Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Protectia copilului a carui parinti se afla in strainatate

Din pacate, unii parinti se vad nevoiti sa stea departe de copil pentru a munci in afara granitelor tarii noastre. In cazul in care te afli intr-o astfel de situatie, trebuie sa stii ca Legea il protejeaza pe copilul tau si te obliga sa respecti anumite proceduri care sa convinga statul ca cel mic se afla in siguranta in perioada in care tu nu esti alaturi de el. Asadar, pentru a fi o mamica responsabila si bine documentata, iti vom prezenta aspectele legislative care tin de protectia copilului a carui parinti se afla la munca in strainatate.

Datorita faptului ca din ce in ce mai multi parinti decid sa plece din tara, noua sectiune „Protectia copilului cu parinti plecati la munca in strainatate” a fost modificata prin Legea nr. 257/2013 si publicata in Monitorul Oficial nr.607/30.09.2013. Prin intermediul acestei legi, parintele care urmeaza sa plece din Romania pentru munca este obligat sa anunte serviciul public de asistenta sociala de intentia sa cu 40 de zile inainte de a parasi tara. De asemenea notificarea trebuie sa fie insotita de desemnarea persoanei care se va ocupa de copil in perioada in care parintele sau ambii parinti vor fi plecati in strainatate.

In cazul in care nu vei actiona in acest mod, vei putea fii sanctionata cu o amenda cu valoare cuprinsa intre 500 si 1000 lei. Totodata si persoana care urmeaza sa fie delegata trebuie sa confirme in scris ca este de acord sa isi asume responsabilitatea, precizand perioada pentru care se face delegarea.

Odata ce ai depus cererea de delegare, serviciul public are obligatia de a oferi un raspuns cererii in termen de 3 zile lucratoare de la depunerea acesteia. Astfel se va emite o hotarare judecatoreasca ce va stabili mentionarea expresa a drepturilor si obligatiilor persoanei pentru care a avut loc delegarea.

Aceasta va trebui sa respecte indicatiile acestei hotarari si sa actioneze astfel incat procesul de crestere si educare a copilului sa nu fie periclitat. Conform raportului Comisiei, "Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz. Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi".

In acest sens, odata ce cererea a fost aprobata, persoana desemnata este obligata sa urmeze un program de consiliere pentru a se pregati pentru cresterea si ingrijirea copilului, dar si pentru a preveni situatia de conflict sau neglijenta in relatia cu minorul.

Procesul nu se incheie cu plecarea parintilor din tara si emiterea hotararii judecatoresti, Serviciilepublice de asistenta sociala au obligatia de a vizita periodic la domiciliu familia sau persoana care a fost delegata pentru ingrijirea si cresterea copilului.

Cine se poate ocupa de copil

Pe intreaga perioada in care vei lucra in strainatate este obligatoriu ca o persoana sa se ocupe de minor si sa se asigure ca are parte de toate conditiile necesare. Conform legislatiei in vigoare, poti desemna orice persoana care trebuie sa faca parte din familie (pana la gradul IV inclusiv) si sa fie majora. De asemenea, persoana desemnata trebuie sa demonstreze ca indeplineste conditiile materiale si morale pentru cresterea si ingrijirea unui copil.

Cat timp parintii pot lipsi din tara

Odata ce persoana desemnata indeplineste conditiile impuse de lege, instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe intreaga durata lipsei parintilor. Totusi, aceasta delegare nu poate depasi mai mult de 1 an din momentul plecarii parintilor in strainatate.

Ajutorul oferit din partea statului pentru protejarea minorului:

Pentru a putea ajuta persoana desemnata in procesul de crestere si educare a copilului, serviciile publice de asistenta sociala organizeaza la nivelul oraselor, comunelor si municipilor sedinte de consiliere si informare pe o perioada de 6 luni. Astfel, poti recomanda persoanei desemnate sa aiba in grija copilul, sa frecventeze aceste consultatii gratuite care au rolul de a usura procesul de crestere si educare a copilului.

Asadar, precum ai putut observa, in cazul in care doresti sa mergi in strainatate sa lucrezi, esti obligata sa respecti conditiile impuse de lege. In cazul in care doar unul dintre parintii copilului pleaca la munca in strainatate (adica doar tu sau partenerul), celalalt parinte se va ocupa de cresterea copilului. Totusi, in cazul in care amandoi plecati din Romania pentru a lucra in strainatate, este necesara desemnarea unei persoane din familie care sa se ocupe de copil in aceasta perioada.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie