Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Sfaturi oferite adolescentilor

In aceasta etapa a vietii sale, copilul au va trece prin schimbari fizice si psihice, care ar putea sa il afecteze din punct de vedere emotional. In cazul in care adolescentului nu i se ofera spirjinul si sfaturile adecvate, este posibil sa sufere de tulburari de comportament sau sa se confrunte cu fenomenul de regres scolar. Asadar, pentru a-l ajuta pe tanarul tau sa treaca mai usor peste aceasta perioada, iti recomandam sa tii cont de urmatoarele aspecte.

Sfaturi oferite adolescentilor

Explica-i adolescentului prin ce schimbari va trece

In aceasta etapa a vietii, copilul tau se va confrunta cu o serie de schimbari fizice si psihice specifice adolescentei, care ar putea sa il deruteze sau sa il determine sa se simta complexat. Una dintre problemele cele mai frecvente prin care trec tinerii este sentimentul de inferioritate cauzat de unele schimbari fizice.

Astfel cresterea in greutate sau inaltarea ar putea fi considerate un complex din punctul de vedere al copilului tau. De aceea este important sa ii explici, inca din perioada preadolescentei, prin ce schimbari va trece si cum i se va modifica corpul. Daca adolescentul este pregatit din timp, el va putea reactiona favorabil, nefiind afectat din punct de vedere emotional de aceste transformari.

Ofera-i libertate, dar cu anumite limite

In aceasta etapa adolescentul are nevoie de libertate si de intimitate, insa el trebuie sa inteleaga totusi ca exista un set de reguli pe care trebuie sa le respecte, cu toate ca a crescut. El va dori sa poata decide singur in toate privintele, insa totusi sunt anumite actiuni sau situatii in care experienta de parinte este necesara.

Asadar, te sfatuim sa incerci sa ii oferi copilului tau sentimentul de libertate, explicandu-i totusi ca exista anumite reguli pe care trebuie sa le respecte. Din pacate, multi parinti comit greseala de a-l ignora pe adolescent si de a-l lasa sa actioneze dupa bunul plac, motiv pentru care rata delicventei juvenile se afla in crestere. Este adevarat ca el va putea decide singur cu privire la grupul de prieteni, la stilul vestimentar, insa el trebuie sa inteleaga ca exista si anumite activitati in care trebuie sa iti ceara parerea.

Pregateste-l pentru prima experienta sexuala

In primul rand trebuie sa constientizezi faptul ca deciza de a incepe viata sexuala ii apartine in totalitate adolescentului tau, chiar daca tu consideri ca nu este timpul potrivit pentru o astfel de decizie. Din pacate, tinerii din ziua de azi trec prin aceasta experienta mult prea devreme, fapt ce ii poate afecta din punct de vedere emotional, insa tu ca parinte poti doar sa il sfatuiesti pe copil.

Din cauza lipsei unei discutii deschise cu parintii, tinerii nu stiu importanta acestui moment si modul in care ar trebui sa se protejeze. Asadar, chiar daca crezi ca nu este timpul pentru ca adolescentul tau sa isi inceapa viata sexuala, noi te sfatuim sa initiezi o discutie pe aceasta tema, oferindu-i sfaturi si recomandari. El trebuie sa simta ca tu ii esti alaturi, astfel incat, in cazul in care el va intampina probleme in acest sens sa poata apela la tine.

Sfatuieste-l, nu-l obliga!

Trebuie sa intelegi ca puiul tau a crescut si acum este un tanar adolescent, dornic sa exploreze si sa incerce lucruri noi. Este adevarat ca din cauza acestei dorinte este posibil sa greseasca, insa si deciziile incorecte fac parte din viata noastra si au un rol constructiv.

In aceasta etapa adolescentul va dori sa isi demonstreze ca poate lua singur decizii si ca poate profita de o libertate, pe care in timpul copilariei nu o putea cere. De asemenea, intimitatea devine un aspect sensibil pentru el, motiv pentru care noi te sfatuim sa bati la usa camerei sale inainte de a intra, cerandu-i permisiunea. Chiar daca ti se pare ca adolescentul tau este un copil si ca nu este pregatit pentru a decide singur, el va dori sa iti demonstreze ca nu se mai afla sub autoritatea ta.

Asadar, pentru mentinerea unei relatii armonioase parinte-copil, te sfatuim sa ii respecti parerea si deciziile si sa incerci sa intervii doar prin intermediul unor sfaturi. Unii parinti comit greseala de a le impune adolescentilor un set de reguli stricte, care in loc sa il ajute pe copil, il determina sa actioneze dinadins impotriva lor. Este adevarat ca adolescentii sunt atat de curiosi si dornici sa se aventureze in experiente, incat actioneaza din impuls, fara a tine cont de riscuri. Dar tu ca parinte nu poti sa iti mai obligi copilul sa te asculte deoarece in acest mod nu vei reusi decat sa il indepartezi de tine.

Sfatuieste-l sa refuze anumite substante

Una dintre cele mai mari si grave probleme cu care te poti confrunta ca parinte a unui adolescent este consumul de droguri si bauturi alcoolice. Din pacate, din ce in ce mai multi tineri cad prada acestor vicii distrugandu-si sanatatea si viitorul. Unii adolescenti ajung sa consume aceste substante din cauza lipsei unei discutii, in care parintii sa le prezinte efectele negative ale consumului de droguri. Asadar, din ignoranta sau curiozitate, copilul tau va putea sa incerce anumite substante care sa ii determine dependenta. De aceea noi iti recomandam sa discuti cu adolescentul tau si sa ii explici cum ar putea sa ii afecteze sanatatea consumul de alcool, fumatul sau consumul de droguri.

In aceasta perioada copilul tau va fi tentat sa incerce anumite activitati noi, fapt ce il poate impinge spre comiterea unor greseli grave. In general, adolescentul este influentat de grupul de prieteni din care face parte si poate decide sa consume astfel de substante doar cu scopul de a fi apreciat sau acceptat de grupul respectiv.

Un anturaj negativ poate determina o astfel de situatie si de aceea noi iti recomandam sa fii atent/a la semnele care pot indica un grup social neadecvat. Asadar, pentru a evita o astfel de situatie dificila si neplacuta, te sfatuim sa ii explici din timp copilului tau cat de grav poate fi afectat de aceste substante si de ce nu trebuie sa apeleze la ele pentru nici un motiv.

Tu ce sfaturi i-ai mai oferit adolescentului tau?

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie