la o institutie medicala privata sau de stat. Inainte de a lua o anumita decizie este important sa constientizezi care sunt avantajele si care sunt riscurile nasterii la domiciliu.

Avantajele nasterii acasa:

  • mediu intim
  • gravida este mai relaxata
  • temperatura camerei este optima
  • evitarea conditiilor precare a unor maternitati de stat
  • gravida poate asculta o muzica relaxanta
  • gravida poate sta in propria cada in timpul travaliului

Riscurile nasterii la domiciliu:

  • aparitia unor complicatii la nastere
  • necesitatea interventiei chirurgicale (cezariana)
  • necesitatea acordarii primului ajutor nou nascutului

Asadar, acum ca stii care sunt avantajele si dezavantajele nasterii la domiciliu, te sfatuim sa te consulti cu partenerul si sa luati cea mai buna decizie pentru tine si pentru copilasul tau. Din pacate, precum ai putut observa, conform legislatiei in vigoare, nu ai dreptul de a naste acasa alaturi de un cadru medical care sa intervina in cazul unor complicatii la nastere. Desi se realizeaza demersuri cu privire la introducerea unei legi care sa permita medicilor si moaselor sa asiste la o nastere acasa, in prezent, cea mai recomandata metoda de nastere este in cadrul unui spital unde poti beneficia de ajutorul medical.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie