Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Etape pentru obtinerea certificatului pentru dizabilitati

Trebuie sa stii ca si tu ca parinte a unui copil cu dizabilitati poti dipune de anumite drepturi care sa iti permita sa petreci mai multe ore alaturi de acesta. Cadrele medicale au demonstrat faptul ca un copil cu astfel de nevoie speciale necesita mai multa atentie si iubire, motiv pentru care tu si partenerul veti avea nevoie sa dispuneti de mai mult timp pentru a fi alaturi de puiul vostru. Asadar, pentru a putea beneficia de drepturile copilului cu dizabilitati, este necesar mai intai sa obtii un certificat care sa ateste starea medicala a copilului.

Pentru a obtine un certificat medical care sa ateste starea fizica si intelectuala a copilului este necesar sa treci prin mai multe etape. Din pacate, in cazul in care nu vei obtine acest certificat medical, nu vei putea face apel la Legislatie pentru a beneficia de drepturile tale ca parinte a unui copil cu nevoi speciale.

Etapele obtinerii certificatului de incadrare in grad de dizabilitate:

1. Cerere solicitant

In calitate de parinte a unui copil cu dizabilitati, trebuie sa depui o cerere la sediul DGASPC (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului )

2. Acte necesare:

  • certificat medical Tip A5 (copie si original) eliberat de medicul specialist din cadrul centrelor medicale acreditate
  • documente care atesta starea medicala a copilului: bilete de iesire din spital, tratamente, recuperare
  • certificatul de nastere a copilului (copie)
  • carte de identitate parinti (copie)
  • certificatul de casatorie a parintilor (daca este cazul)
  • certificatul de deces a unuia dintre parinti (daca este cazul)
  • sentinta judecatoreasca in caz de divort (daca este cazul)
  • hotarare de plasament (daca este cazul)
  • adeverinta de venit (taloane de pensie de la ambii parinti daca este cazul)
  • fisa psihologica - formular tip
  • fisa medicala sintetica - formular tip
  • dosar cu sina

3. Evaluarea copilului

Asistentul social va stabili impreuna cu parintele si membrii echipei de evaluare data evaluarii si locul in care se va desfasura evaluarea (aceasta se poate realiza si la domiciliu in cazul in care copilul nu se poate deplasa)

In data si la locul stabilit, copilul va fi evaluat din punct de vedere al tulburarilor functionale ( stabilite prin evaluarea medicala efectuata pe baza dignosticului medicului specialist curant) si din punct de vedere al stadiului de evolutie, de complicatii in activitatea si participarea sociala ( prin evaluarea psiho-sociala).

Fiecare copil cu dizabilitati trebuie sa fie evaluat de catre medicul de specialitate, de un asistent social, un psihopedagog si psiholog.

Odata ce s-a efectuat evaluarea copilului din punct de vedere medical, comisia va stabili severitatea handicapului si va intocmi un raport final de evaluare complexa ce va fi inaintat Comisiei pentru Protectia Copilului. Aceasta comisie va trebui sa faca si o propunere de incadrare a copilului intr-o categorie de handicap.

4. Evaluarea dosarului de catre Comisie

Odata ce dosarul a fost inaintat Comisiei pentru Protectia Copilului, urmeaza o analiza complexa in urma careia se emite o hotarare cu anexele:

  • Certificat de incadrare in grad de dizabilitate pentru copii cu deficiente (pana la varsta de 18 ani)
  • Plan de recuperare a copilului cu dizabilitati (acces la servicii de specialitate recuperare, terapie)
  • Certificat de orientare scolara si profesionala

Trebuie sa stii ca incadrarea intr-un anumit grad nu este permanenta, motiv pentru care cu 30 de zile inainte de data expirarii Hotararii date de Comisie, este necesar sa reiei intregul proces. In cazul in care nu vei efectua aceasta reevaluare periodic, este posibil sa nu poti beneficia de drepturile tale ca parinte a unui copil cu dizabilitati. De asemenea, in cazul in care starea de sanatatea a copilaslui se schimba, esti obligata sa anunti Comisia pentru a-l incadra intr-o noua categorie.

In cazul unui Certificat de Orientare Scolara, incadrarea este valabila pe ciclul scolar I-IV, V-VIII, IX – XII) si se reinoieste o data la 4 ani sau in cazul schimbarii unitatii de invatamant pe care o frecventeaza copilul.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie