Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Saptamana a 13-a de sarcina

Mamica in saptamana a 13-a de sarcina:

Ai intrat in ultima saptamana din primul trimestru de sarcina. Felicitari! Dupa cum ai observat deja, sanii tai continua sa creasca. Multumeste-le hormonilor care ti-au provocat greturile de dimineata pentru pentru decolteul frumos. Ti-am mai spus noi ca exista si beneficii. Estrogenul si progesteronul stimuleaza glandele care produc laptele, motiv pentru care sanii continua sa creasca si este posibil ca eisa fi inceput deja sa secrete colostrul, lichidul acela bogat in nutrienti, special pregatit de corpul tau de mamica pentru a-i asigura hrana puiutului tau la nastere.

Talia ta incepe sa se lateasca, dar partea buna este ca simptomele sarcinii s-au diminuat si iti vei recapata energia. Burtica ta incepe sa creasca si acest lucru este vizibil acum. Daca te simti umflata incearca sa te obisnuiesti cu ideea ca, de acum inainte, vei mai creste destul de mult in greutate. Daca inca nu ti se vede burtica de graviduta nu te ingrijora, fiecare viitoare mamica este diferita si acest lucru este normal.

O veste buna pentru tine si partenerul tau: apetitul sexual iti creste in aceasta perioada. Desi multi experti sustin ca sexul in timpul sarcinii nu face rau in niciun fel bebelusului daca sarcina este sanatoasa, poti citi mai multe detalii despre relatiile sexuale in timpul sarcinii, daca vrei sa te asiguri ca faci cea mai buna alegere.

Probabil ca starile de greata au disparut de tot, astfel ca de acum te poti bucura de sarcina. Poti manca fara sa-ti faci griji ca vei da fuga catre vasul de toaleta si poti sa faci exercitii fizice usoare fara sa ametesti. Arsurile la stomac s-ar putea sa te mai supere, dar vei afla ca exista alimente sanatoase care te ajuta sa remediezi aceasta problema.

Un alt semn al sarcinii in aceasta perioada ar putea fi memoria degradata. Deci, s-ar putea sa fii un pic uituca sau sa iti pierzi usor concentrarea pe parcursul sarcinii, insa nu dispera. In cazul in care ti-e mai dificil sa te descurci la locul de munca, citeste sfaturile noastre despre cum sa faci fata stresului.

Bebelusul in saptamana a 13-a de sarcina:

In burtica ta creste un omulet de aproximativ 6 centimetri si jumatate care nu cantareste mai mult de 23 de grame. Corpul sau mititel e inca translucid, astfel incat venisoarele si organele puisorului sunt vizibile, de asemenea si coastele toracelui sau micut vor fi vizibile in curand pentru ca se dezvolta si se intaresc rapid.

Iti mai spunem ca galuscuta ta poate sa-si stranga pumnul, iar pe suprafata buricul degetutelor sale se formeaza amprentele care il vor face distinct pentru totdeauna. Pe langa asta, capusorul sau gingas incepe sa fie direct proportional cu restul corpului, iar cu gurita sa dulcica isi suge degetul mare ca un adevarat sugar ce urmeaza sa fie alaptat. Cu putin noroc, s-ar putea sa-l vezi direct in actiune, in timpul unei ecografii.

Iti aduci aminte ca spuneam de intestinele sale micute care inca stateau afara in saptamana a 12-a de sarcina? Ei bine, acum au intrat cu totul in burtica puiutului tau si functioneaza foarte bine. Vezica functioneaza si ea, bunaoara bebelusul tau urineaza deja, nu te ingrijora insa, placenta curata lichidul amniotic astfel incat bombonica ta sa fie ferita de bacteriile din urina. Pentru gravidutele care vor avea fetite, va spunem ca dodoloata are acum in jur de 2 milioane de ovule in ovarele ei micute.

Cat despre pleoapele micutului fluturas, iti spunem ca nu trebuie sa-ti faci griji pentru ca sunt inchise si ii protejeaza irisul pana acesta se va dezvolta. Tot in aceasta saptamana, corzile vocale si laringele mititelului s-au format, ceea ce inseamna ca va fi gata sa planga dupa mamica lui peste cateva luni.

Recomandari:

Daca te intrebi care va fi bugetul pentru toate acele hainute pe care urmeaza sa le cumperi, inseamna ca esti pe drumul cel bun. E bine sa iti faci un plan dinainte, fie singura, fie impreuna cu partenerul tau, astfel incat sa fii pregatita sa-i asigurI toate cele necesare mititelului. Ganditi-va care va fi noul buget chiar din aceasta etapa a sarcinii, pentru a fi siguri ca va administrati banii corespunzator.

Daca vorbim despre alimentatie, iti spunem din nou ca nu e necesar sa mananci pentru doi. Corpul tau are nevoie acum doar de un surplus de 300 de calorii, fata de caloriile necesare inainte sa fii insarcinata. Trebuie totusi sa tii minte ca ai nevoie de multi nutrienti. Printre cei mai importanti se numara proteinele (luate din carne, oua, nuci sau fasole), fierul (luat din carne rosie, spanac sau linte) si calciu (luat evident din lactate). Vitaminele pot fi un ajutor pentru suplimentarea in alimentatie, insa nu te baza doar pe acestea. Ai nevoie de legume pentru fibre, dar si de fructe, precum citricele sau capsunile, pentru vitamina C.

Nu uita sa discuti cu medicul tau despre toate ingrijorarile tale sau despre problemele care au aparut de la ultima vizita pe care i-ai facut-o. Aminteste-ti sa nu iei in considerare sfaturi sau pareri ale prietenelor in ceea ce priveste vitaminele din timpul sarcinii sau administrarea pastilelor in sarcina pentru ca foarte multe dintre acestea s-ar putea sa-ti dauneze, chiar daca lor le-au facut bine. Poti sa discuti cu medicul care te va indruma. Daca esti afectata de depresia prenatala, vizita la un specialist sau discutia cu medicul tau te vor ajuta sa depasesti momentele neplacute.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie