Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Nucile de sapun - detergentul natural accesibil oricui

Inca din cele mai vechi timpuri, detergentul, fie el detergent pentru rufe, vase sau alte obiecte, a devenit un produs nelipsit din gospodarii, fara de care cu greu ne-am putea descurca. Utilitatea acestuia este mai mult decat evidenta si recunoastem toti ca un detergent este ajutorul de nadejde al oricarui parinte, dar cati dintre noi constientizam faptul ca detergentii atat de apreciati astazi sunt, de fapt, factori nocivi pentru sanatatea persoanelor care intra in contact cu acestia?

Nu este necesar sa fii specialist intr-un domeniu sau medic pentru a constientiza faptul ca detergentii pe care ii gasim pe toate rafturile in comert sunt produse deloc sanatoase, in primul rand daca luam in considerare faptul ca un detergent este, in esenta, un produs chimic. Majoritatea detergentilor pe care ii utilizam de zeci de ani contin nu mai putin de 17 toxine (care apar sau nu mentionate pe ambalaj) despre care si despre al caror efect asupra pielii putine persoane se documenteaza. Pericolele la care ne expunem, constient sau nu, prin utilizarea detergentilor chimici variaza insa de la afectiuni usoare, precum iritatii sau alergii ale pielii, pana la probleme grave de sanatate, precum cancerul sau intoxicatii complicate.

Cum ne afecteaza detergentii chimici sanatatea

Oamenii tind sa creada ca pielea, datorita texturii si grosimii sale, are rol de a proteja organismul de factorii nocivi cu care ar putea sa intre in contact. Adevarul este insa ca substantele chimice din produsele pe care le utilizam sunt absorbite prin piele in organismul care, dupa o perioada de expunere la factorii nocivi, incepe sa reactioneze. Utilizarea detergentilor chimici nu doar ca ne deterioreaza viata, ci poate sa ne-o si scurteze. Probleme precum Alzheimer, Parkinson, infertilitate, alergii, dermatita, astm sau cancer de piele pot aparea si datorita faptului ca hainele pe care le purtam au fost curatate cu detergentii chimici, atat de promovati si apreciati pentru efectele lor de albire.

Trebuie inteles faptul ca hainele spalate cu substante chimice pastreaza o cantitate importanta din ingredientele daunatoare chiar si dupa mai multe clatiri si uscare. In momentul in care o haina tratata chimic intra in contact cu pielea, celulele pielii sunt expuse, prin frecare, toxinelor pe care ajung chiar sa le absoarba (in proportie de 75%). In momentul in care transpiram, unele substante toxice reactioneaza si se combina cu substantele secretate de pielea noastra, fapt care duce la aparitia problemelor serioase de piele. De ce credeti ca este interzis ca hainutele bebelusilor sa fie spalate cu detergenti chimici si clatite cu balsamuri? Tocmai pentru a evita expunerea pielii lor, mult mai sensibile decat a unui adult, la toxine.

Ce este deci de facut? Este evident faptul ca nu putem sa nu spalam hainele, la fel cum nu putem sa le spalam fara detergent. Solutia este sa gasim o varianta organica si naturala care sa nu dauneze sanatatii noastre si a familiei noastre. Dintre variantele de detergenti naturali si organici, una extrem de apreciata este reprezentata de nucile de sapun, plante extrem de eficiente atunci cand vine vorba despre curatarea hainelor si, in acelasi timp, foarte putin cunoscute.

Ce sunt nucile de sapun si cum le putem utiliza

Cunoscute si ca „nuci de spalat”, nucile de sapun sunt fructele unui arbore foarte rezistent si productiv, care se gaseste majoritar in India, China si Nepal. Folosite de sute de ani in zonele in care se cultiva, nucile de sapun au forma si dimensiunea asemanatoare cu a cireselor, dar culoarea lor este galbena cand cresc si maronii cand se coc. In momentul in care fructele sunt coapte, semintele acestora sunt eliminate, iar cojile care raman sunt uscate la soare, fara utilizarea substantelor chimice si folosite mai apoi pentru curatarea hainelor si nu doar (nucile de sapun pot fi utilizate si pentru vase sau curatarea casei).

Nucile de sapun au devenit apreciate si utilizate in intreaga lume datorita continutului lor ridicat de saponina, substanta care actioneaza ca un sulfactant natural si care este eliberata in momentul in care intra in contact cu apa fierbinte, formand spuma. Efectul pe care nucile de sapun il au asupra hainelor este asemanator cu cel al detergentilor chimici, cu diferenta ca cele dintai curata hainele fara a avea efecte nocive asupra organismului celui care le poarta. In acest sens, saponina eliberata de nucile de sapun permite penetrarea tesaturilor si deci indepartarea petelor mai usor, datorita faptului ca reduce tensiunea de la suprafata acestora.

Atunci cand sunt folosite pe post de detergent de rufe, nucile de sapun se utilizeaza in cuva masinii de spalat, intr-un saculet de bumbac (aproximativ 8-9 jumatati de nuca de sapun). Dupa ce hainele au fost spalate, saculetul cu nuci trebuie pus la uscat, fiecare nuca putand fi utilizata pentru 3 spalari. Conditia este ca temperatura apei sa fie mai mare de 40 grade C.

Nucile de sapun pot fi utilizate si pentru prepararea unei solutii concentrate, necesare in cazul spalarii cu apa rece, solutie care se prepara extrem de simplu. In saculetul de bumbac se pun 8-9 jumatati de nuca, iar acesta este apoi pus intr-un recipient cu apa fierbinte. Lichidul obtinut poate fi utilizat direct in masina de spalat, dar si pentru curatarea casei (gresie, faianta, mobilier, obiecte sanitare).

Avantajele utilizarii nucilor de sapun

1. Nucile de sapun au proprietati antibacteriene si sunt hipoalergenice
Datorita faptului ca sunt naturale, fara a fi tratate chimic sau supuse unor proceduri care sa le distruga proprietatile, nucile de sapun sunt recomandate persoanelor care au probleme cu alergiile, persoanelor cu pielea foarte sensibila, dar si copiilor si bebelusilor. In plus, nucile de sapun impiedica formarea bacteriilor si a lupta impotriva ciupercilor care pot sa apara pe piele.

2. Nucile de sapun sunt economice
In medie, o familie poate utiliza 1kg nuci de sapun pentru 1 an de zile, in conditiile in care acestea sunt folosite pentru 3 spalari pe saptamana. Astfel bugetul alocat pentru achizitionarea detergentului scade cu aproximativ 50%. In medie, o punga de nuca de sapun de 500g ajunge pana la pretul de 30 de lei, dar, achizitionate in pachete promotionale (alaturi de uleiuri esentiale si inalbitori naturali), pretul poate sa fie si mai mic.

3. Sunt usor de utilizat si perfecte pentru orice tesatura
Nucile de sapun se folosesc extrem de usor, prin introducerea lor in cuva masinii de spalat. Pentru o concentratie mai mare, este suficient sa se prepare o infuzie de nuca de sapun, solutia obtinuta fiind utilizata in masina de spalat, in locul in care in mod normal se introduce detergentul sau in cuva masinii de spalat. Nucile de sapun nu afecteaza tesaturile, dat fiind faptul ca sunt naturale, deci pot fi utilizate pentru spalarea hainelor din bumbac, lana, matase, vascoza, indiferent de culoarea acestora.

4. Nucile de sapun nu polueaza si sunt biodegradabile
Fiind un produs vegetal, nucile de sapun nu contin aditivi poluanti, motiv pentru care persoanele interesate de protejarea mediului apreciaza acest detergent minune. In plus, in momentul in care nucile de sapun nu mai contin saponina, acestea pot fi utilizate ca ingrasamant, fie pentru gradina, fie pentru florile din ghivece.

Dezavantajele utilizarii nucilor de sapun

1. Pentru curatarea rufelor foarte murdare, nucile de sapun au nevoie de ajutor
In cazul in care va confruntati cu rufe extrem de murdare sau cu pete puternice, este nevoie ca, atunci cand utilizati nucile de sapun, sa utilizati si un inalbitor natural. In acest sens puteti apela la bicarbonatul de sodiu ecologic (care nu contine aluminiu) sau la diferite sapunuri naturale, extrem de eficiente pentru curatarea petelor.

2. Nucile de sapun nu parfumeaza hainele
Spre deosebire de detergentii chimici, nucile de sapun nu au un miros puternic, drept urmare nu parfumeaza hainele. Acest lucru nu reprezinta insa o problema pentru majoritatea persoanelor, deoarece odata spalate cu nuci de sapun hainele ajung sa aiba un miros de prospetime, de curat. Daca totusi va doriti un parfum pe hainele spalate, puteti apela la uleiurile esentiale. In acest sens, se aplica 4-5 picaturi de ulei esential pe saculetul de bumbac inainte de a fi introdus in cuva si hainele sunt, la final, parfumate.

Din pacate, realitatea zilelor in care traim este ca mediul in care ne desfasuram activitatea este unul extrem de poluant. Parintii care isi doresc sa le ofere copiilor ce este mai bun astfel incat sa creasca si sa se dezvolte intr-un mod sanatos, intampina mari dificultati si au o sarcina dificila de indeplinit. Este important insa, ca atunci cand avem alternative sa profitam de ele si sa incercam, incet, dar sigur, sa ne transformam vietile si sa ne oferim sansa de a avea o viata lipsita de probleme medicale. In acest sens, nucile de sapun pot reprezenta un prim pas spre imbunatatirea calitatii vietii.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie