Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Cand infertilitatea devine o piedica pentru aromonia in casnicie

Nu este usor sa duci povara infertilitatii si sa ai tot timpul incertitudinea daca vei avea si tu vreodata copilul mult dorit, iar probleme care apar automat ca urmare a acestui fapt, nu fac decat sa amplifice aceasta stare. Si este bine stiut ca un om inpovarat, este un om stresat, care nu se poate bucura din plin de  viata.

Din pacate, pentru multe cupluri, acest diagnostic crunt vine la pachet cu multe alte neplaceri pe care trebuie sa le faca fata si daca, de multe ori se simt la capatul puterilor.

Eterna intrebare - Si voi cand faceti un copil?

Daca va confruntati si voi cu o problema de fertilitate cu siguranta aveti cativa prieteni apropiati si multe rude care va sunt alaturi si va sustin. Este posibil ca, la un moment dat, sa aveti impresia ca unele persoane va preseaza sau ca nu au intentii bune atunci cand va intreaba cum merg lucrurile cu planurile de a deveni parinti. Trebuie sa fiti insa constienti de faptul ca oamenii nu va vor decat binele si ca sunt doar interesati de modul in care decurg lucrurile.

Este adevarat ca aceste intrebari pot fi extrem de dureroase, in special daca va confruntati cu ele la reuniunile de familie, la o masa in familie sau de sarbatori, cand totul se invarte in jurul familiei si al copiilor. Amintiti-va, de fiecare data, ca oamenii dragi voua nu au intentii rele si ca este posibil ca ei sa nu stie cu ce problema va confruntati. Un raspuns calculat, calm, precum „Inca lucram”, „Vei fi primul care va afla daca apar modificari” poate salva situatia si va poate scuti de alte comentarii deranjante.

Cu toate acestea, daca te simti confortabil atunci sa discuti cu oamenii apropiati despre problemele voastre de fertilitate, nu ezita sa o faci. Oamenii sunt, in general, buni ascultatori si cei apropiati voua vor stii cu siguranta cum sa va sustina. In plus, este posibil sa va simtiti mai linistiti si mai putin incarcati de probleme daca discutati cu cineva despre acestea.

Exista insa si situatii in care anumite intalniri sau sarbatori pot sa fie extrem de dificile pentru cuplul tau. Daca ai de exemplu mai multe surori care au copii, in timp ce tu nu ai reusit inca sa devii mamica, este permis sa lipsesti de la o petrecere care stii ca iti va provoca multa suferinta si multe lacrimi in seara care urmeaza. Invata sa te protejezi de lucrurile care te afecteaza si nu uita ca oamenii vor intelege prin ce treci daca esti dispusa sa le explici.

Tratamentele costisitoare aduc cu ele problema banilor si automat certurile

Chiar si in momentele in care nu aveti probleme cu banii este posibil sa resimtiti o presiune in relatia voastra. In foarte multe cupluri frustrarea pune stapanire pe parteneri dupa un timp din cauza faptului ca banii investiti in tratamentele pentru fertilizare sunt multi. Intr-un cuplu care se lupta de mult timp sa conceapa un copil, conflictele generate de bani si de cheltuieli pot ajunge la un nivel greu de suportat.

La modul ideal, un cuplu care decide sa urmeze un tratament pentru fertilitate ar trebui sa aiba un plan financiar pregatit, pe care sa-l urmeze cu strictete in fiecare luna. De foarte putine ori insa lucrurile functioneaza astfel si cheltuielile neprevazute pot afecta bugetul partenerilor. In astfel de situatii solutia este sa va asezati confortabil intr-o seara si sa discutati deschis despre cheltuielile voastre. Sunteti o familie, deci problema banilor nu ar trebui sa fie una care sa nu poata fi discutata si rezolvata.

Inainte de inceperea unui tratament de fertilitate ar trebui sa va documentati cu privire la costurile acestuia pe termen lung. Foarte multe cupluri au nevoie de mai mult timp pentru a reusi sa conceapa un copil, motiv pentru care ideea conform careia veti avea nevoie doar de o anumita interventie care presupune costuri pe care momentan le puteti suporta este total eronata. Discutati cu medicul vostru despre durata tratamentului care v-a fost recomandat si despre costurile pe care veti fi nevoiti sa le suportati.

Ideal ar fi sa gasiti raspuns si la urmatoarele intrebari:

  • Suntem dispusi sa cheltuim economiile nostre pentru a avea un copil?
  • Sunt sansele tratamentului prea mici pentru a risca sa ne cheltuim toate economiile?
  • Suntem dispusi sa impumutam bani? Vom fi capabili sa-i restituim dupa ce vom avea copilul?
  • Avem destule fonduri pentru a ne reveni in caz ca tratamentul nu functioneaza sau pentru a apela la o alta metoda prin care sa avem un copil?

Chiar daca la o prima vedere banii nu reprezinta un criteriu sau un factor atunci cand se doreste conceperea unui copil, ei sunt in realitate o componenta extrem de importanta in ceea ce inseamna tratamentele pentru fertilitate. Nu ezita sa discuti cu partenerul tau despre aceasta chestiune si sa fiti deschisi, pragmatici si practici atunci cand va hotarati sa apelati la un specialist.

Cand este momentul sa renunti?

Renuntarea la ideea de a avea un copilas al vostru este extrem de dificila si de dureroasa in acelasi timp. Frustrarea si epuizarea psihica, dar in unele cazuri si fizica, cauzate de incercarile repetate esuate impiedica luarea unei decizii pragmatice atunci cand vine vorba de marirea unei familii. Dezvoltarea tehnologiilor medicale ii face uneori pe parteneri sa intre intr-un ciclul de cativa ani in care incearca toate posibilitatile recomandate.

Adevarul crunt este ca aproximativ o treime din cuplurile care apeleaza la tratamentele pentru fertilitate nu vor reusi sa aduca pe lume un copilas si vor trebui sa se consoleze cu aceasta idee si sa isi continue vietile. Cand sa se opreasca din a mai incerca, totusi?

In cele mai multe cazuri, unul din parteneri cedeaza primul, in timp ce celalalt inca mai are speranta ca unul din tratamente va acea succes. In aceste situatii, in care sincronizarea lipseste cu desavarsire, cuplul are nevoie de intelegere, comunicare si, nu in ultimul rand, toata iubirea pe care partenerii o simt unul pentru celalalt.

Amintiti-va sa va ascultati activ atunci cand discutati despre posibilitatea renuntarii la un anumit tratament, sa aveti rabdare si compasiune pentru oamenii de langa voi si sa ii sustineti daca simtiti ca nu sunt suficient de puternici pentru a lua decizia de a renunta. In cele din urma veti stii, amandoi, cand va veni clipa sa renuntati la tratament si sa va ganditi la alte optiuni.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie