Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Proteinele din regimul alimentar vegetarian – ce spun specialistii

Cu toate ca pana de curand cea mai recomandata sursa de proteine a fost carnea, in prezent, din ce in ce mai multi nutritionisti considera ca proteinele de origine vegetala sunt mai sanatoase pentru organism decat cele de origine animala.

Unul dintre principalele argumente ale persoanelor care blameaza vegetarienii este bazat pe faptul ca nu obtin o concentratie necesara de proteine. Desi se stie ca exista surse vegetale bogate in proteine, faptul ca plantele nu contin toti cei 8 amino-acizii esential precum carnea, este un factor de ingrijorare pentru unii. Unul dintre principalele argumente ale persoanelor care blameaza vegetarienii este bazat pe faptul ca nu obtin o concentratie necesara de proteine. Desi se stie ca exista surse vegetale bogate in proteine, faptul ca plantele nu contin toti cei 8 amino-acizii esential precum carnea, este un factor de ingrijorare pentru unii. Putini sunt insa cei care cunosc faptul ca toate semintele germinate si crescute un pic (vlastarii sau sprouts) contin tot acesti amino-acizi esentiali necesari organismului pentru a obtine proteine. In plus digestia acestora este mult mai usoara pentru organism spre deosebire de carne.

Ei bine, trebuie sa stii ca exista o serie de produse care pot sa iti ofere o sursa bogata de proteine, chiar daca nu sunt de provenienta animala. Intr-adevar in trecut carnea este recomandata deoarece contine o bogata de proteine si alte substante necesare pentru buna functionare a organismului. Insa din pacate, in zilele noastre, din cauza faptului ca animalele sunt supuse unui mediu poluat si sunt hranite cu substante artificiale, carnea a devenit toxica si chiar periculoasa.
Din dorita de a se imbogati, multi producatori ingrasa animalele cu substante daunatoare, care odata ajunse in organism pot determine o serie de complicatii de ordin medical

Pornind de la aceasta realitate, nutritionistii au incercat sa gaseasca o solutie pentru a oferi un regim alimentar bogat in nutrienti, necesari pentru buna functionare a organismului. Astfel, in urma desfasurarii diveselor studii, specialisti din intreaga lume au demonstrat ca proteinele vegetale sunt mai sanatoase decat proteinele animale.

Ce spun specialistii in nutritie

Jeff Novick

Intrebat in legatura cu necesitatea proteinelor de origine animala, Jeff Novick a impartasit o experienta care l-a socat ca specialit in nutritie. In timpul unui discurs tinut pe tema nutritiei, Jeff a fost intrebat de catre o tanara rezidenta la medicina daca intr-adevar corpul uman nu poate supravietui doar cu proteinele de origine vegetala datorita faptului ca nu contin suficienti aminoacizi esentiali. "Am fost destul de suprins , luand in considerare ca acesta este unul dintre cele mai mari mituri privind regimul alimentar vegetarian […] este important sa corectam aceasta neintelegere deoarece multe persoane se tem sa adopte un regim alimentar vegetarian tocmai din cauza grijii cu privire la proteinele incomplete... daca am calcula cantitatea de aminoacizi obtinuta din fiecare planta neprocesata, vom observa ca in fiecare dintre acestea exista o sursa bogata de aminoacizi esentiali”.

Charles Attwood, M.D.

"Boabele de fasole reprezinta o sursa bogata de amnioacizi esentiali. Vechile idei cu privire la necesitatea combinarii legumelor cu carne pentru a obtine o cantitate potrivita de proteine trebuie sa fie complet eliminata, fiind gresita."

Andrew Weil, M.D

„Este posibil sa fii auzit de faptul ca legumele reprezinta o sursa de proteine incomplete, care pentru a deveni complete trebuie combinate cu carne. Cercetarile au contrazis acest mit, motiv pentru care nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu vei asigura o cantitate necesara de proteine daca nu vei include si carne”.

Asadar, precum ai putut observa si specialisti din intreaga lume considera ca sursa necesara de proteine nu trebuie obtinuta in mod obligatoriu doar din carne. Exista o serie de legume, seminte si plante care contin o cantitate suficienta de proteine.

Asadar, precum ai putut observa, exista o multitudine de alimente care ar putea sa iti ofere o concentratie ridicata de proteine si care sa inlocuiasca prezenta carnii. Datorita modului in care este procesata si obtinuta, carnea a devenit un produs interzis pentru multe persoane care au ales sa isi asigure o sursa bogata de nutrienti din diverse plante oferite de natura. Cercetatorii au demonstrat ca o alimentatie cat mai diversificata contribuie la buna functionare a organismului si intareste sistemul imunitar, prevenind in acest fel aparitia diverselor boli.

Alimentatia are un rol important asupra procesului de dezvoltare fizica si psihica a copilului si de aceea este indicat sa alegem cu grija produsele pe care i le dam micutului sa le consume. Modul in care il vei invata pe copil sa manance va persista pana la maturitate, organismul sau obisnuindu-se cu o serie de alimente. Asadar, te sfatuim ca inca din primii ani de viata, sa inveti papilele gustative ale copilului cu gustul legumelor, fructelor, semintelor si nucilor, atat de bogate in vitamine, minerale si proteine.

Surse
http://www.jeffnovick.com/RD/Home.html
http://michaelbluejay.com/veg/protein.html
http://www.vegsource.com/attwood/complete_protein.htm
http://www.drweil.com/drw/u/id/QAA142995

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie