Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Simbolistica si obiceiurile legate de ouale de Paste

Una dintre cele mai cunoscute si frumoase traditii de Pasti este vopsirea oualor. Dar te-ai gandit vreodata ce simbolizeaza ouale in aceasta sarbatoare crestina? In continuare ti-am pregatit un articol despre simbolistica acestui obicei pentru a putea explica si copilului motivul pentru care intreaga familie vopseste ouale in aceasta perioada a anului.
Simbolistica oualor

In primul rand trebuie sa stii faptul ca ouale au avut o semnificatie mai aparte chiar si inainte de nasterea lui Iisus Hristos, ele simbolizand echilibrul si fertilitatea. Obiceiul de a vopsi ouale a aparut cu aproximativ doua mii de ani in urma, la chinezi. Oul, de-alungul timpului, datorita continutului nutritiv a fost introdus in alimentatia zilnica a omului si a devenit un produs extrem de frecvent consumat. Totusi, in religia crestina, oul a capatat o noua simbolistica, determinand un obicei frumos si placut de copii si anume: vopsirea oualor.

Simbolistica oualor in religia crestina

Conform credintei crestine, in ziua de miercuri din a patra saptamana a Postului Mare, zi cunoscuta si sub denumirea de "miercurea Paresimilor", oamenii adunau din cuibar oua care se pare ca nu se stricau pana in ziua de Pasti. Vopsirea acestora se realiza in ziua de joi din saptamana de dinainte de Sfintele Pasti. Precum probabil stii, traditia spune ca ouale trebuie vopsite in rosu, insa stii care este povestea care se afla in spatele acestui obicei?

Conform Noului Testament, Fecioara Maria, a venit dupa rastignirea lui Iisus sa isi planga fiul. Asezata langa cruce, Fecioara Maria a lasat un cosulet de oua, care conform legendei s-au inrosit de la sangele varsat de Isus Hristos pentru mantuirea oamenilor. Astfel, in religia crestina, prin vopsirea oualor rosii se cinsteste si se aminsteste faptul ca Fiul Domnului, Isus Hristos, a murit pentru mantuirea omenirii si a inviat dupa 3 zile.

Legat de acest eveniment religios, a aparut si obiceiul ciocnirii oualor in care se spune: "Hristos a inviat!" (rostit de cel care ciocneste cu oul) si "Adevarat a inviat!" (rostit de cel care tine oul in mana). Unii considera ca acest obicei simbolizeaza sacrificiul divinitatii primordiale pentru iertarea pacatelor oamenilor.

Obiceiuri privind ouale rosii

In ceea ce priveste utilitatea oualor de Pasti, in functie de asezarea geografica, exista mai multe traditii si semnificatii. De exemplu, in Bucovina, ouale rosii sunt numite merisoare, iar daca sunt ornate sunt numite "oua inchistrite". Pe vremuri, femeile vopseau ouale doar cu ajutorul plantelor si erau cunoscute in intreaga tara datorita desenelor frumoase trasate pe oua. Tot in aceasta zona a Romaniei, mai exista obiceiul ca tinerii sa ingroape in pamant, in seara de Inviere, oua rosii pentru fertilitate.

In Maramures, un obicei mai iesit din comun este ca si copii, in dimineata zilei de Pasti, sa se spele pe fata cu apa de la fantana in care s-a pus un ou vopsit in rosu si cateva fire de iarba. Apoi, acestia merg la vecini sa ureze sarbatori pascale fericite si primesc in schimb un ou rosu. Este important ca in prima zi de pasti primul care sa iti calce pragul casei sa fie un baiat pentru ca intregul an sa fie prosper.
Un alt obicei intalnit in unele zone din tara este reprezentat de sfiintirea oualor la biserica si ingroparea lor in gradina pentru a apara culturile de grindina, ploaie acida etc.

Totusi, in prezent, unele traditii si obiceiuri s-au mai schimbat si s-au adaptat noilor vremuri. Astfel, ouale nu mai sunt vopsite doar in rosu, ci in diferite culori sau modele. In ceea ce priveste ornamentele de pe aceste oua, exista o serie de simboluri care pot fi interpretate in diferite moduri ca de exemplu: spirala (eternitatea, timpul), dubla spirala (legatura dintre viata si moarte), linie dreapta verticala (viata), linie dreapta orizontala (moarte), linie cu triunghiuri (cunoastere, semn masonic), linie ondulata (puritate), etc.

Vopsirea oualor de Pasti este un obicei frumos, care de regula uneste intreaga familie si creaza o atmosfera armonioasa si relaxata in casa crestina. Precum ai putut observa aceasta traditie dispune de o serie de semnificatii si simboluri, care pot fi interpretate in diferite feluri in functie de zona geografica. Noi te sfatuim sa profiti de acest obicei frumos pentru a-l desfasura impreuna cu copilul. In acest mod vei putea intari relatia cu acesta si vei putea contribui la dezvoltarea creativitatii lui.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie