Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Schimbari emotionale din timpul sarcinii

Trebuie sa stii ca pe parcursul sarcinii vei trece printr-o multitudine de stari, fie de bucurie, fie de tristete. Important este sa nu te interiorizezi, sa vorbesti deschis cu partenerul tau despre ceea ce simti si sa ii rogi pe cei apropiati sa te trateze cu rabdare si intelegere. Pentru a putea face fata acestor schimbari, iti vom prezenta transformarile emotionale care vor aparea in fiecare trimestru.

Schimbari emotionale din primul trimestru de sarcina

Din cauza modificarilor hormonale pe care corpul tau le va suferi, este posibil sa treci prin diverse stari emotionale. Nu te ingrijora daca vei observa ca treci foarte usor de la bucurie la tristete si invers. Este posibil ca in aceasta perioada sa simti bucuria vestii ca urmeaza sa aduci pe lume un copilas, dar pe de alta parte poti avea o stare de neliniste, teama sau chiar panica gandindu-te ca nu vei stii ce va urma. Aceste simptome sunt frecvente si variaza in intensitate. In acest caz te sfatuim sa discuti sincer cu partenerul tau sau cu cei apropiati tie, astfel incat acestia sa te ajute sa iti regasesti starea de confort emotional.

S-au inregistrat si depresii in cazul unor mamici, iar daca te vei afla intr-o astfel de situatie, te sfatuim sa apelezi la un psiholog care sa te indrume si sa te ajute sa treci peste aceasta stare. Nu trebuie sa te jenezi deoarece acestea sunt reactii normale cauzate de dereglarile hormonale si de aceea iti recomandam sa comunici cu partenerul tau si sa il rogi ca in aceasta perioada sa iti demonstreze dragostea si sprijinul sau.

De asemenea, este posibil ca datorita modificarii cantitatii de estrogen si progesteron sa simti nevoia sa plangi, aparent fara motiv. Aceasta este o reactie normala, dar care ar putea sa ii nedumireasca pe cei apropiati tie. De aceea este indicat sa discuti deschis si sa te exteriorizezi, explicandu-le prin ce emotii treci si care sunt temerile tale.

Schimbarile emotionale din al doilea trimestru de sarcina

In aceasta perioada de sarcina este probabil sa te simti linistita. Impactul vestii ca urmeaza sa vina micul tau copilas a trecut si tu deja te-ai obisnuit cu ideea ca in urmatoarele luni vei avea o mica minune in burtica. In cel de-al doilea trimestru de sarcina, bebelusul tau va incepe sa se miste iar tu vei putea sa il simti. Acest lucru poate declansa schimbari emotionale, astfel incat vei putea trece de la o stare de liniste la una de extaz sau bucurie. Majoritatea femeilor in aceasta perioada a sarcinii incep sa se bucure din ce in ce mai mult de ideea venirii unui nou membru al familiei, asadar vei putea observa cum fericirea si entuziasmul iti vor umple zilele.

De asemenea, s-a observat ca in acest trimestru de sarcina, viitoarele mamici incep sa se imbrace mai colorat, sa se intereseze de sarcina si sa isi puna problema datei nasterii copilului (DPN). De aceea nu trebuie sa te ingrijorezi daca vei observa ca devii uneori mai agitata sau nerabdatoare, aceste stari sunt normale in situatia ta. Tot in aceasta perioada este recomandat sa urmezi cursuri prenatale de tip Lamaze, prin intermediul carora te vei putea relaxa si invata tehnici naturale de diminuare a durerii. Poti participa la cursuri singura sau il poti implica si pe partenerul tau, astfel incat la momentul nasterii, el va putea sa te ajute cu privire la tehnicile corecte de respiratie din timpul travaliului.

Schimbarile emotionale din al treilea trimestru de sarcina

Momentul venirii mucutului tau pe lume se apropie si de aceea este posibil ca in aceasta perioada sa treci printr-o stare de anxietate. Unele femei chiar trec printr-o depresie prenatala si de aceea te sfatuim ca in cazul in care observi simptomele depresiei prenatale, sa apelezi la medicul tau. De asemenea, din cauza faptului ca sarcina este avansata este posibil sa obosesti des sau sa nu mai poti desfasura activitatile obisnuite, iar acest lucru poate determina o stare de frustare sau un sentiment de neputinta. De aceea noi te sfatuim sa te obisnuiesti inca de la inceputul sarcinii cu ideea ca vei trece prin anumite modificari fizice si psihice care ar putea sa iti modifice programul zilnic. Nu trebuie sa refuzi ajutorul celor din jur si nici sa te simti inutila. Responsabilitatea ta este cea mai mare pentru ca urmeaza sa aduci pe lume un copilas si de aceea esti foarte speciala.

Cu cat momentul nasterii se apropie, cu atat s-ar putea sa simti cum creste starea de neliniste si panica. Este posibil sa ai insomnii sau sa fii irascibila din cauza contractiilor. Indicat ar fi sa te consulti cu medicul tau si sa ii impartasesti temerile tale, astfel incat acesta sa iti poata explica cu precizie momentele prin care urmeaza sa treci.

Majoritatea dintre femei sunt foarte vulnerabile in aceasta perioada si de aceea este recomandat sa vorbesti din timp cu partenerul tau, sa ii explici prin ce stari este posibil sa treci. Intelegerea si rabdarea venita din partea celor apropiati sunt foarte importante. Incearca sa te linistesti, sa te gandesti la sarcina ca la o experienta unica de care ar trebui sa te bucuri. Nu uita ca toate temerile si emotiile tale vor fi transmise copilului tau.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie