Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

4 alimente minune cu proprietati benefice asupra sanatatii

O alimentatie potrivita pentru o viata lunga si placuta nu inseamna doar selectia alimentelor bogate in nutrienti si sarace in calorii. Stiai ca exista alimente care contin substante care pot incetini procesul imbatranirii? Acestea se numesc substante fitochimice si ele fac ca fructele si legumele sa fie atat de benefice sanatatii.

Ai auzit si tu, cu siguranta, faptul ca bolile pot fi combatute doar cu schimbari mici in ceea ce inseamna dieta alimentara. Specialistii au descoperit ca, la modul ideal, dieta trebuie sa includa cateva alimente minune care au proprietati speciale benefice sanatatii. In continuare vei regasi cateva informatii referitoare la aceste alimente si la modul in care le poti introduce in alimentatia ta.

Soia

La fel ca toate leguminoasele, soia este bogata in oligoelemente si minerale. In acelasi timp, soia este o sursa excelenta de proteine, motiv pentru care ea poate inlocui cu succes carnea. In plus, multe produse din soia sunt imbunatatite cu calciu, necesar si vital organismului, in special dupa o anumita varsta.

Soia este deosebita si de preferat pentru o dieta alimentara sanatoasa pentru ca ea contine izoflavone (estrogeni din plante), care au proprietati unice de protejare a sanatatii. In acest sens, trebuie sa stii ca soia ne poate feri de osteoporoza (pentru ca intareste oasele) si ca poate ameliora unele simptome ale menopauzei. In plus, numeroase studii in domeniu demonstreaza faptul ca izoflavonele au potentialul de a preveni unele forme de cancer.

Poate cel mai important beneficiu al consumului de soia este ca aceasta scade colesterolul. Nutritionistii considera ca 25g de proteina de soia poate reduce colesterolul total cu 5-10%. Acest lucru inseamna ca aproximativ 350g de tofu, 1.2 litri de lapte de soia sau cateva lingurilte de praf concentrat de proteina din soia te vor ajuta sa iti scazi colesterolul total cu un procentaj de pana la 10%, in functie de dieta ta si de consumul de produse din soia.

Daca nu esti obisnuita sa consumi soia, iata cum poti incepe:

  • obisnuieste-te sa mananci cerealele preferate cu lapte de soia. Il poti prepara chiar tu acasa (din boabe de soia fierte si zdrobite) sau il gasesti la magazinele specializate. Daca alegi laptele de soia din comert asigura-te ca este bio si ca provine din soia nemodificata genetic
  • foloseste tofu la diverse mancaruri
  • alege iaurturi pe baza de soia pentru gustari
  • incearca macar 1 data pe saptamana sa ai o zi vegetariana, in care sa inlocuiesti carnea cu preparate din soia
  • cauta in magazine tempeh, un produs fermentat de soia si foloseste-l in mancarurile calite
  • foloseste sos de soia atunci cand gatesti
  • pentru supe sau mancarurile pe baza de pui foloseste miso, o pasta de boabe fermentate de soia.

Usturoi

Ai observat si tu faptul ca, atunci cand gatesti cu usturoi, mancarea are un gust mai bun. Adevarul este ca daca adaugi usturoi in mancarurile pe care le prepari ii dai savoare fara a creste grasimile, caloriile sau cantitatea de sodiu si ai parte de multe beneficii pentru sanatate.

In ultimii ani cercetatori au descoperit faptul ca un catel de usturoi pe zi ajuta la reducerea colesterolului. De asemenea, exista dovezi cum ca usturoiul reduce tendinta sangelui de a face cheaguri. In aceasta ordine de idei, persoanele care consuma usturoi (dar si ceapa) au sanse mai putine de a face cancer de stomac sau de san.

Este recomandat sa consumi usturoi crud, de preferinta pe stomacul gol daca poti. Daca nu, atunci cand il gatesti, nu-l taia ci striveste-l cu lama cutitului. Lasa-l aproximativ 10 minute inainte de a-l adauga in mancare pentru ca astfel ii dai ragaz alicinei (substanta sulfuroasa din care decurg beneficiile unice ale usturoiului) sa se formeze.

Broccoli

Toate legumele verzi sunt extrem de benefice pentru organism pentru ca, asa cum soarele da energie plantelor, legumele verzi ne transmit noua din energia primita. Broccoli si rudele sale din familia verzei (varza de Bruxelles, conopida, ridichea, rucola, spanacul, rutabaga, napul, cresonul) intretin sanatatea in mod special insa, fiind pline de vitamine, fibre si o clasa de substante fitochimice denumite izotiocianati. Conform studiilor, izotiocianatii ofera protectie impotriva multor forme de cancer, stimuland ficatul sp produca mai multe enzime anticanceroase.

Broccoli este bogat intr-un izotiocianat numit sulforafan, una dintre cele mai puternice substante protectoare descoperite pana in prezent. Deoarece sulforafanul nu se distruge prin fierbere, broccoli poate fi consumat sub orice forma, crud, oparit, calit sau fiert, in functie de gust.

Acum poti sa gasesti in magazine si broccoli cu tulpina frageda, care arata ca o combinatie intre sparanghel si broccoli si care este un puternic agent anticancerigen datorita continutului de glucozinolat. Acest izotiociana este cunoscut intre specialisti ca fiind eficient impotriva mai multor forme de cancer – pulmonar, de colon, rect si stomac.

Atunci cand te gandesti sa mananci broccoli tine cont de faptul ca borccoli cu tulpina frageda contine cu 45% mai multi glucozionolati decat broccoli tranditional, iar atunci cand se consuma intreaga leguma nu se pierde nimic, deci beneficiile sunt mai mari.

Nuci si alune

In general, nucile si alunele nu sunt recomandate deoarece sunt bogate in grasimi si calorii. In realitate insa, ele sunt extrem de benefce pentru organismul uman, iar studiile arata faptul ca persoanele care consuma nuci si alune de mai multe ori pe saptamana sunt mai putin predispuse la un infarct. Conform cercetarilor, o mana de nuci si alune consumate de 4-5 ori pe saptamana pot reduce riscul de infarct cu pana la 40%, lucru explicat de faptul ca nucile si alunele contin grasime nesaturata si acizi grasi omega-3. Mai mult, nucile si alunele sunt bogate in vitamina E, magneziu si substante fitochimice unice care protejeaza organismul si care previn diverse afectiuni.

Daca ideea de a consuma nuci si alune nu iti surade, poti alege sa le combini cu alte fructe si legume si sa-ti prepari o salata delicioasa. Pentru a fi mai gustoase nucile pot fi prajite (puse intr-o tigaie de teflon si lasate timp de 2-3 minute pe foc) sau rehidratate (tinute timp de cateva ore intr-un bol cu apa).

Este important sa retii faptul ca 1-2 linguri de nuci si alune sunt suficiente. Nu este recomandat sa rontai nuci sau alune necontrolat pentru ca aceastea contin multe calorii. La modul ideal, ele trebuie introduse in alimentatie ca substitut al alimentelor care contin multe grasimi, precum branza sau sunca.

Dupa cum poti observa, alimentele minune benefice organismului sunt cele pe care le gasesti foarte usor chiar la magazinul din colt, deci nu trebuie sa te dai peste cap pentru a le achizitiona. Obisnueste-te sa le introduci treptat in alimentatia ta si sa ai un stil de viata echilibrat pentru ca astfel vei fi ferita de neplaceri.

Acestea sunt doar cateva din alimentele extrem de benefice sanatatii, lista lor fiind una mult mai lunga. Tu pe care le preferi? Ce alte alimente benefice sanatatii ai introdus in in alimentatia ta si te-au ajutat? Scrie-ne si ajuta-ti prietenii din Comunitate sa se bucure de ceea ce natura are de oferit!

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie