Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Impactul problemelor de fertilitate asupra cuplului

Ai auzit cu siguranta despre cat de epuizante din punct de vedere psihic pot sa fie problemele de fertilitate si urmarea unui tratament pentru fertilitate pentru ambii parteneri. Schimbarile de stare, presiunea si nelinistea permanenta nu sunt doar mituri, acestea afectand foarte multe cupluri care nu reusesc sa conceapa un copil. Astfel, pentru a putea face fata acestor situatii, iti vom prezenta modul in care starea emotionala a ta sau a partenerului ar putea fi afectate.

In timpul unui tratament pentru fertilitate, cuplurile intra de regula intr-o rutina a ciclurilor de speranta si dezamagire lunare care se invart in jurul calendarelor pentru ovulatie si menstruatiei. Pe masura ce se inainteaza cu tratamentul si cu testele necesare, majoritatea cuplurilor isi pun viata de zi cu zi in asteptare – amana vacantele la mare, renunta la ultimul an de facultate, nu mai sunt la fel de activi la locul ce munca si nu isi mai doresc atat de mult sa avanseze in cariera pentru ca au alte lucruri mult mai importante de rezolvat, precum venirea pe lume a unui copilas.

Alte cupluri descopera ca tristetea, furia si frustrarea sunt stari aproape permanente in viata lor, de cand au inceput un anume tratament sau de cand au aflat ca se confrunta cu probleme de fertilitate.

Intelegerea faptului ca partenerul sau partenera ta va avea zile mai bune si probabil mai multe zile proaste este singura modalitate de a face fata problemelor de fertilitate. Comunicarea este extrem de importanta, in special in cazul unor probleme care ii afecteaza enorm de mult pe parteneri, precum incapacitatea de a concepe un copilas.

In acest sens, este extrem de important ca ambii parteneri sa isi doreasca cu tarie sa devina parinti si sa discute despre acest lucru cat de des este posibil. Integrarea intr-o comunitate in care cuplul poate gasi alte persoane care se confrunta cu aceeasi problema poate sa fie o alta solutie pentru ca cei doi parteneri sa nu isi piarda increderea si rabdarea.

De ce sufera femeile mai mult decat barbatii

Majoritatea femeilor sunt crescute cu ideea ca vor ajunge mamici intr-o buna zi. De la prima clipa alaturi de papusa pe care au tratat-o ca pe „copilul” lor pana la ultimul botez la care au fost, femeile si fetele sunt inconjurate de imagini si asteptari din partea parintilor, prietenilor, religiei, publicitatii si mass-media care le incarca frecvent cu ideea unei familii perfecte alaturi de copii. Pentru foarte multe femei, a fi mama reprezinta o mare parte a identitatii lor de femeie. Pentru altele, a avea un copil este o ambitie. Chiar si femeile care nu isi doresc atat de mult copii se simt deseori presate in acest sens de asteptarile mediului social din care fac parte.

Presiunea de a se casatori, de a forma o familie si de a creste copii este extrem de mare pentru fiecare femeie, astfel ca cele care nu reusesc sa devina mamici se pot simti vinovate de faptul ca nu au reusit sa le faca pe toate. Mai mult decat atat, in unele situatii apare si ideea conform careia ceva extrem de gresit se intampla cu viata lor din moment ce nu reusesc sa se ridice la nivelul asteptarilor.

Barbatii in schimb nu se simt la fel de presati de dorinta de a deveni tati. Foarte multi barbati care nu reusesc sa conceapa copii fie se impaca cu aceasta idee, fie reusesc sa nu arate cat de mult sufera din aceasta cauza. Un barbat poate sa resimta aceeasi frustrare si dezamagire pe masura ce el si partenera lui urmeaza un tratament si un altul fara rezultat.

Foarte multi barbati insa considera ca rolul lor este de a fi puternici pentru partenerele lor, motiv pentru care de foarte multe ori neexprimarea sentimentelor negative este ceva normal pentru ei, la fel cum a nu cere ajutor atunci cand se simt presati este. Studiile arata ca grupurile de femei care au probleme cu fertilitatea sunt la fel de nelinistite si depresive precum grupurile alcatuite din femei care sufera de cancer, boli cardiovasculare sau chiar HIV. Un motiv pentru aceste stari pot sa fie cerintele fizice ale tratamentelor pentru fertilitate – teste de sange, pastile, injectii cu hormoni zilnice, ecografiile repetate, extragerea ovulelor si interventiile chirurgicale – care sunt o adevarata sursa de stres, emotii si trairi extrem de puternice.

Mai mult decat atat, societatea in sine nu este atat de sensibila la durerea provocata de incapacitatea de a avea copii, motiv pentru care oamenii tind sa-si ascunda sentimentele, lucru care, in cazul femeilor (dar si deseori in cazul barbatilor) nu face decat sa duca la izolare si la intensificarea sentimentelor de rusine, esec si dezamagire.

De cand am inceput tratamentul, viata noastra pare mecanizata

Foarte multe cupluri se plang de faptul ca, odata inceput tratamentul pentru fertilitate, lucrurile incep sa intre intr-o rutina care ii schimba foarte mult pe parteneri. In momentul in care incepi sa te ingrijorezi ca nu poti face un copil, intreaga ta viata se schimba si se concentreaza asupra reusitei in acest sens. Sexul devine, de foarte multe ori, o corvoada, iar placerea lipseste in cele mai multe situatii. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca majoritatea tratamentelor pentru fertilitate necesita ca actul sexual sa aiba loc intr-un moment exact, fiind astfel extrem de dificil sa mai pastrezi romantismul momentului.

Daca si voi va confruntati cu aceasta problema si daca simtiti ca viata voastra sexuala se deterioreaza atat de tare incat clipele in care va simteati bine impreuna si in care romantismul plutea in aer sunt doar amintiri vagi, ideal ar fi sa renuntati la tratament pentru o luna sau doua. Discutati cu medicul care se ocupa de problema voastra despre acest lucru si luati-va timp pentru a va redescoperi si a va reindragosti. Pentru a putea reusi sa aduceti pe lume un copilas aveti nevoie de dragostea si intelegerea care v-au adus impreuna pe acest drum.

Cel mai important insa este sa nu va pierdeti rabdarea si sa va amintiti ca aceasta criza este temporara. Mai devreme sau mai tarziu lucrurile se vor rezolva intr-un mod sau altul, iar voi veti putea fi fericiti impreuna pentru restul vietii.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie