Printre preocuparile tale principale atunci cand esti parinte se numara oferirea copilului tau a unei alimentatii sanatoase si nutritive. Insa un aspect important este modul in care gatesti si ce vase folosesti atunci cand prepari diverse ingrediente. De aceea, citeste in continuare informatiile despre cum ar trebui sa alegi vasele pentru gatit si care sunt cele mai recomandate materiale.
Vase din aluminiu
Avantajele vaselor din aluminiu:
- nu sunt foarte costisitoare
- sunt un bun conductor termic
- au o greutate scazuta
- sunt usor de manevrat
Dezavantajele vaselor din aluminiu:
- daca nu sunt protejate de un alt material, vasele din aluminiu pot arde mancarea
- daca nu sunt protejate de un alt material, aluminiul acestor vase poate trece in mancare, fapt ce poate determina efecte negative deoarece este toxic
- se deterioreaza repede
- determina distrugerea vitaminei C
- incalzirea nu este uniforma
- nu sunt indicate pentru pastrarea alimentelor cu o aciditate ridicata (ex: rosii) deoarece pot avea loc reactii chimice intre produs si aluminiu
- nu au suprafata anti-aderenta
Recomandari:
- nu pastra alimente cu o aciditate ridicata in astfel de vase
- nu prepara alimente care au nevoie de mult timp pentru gatit in vase de aluminiu deoarece acesta poate patrunde in mancare
Vase din fonta
Avantajele vaselor din fonta:
- mentin caldura uniforma
- pot mentine o temperatura mai ridicata pentru mai mult timp
- sunt rezistente
- nu permit arderea mancarii sau prepararea pe jumatate a alimentelor
- pot fi folosite pe aragaz sau in cuptor
Dezavantajele vaselor din fonta:
- greutate ridicata
- sunt greu de intretinut
- se incalzesc greu
- sunt greu de manevrat
- au nevoie de tratamente specifice pentru a preveni rugina sau uscarea excesiva
- se pot sparge sau ciobi usor
Vase emaliate
Avantajele vaselor emaliate:
- se incalzesc repede
- mentin caldura uniforma
- nu au un pret foarte ridicat
- se manevreaza usor
- sunt utilizate deobicei pentru prajit
- nu contin substante daunatoare pentru organism
- se curata usor
Dezavantajele vaselor emaliate:
- prepararea alimentelor in astfel de vase presupune multa energie
- este deobicei necesara o cantitate mai mare de grasimi pentru prepararea alimentelor
Steamer
Avantajele gatitului cu ajutorul steamer-ului:
- se pastreaza concentratia de nutrienti ale alimentelor
- alimentele primesc gust din sucul propriu si nu este necesar sa se adauge sare sau piper
- este usor de curatat
Dezavantajele gatitului cu ajutorul steamer-ului:
- presupune o atentie permanenta pentru a observa daca apa a fiert sau mai trebuie adaugata
- alimentele se prepara mai greu
- la anumite temperaturi se considera ca acesta plastic poate determina substante toxice, care patrund in textura produsului gatit mai ales daca pe produs nu este mentionat BPA Free
Asadar, precum ai putut observa, fiecare tip de vas reprezinta avantaje si dezavantaje in unele situatii. Totusi, pentru ca aliemntele sa nu isi piarda din proprietati si pentru a preveni efecte nedorite asupra organismului te sfatuim sa apelezi la acele vase de gatit, costruite din materiale nedaunatoare precum ceramica.
Conform cercetarilor realizate de FDA’s Center for Food Safety and Applied Nutrition, vasele din ceramica sau cele emaliate nu contin substante care pot ajunge in compozitia alimentelor in timpul gatitului. Totusi, noi te sfatuim sa incerci sa folosesti fiecare tip de vas in functie de reteta culinara, timpul necesar pentru gatit, tipul de aliment si modul de preparare a acestuia.
Citeste si prima parte a articolului