Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Noul Cod Rutier cu privire la transportul copiilor

Din pacate, in prezent, traficul este extrem de aglomerat si din graba sau neatentie se produc zeci de accidente pe zi. Pentru a fi sigura ca prichindelul tau se afla in conditii de siguranta in timpul calatoriei cu masina este indicat sa tii cont de noile reglementari ale Codului Rutier. Asadar, in continuare iti vom prezenta ce ordine vor fi introduse din data de 14 februarie privind transportul copiilor cu masina.

Reglementari ale noului Cod Rutier privind transportul copiilor:

Copii cu varsta sub 3 ani

Conform noului Cod Rutier, care va intra in vigoare in data de 14 februarie, copii cu varsta sub 3 ani pot fi transportati cu masina doar in scaune auto speciale si omologate. Pentru a proteja viata micutilor in timpul calatoriei cu masina, autoritatile au hotarat ca fiecare sofer care transporta un minor cu varsta sub 3 ani trebuie sa se asigure ca dispune de un scaun auto copii omologat, care indeplineste toate conditiile de siguranta.Pentru o siguranta maxima se recomanda scaun auto 0-25 kg. De la aceasta regula sunt scutiti soferii de autovehicule destinate transportului public si soferii de taxi. "Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția autovehiculelor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiului, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. În aceste situaţii, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul auto".

 

Copii cu o inaltime sub 1,35 m

Si in cazul copiilor cu o inaltime sub 1,35 m au fost introduse noi reglementari. Codul Rutier afirma ca in acest caz, copii pot fi transportati cu masina doar in cazul in care autovehicolul este echipat cu un sistem de siguranta corespunzator. "Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul." In ceea ce priveste sistemele de siguranta, soferul trebuie sa verifice daca autovehicolul este prevazut cu centuri de siguranta reglabile astfel incat sa nu treaca peste zona fetei sau a gatului copilului.

Copii cu o inaltime peste 1,35 m

Conform conform HG nr. 11/2015 "Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul". Totusi, copilul care sufera de o afectiune si care dispune de o scutire medicala, poate fi transportat intr-un autovehicul fără dispozitiv de siguranţă şi fără centură de siguranţă, insa trebuie sa fie supravegheat atent de un adult in timpul calatoriei. De asemenea, autovehicolele care sunt prevazute cu banchete care încorporează scaune înălţătoare pentru copii, pot fi utilizate pentru copii cu o inaltime mai mare de 1,35m.

Trebuie mentionat faptul ca noul Cod Rutier afirma ca dispozitivele de fixare în scaune trebuie să fie in mod obligatoriu omologate si corespunzatoare varstei, greutatii si inaltimii copilului. Scaunele pentru copii trebuie instalate pe bancheta din spate a autovehiculului. Instalarea dispozitivului de fixare in locul din fata a pasagerului este permisa doar in cazul in care airbag-ul este dezactivat, iar instructiunile produsului permit o astfel de instalare.

Nerespectarea normelor Codului Rutier, incluse in Hotararea Guvernului nr 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015 va atrage dupa sine o serie de amenzi. Astfel, conform noilor reglementari, nerespectarea regulilor anterior mentionate cu privire la transportul copiilor va fi sanctionata cu trei puncte de penalizare si 2-3 puncte-amenda, ( suma care se incadreaza intre 195 si 292,5 lei)

Conform reprezentantilor MAI (Miniserul Afacerilor Interne) prin intermediul Directivei 2014/37/UE, se doreste reglementara unitara la nivel european cu privire la obligatiile soferilor vis-a-vis de transportul copiilor si a tipurilor de dispozitive de fixare in scaunele pentru copii.

Asadar, pentru a te asigura ca cel mic este transportat in conditii de siguranta si ca tu respecti noile reglementari ale Codului Rutier, te sfatuim sa tii cont de cele prezentate anterior. Este foarte important ca atunci cand achizitionezi scaunul auto pentru copil sa verifici daca corespunde inaltimii, varstei si greutatii copilului. Fiecare dispozitiv de fixare trebuie sa fie adecvat caracteristicilor copilului si sa fie omologat precum prevede Legea. Alege modelul de scaun auto  potrivit pentru copilasul tau aici

Tu ce parere ai despre aceste noi reglementari ale Codului Rutier?

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie