Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

4 metode eficiente de a disciplina scolarul

Cercetarile psihologice au demonstrat ca disciplina este importanta pentru dezvoltarea emotionala si comportamentala a copilului. Scolarul, in aceasta perioada, va avea nevoie de multa atentie din partea ta pentru a putea invata diferenta dintre bine si rau si modul in care trebuie sa se comporte in societate. Pentru a te putea ajuta in educarea micutului, iti vom prezenta cateva modalitati de disciplinare a scolarului:

Stabilitate si atentie

Unul dintre cei mai importanti factori in educatia copilului tau o reprezinta chiar stabilitatea familiei. Din pacate, din ce in ce mai multi parinti aloca prea putin timp prichindelului lor, ceea ce poate determina un comportament neadecvat la scoala sau in cadrul familiei. Studiile medicale au demonstrat faptul ca prichindelul are nevoie de atentia parintilor pentru a putea intelege si invata cum trebuie sa se comporte in diferite situatii.

Asadar, o prima metoda prin care poti asigura o educare adecvata a scolarului este sa ii acorzi timp si atentie, explicandu-i ce este bine si ce este rau. De asemenea, trebuie sa iei in considerare ca micutul are nevoie de argumentare si nu doar de o simpla expunere a faptelor. De aceea, iti recomandam ca inainte de a-i interzice un anumit lucru sa ii explici motivul hotararii tale.

Disciplina proactiva

Aceasta se bazeaza pe conceptul conform caruia copilul va invata mai repede prin intermediul laudei decat prin intermediul criticii. Asadar, iti recomandam sa te focalizezi asupra actiunilor pozitive ale micutului si sa il lauzi atunci cand acesta procedeaza bine. Este adevarat ca atunci cand greseste este indicat sa ii atragi atentie si sa ii explici motivul pentru care nu este bine cum a reactionat, insa o critica exagerata poate determina ca scolarul sa devina frustrat sau sa sufere de devieri de comportament.

Exista diverse metode de recompensare a copilului la care ai putea apela pentru a-l impulsiona sa aiba un comportament adecvat. Trebuie sa nu uiti ca modul in care il vei trata pe scolar isi va lasa amprenta asupra personalitatii sale viitoare.

Fermitate si nu reguli rigide

Intr-adevar scolarul are nevoie de un sistem de reguli si principii conform carora sa se ghideze in scoala, dar si in cadrul diferitelor grupuri sociale din care face parte. Totusi o fermitate exagerata ar putea sa il inhibe pe micut si sa il determine sa isi interiorizeze sentimentele si gandurile. Din pacate unii parinti sunt prea severi cu prichindelul lor, crezand ca in acest mod vor reusi sa il educe in mod corect.

Aceasta teorie este eronata deoarece in primul rand nu trebuie sa uitam ca tratam un copil, care deabia in aceasta perioada incepe sa isi formeze caracterul si sa inteleaga diferenta dintre bine si rau. Scolarul trebuie privind ca un copil care incepe sa exploreze si sa se intereseze de multitudinea de subiecte si aspecte ale lumii, fapt care trebuie sa ii determine pe parinti sa actioneze cu grija si rabdare.

Pe de alta parte nu este recomandat ca prichindelul sa nu cunoasca anumite reguli cu ajutorul carora sa se ghideze. El are nevoie de cineva care sa ii atraga atentia atunci cand a gresit pentru a putea fi acceptat in societate. De aceea iti recomandam sa stabilesti un sistem de reguli pe care scolarul sa le respecte acasa, la scoala dar si atunci cand interactioneaza cu lumea din jurul sau, fara a uita insa ca aceste reguli trebuie aplicate unui copil si nu unui adult.

Recompense si pedepse

Ultima metoda prin care poti construi disciplina copilului tau este prin diversele recompense sau pedepse. Important in ceea ce priveste acest aspect este sa stii exact modul si momentul in care copilului trebuie sa ii fie aplicata una dintre aceste doua.

Recompensarea reprezinta din punct de vedere psihologic o buna modalitate prin care copilul sa se obisnuiasca sa actioneze in mod corect. Insa trebuie sa ai grija sa nu cada in ectrema in care scolarul sa actioneze conform regulilor doar cu scopul de a fi recompensat. De asemenea, este important modul in care este recompensat copilul, multi parinti actionand gresit si oferindu-i scolarului numai bani atunci cand are un comportament adecvat sau are performante scolare. In acest mod copilul poate sa dezvolte o necesitate pentru a obtine cat mai multi bani inca de la o varsta frageda, ceea ce il poate afecta la maturitate.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste pedepsele, parintii trebuie sa identifice care sunt cele mai bune metode de a pedepsi copilul, fara a-l afecta emotional sau fizic. Conform cercetarior medicale dar si psihologice, bataie nu are nici o utilitate atunci cand este vorba de educarea copilului. Aceasta are doar rolul de a-l determina pe copil sa ii fie frica de parinti sau sa sufere anumite traume care vor lasa efecte asupra personalitatii lui.

Asadar, iti recomandam sa nu negljezi educatia copilului tau si sa incerci sa adopti cele mai bune metode de disciplina pentru dezvoltarea scolarului in conditii optime. Actioneaza cu rabdare si nu uita ca modul in care il vei disciplina pe copil va determina consecinte in adolescenta si maturitate.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie