Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Cand si cum tratez problema sexualitatii cu scolarul

O educatie sexuala corecta, primita in copilarie, reprezinta bazele unei vieti adulte sanatoase, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional. Ca parinte stii cat de inconfortabila si stanjenitoare poate fi o discutie cu copilul tau pe tema sexualitatii, mai ales daca in copilaria ta acest subiect era privit ca fiind unul tabu. Totusi, pentru a te asigura ca scolarul tau se dezvolta corespunzator, este indicat sa inveti cum sa abordezi problema sexualitatii.

Desi poate fi oarecum neplacut la inceput, alocand timp discutiilor despre sex si sexualitate vei vedea cum treptat, acest subiect va deveni, atat pentru tine cat si pentru cel mic, foarte usor de abordat. Cheia succesului este o comunicare deschisa intre tine si scolar, astfel incat cel mic sa poata apela la tine ori de cate ori simte nevoia.

Sexul si sexualitatea

In ciuda faptului ca unele persoane sunt tentate sa creada ca termenul ,,sexualitate’’ se refera doar la actul sexual, acesta detine o semnificatie mult mai profunda. Astfel, cand discutam despre sexualitate vorbim despre:

  • modul in care relationam cu persoanele de sex opus
  • imaginea de sine, parerea in legatura cu propriul corp si gradul de atractivitate pe care credem ca il emanam
  • propriul mod de exprimare al afectiunii fata de partener, prin sarut, imbratisari, atingeri
  • orientarea sexuala, atractia fizica si emotionala fata de sexul feminin, masculin sau de ambele
  • anatomie si procesul de reproducere, diferenta biologica dintre sexe, perioada pubertatii, contraceptie sau practicarea sexului protejat, bolile cu transmitere sexuala sau BTS, sarcina, nastere sau igiena sexuala

Asadar, exista o posibilitate foarte mare sa fi discutat deja cu micutul tau despre o mare parte dintre aceste componente ale sexualitatii, chiar inainte de a-ti fi pus aceasta problema. Ai vorbit despre sexualitate atunci cand i-ai raspuns celui mic la curiozitati referitoare la corpul sau sau atunci cand i-ai explicat care este diferenta dintre fetite si baietei, cand l-ai invatat sa aiba grija de propriul corp etc.

Totul pare mai simplu atunci cand copilul este mic si curiozitatile ce tin de sexualitate sunt limitate la intrebari simple. Oferindu-i copilului informatia adaptata varstei sale, il vei invata faptul ca sexul este un aspect normal ce tine de dezvoltarea sa fizica si emotionala iar pe masura ce va creste, iti va fi mai usor sa discuti cu el despre aspecte mai complicate ce tin de sexualitate.

Cum sa oferi scolarului o educatie sexuala corecta

Odata ajuns in mediul scolar, orizontul informational al copilului se mareste semnificativ. Pe masura ce creste, scolarul devine tot mai independent, petrece mai mult timp in activitati extrascolare, in grupul de prieteni, pe retele de socializare precum Facebook, Skype, Messenger, fiind in tot acest timp pasibil expunerii la mesajele cu tenta sexuala. Curiozitatea specifica varstei il va determina pe cel mic sa doreasca sa afle mai mult.

Care este varsta potrivita pentru a discuta despre sexualitatea

Atata timp cat adaptezi in functie de varsta copilului informatia pe care i-o oferi in schimbul curiozitatii sale, putem spune ca nu exista ,,varsta potrivita’’ pentru a incepe sa discuti cu copilul despre sexualitate. Tine cont de faptul ca discutia despre sexualitate este un proces de lunga durata iar o singura conversatie ( ,,the talk’’ asa cum o numesc americanii) nu va fi suficienta. Pe masura ce creste si se dezvolta, scolarul va dori sa afle tot mai multe referitor la tema sexualitatii. Ca un sfat util, incearca sa folosesti aceasta curiozitate a copilului ca pe o oportunitate naturala de a porni o conversatie. Pe masura ce vei aprofunda subiectul, lucrurile vor veni de la sine.

Care este momentul potrivit pentru a discuta despre sexualitatea

Poate au existat situatii in care ai vrut sa initiezi o conversatie cu cel mic pe tema sexului si a relatiilor dar nu ai stiut de unde sa incepi. Insa, pe parcursul unei zile, astfel de oportunitati apar la tot pasul, copilul primind in mod constant mesaje cu o conotatie sexuala. Incearca doar sa reperezi momentele in care scolarul va receptiona aceste mesaje, fie atunci cand va uitati impreuna la televizor, cand ascultati muzica in masina, cand navigheaza pe internet sau rasfoieste reviste si vei avea pretextul perfect pentru conversatie.

Comunicarea e cheia

Noi te sfatuim sa pastrezi o comunicare deschisa cu copilul tau, sa abordezi cu naturalete subiectele ce tin de sexualitate si astfel vei fi prima persoana la care va apela atunci cand va avea nelamuriri.

Evita sa tratezi tema sexualitatii ca pe un subiect tabu, asa cum au facut-o generatiile de parinti inaintea ta, pentru a nu-l determina pe scolar sa foloseasca surse de informare nepotrivite cum ar fi colegii sau prietenii, internetul sau televizorul.

Atunci cand copilul tau iti va pune intrebari referitoare la sexualitate, te sfatuim sa oferi raspunsuri cat mai realiste, adaptate bineinteles varstei scolarului. In acest fel nu vei risca sa iti pierzi credibilitatea in fata micutului in momentul in care va realiza ca l-ai mintit. Astfel, in momentul in care te va intreba cum se nasc copiii sau ce este sexul, incearca sa-i oferi un raspuns cat mai aproape de adevar fara a intra insa in detalii. ( vezi articolul: Intrebari frecvente ale scolarilor despre sexualitate si raspunsurile potrivite)

Fii atenta la intrebare si ofera-i doar informatiile pe care ti le cere la momentul respectiv. In acest fel nu il vei coplesi pe cel mic cu prea multe informatii si ii vei oferi timpul necesar sa proceseze noutatile. Nu uita ca educatia sexuala a copilului este un proces de lunga durata. Pastrand o atitudine calma si deschisa, ii vei transmite copilului mesajul ca esti dispusa sa-i raspunzi si astfel se va simti confortabil sa discute cu tine despre sexualitate ori de cate ori va avea vreo curiozitate referitoare la acest subiect.

Acestea sunt cateva sfaturi care speram ca iti vor fi folositoare in momentele in care vei aborda problema sexualitatii cu scolarul tau. Comunicarea deschisa cu copilul pe tema sexualitatii il va feri la varsta adolescentei de inceperea timpurie a vietii sexuale, de contactarea bolilor cu transmitere sexuala, de intrarea in relatii abuzive sau de prezenta sarcinilor nedorite. Asadar, adopta o atitudine deschisa si fii mereu pregatita in a-i oferi scolarului tau informatia de care are nevoie.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie