Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

De ce uneori este bine sa fii un parinte egoist

Este adevarat ca o data cu nasterea copilului, intreaga ta viata se va invarti in jurul sau si intreaga ta atentie, iubire si energie se vor indrepta asupra copilului, insa conform noilor cercetari ale psihologilor, o doza mica de egoism este necesara in cresterea copilului.

Majoritatea femeilor, o data ce devin mame, uita defapt ca sunt femei si sotii, motiv pentru care pot sa se neglijeze si sa se confrunte cu probleme precum depresia postnatala. Olga Levancuka, autoarea cartii How To Be Selfish (And Other Uncomfortable Advice) recomanda parintilor, in special mamicilor sa actioneze uneori si cu putin egoism. Pentru a nu te simti vinovata ca uneori te gandesti intai la tine, iti vom prezenta argumentele pentru care cresterea unui copil necesita si putin egoism din partea parintilor.

Esti un model pentru copilul tau

Trebuie sa stii ca prima modalitate de invatare a copilului este imitarea parintilor. Astfel, copii observa comportamentul adultilor si il adopta in mod inconstient. Daca te vei concentra doar asupra copilasului si vei actiona mereu doar spre binele sau, este posibil sa ajungi sa te neglijezi, fapt ce cu siguranta va putea fi observat de copil. Micutul tau are nevoie de o mama aranjata, sigura pe sine de care se poate mandri. Daca nu iti vei aloca timp sa mergi din cand in cand la tuns, sa te machiezi, sa iti faci un masaj sau sa iti aloci timp pentru micile tale placeri, aspectul tau fizic se va schimba cu siguranta.

De cate ori ai vrut sa faci o baie fierbinte cu spuma sau sa mergi la sala, dar te-ai gandit ca mai bine stai cu bebelusul? Este normal sa iti doresti sa stai alaturi de mica ta minune si intr-adevar prezenta ta este foarte importanta pentru procesul sau de crestere, dar nu trebuie sa te neglijezi complet. Poti sa iti aloci cel putin 1 ora pe zi pentru o activitate care iti face placere (citit, plimbat, sculptat, aranjat la coafor etc).

Copilasul tau va observa ca desfasori diverse activitati, ca ai energie si ca esti binedispusa. Prin miscare si practicarea diverselor activitati te vei simti mai bine si ii vei putea transmite copilului o energie pozitiva. Nu trebuie sa te simti vinovata, ci din contra, actionand in acest mod te vei putea asigura ca bebelusul tau are o mama frumoasa, activa si plina de energie.

Si tu ai nevoie de somn

Probabil ca ai citit despre importanta somnului la copii si te-ai confruntat cu micile treziri ale bebelusului in toiul noptii. Este adevarat ca cel mic trebuie sa se odihneasca, dar si tu trebuie. Pentru a putea face fata responsabilitatilor de mamica ai nevoie de odihna si energie. Asadar, este indicat ca atunci cand bebelusul doarme sa profiti si tu sa pui capul pe perna. Nu te gandi ca acum poti incepe sa faci curat, sa gatesti, sa calci sau sa speli vasele. Incearca sa recuperezi orele pierdute noaptea cand se trezeste copilasul si odihneste-te cel putin 30 de minute.

Studiile medicale au demonstrat faptul ca somnul este extrem de important si in cazul adultilor, motiv pentru care nu trebuie sa acumulezi prea multe ore de nesomn. Daca ai multe sarcini si treburi de rezolvat, te sfatuim sa le imparti cu partenerul de viata sau sa rogi o ruda apropiata sa te ajute.

Ai grija la rasfat

O greseala pe care multe mamici o comit este grija obsesiva fata de bebelus. Este adevarat ca mica ta minune are nevoie de intreaga ta atentie, mai ales in primele luni de viata, insa o data ce creste si constientizeaza ceea ce se intampla in jurul sau, bebelusul va putea fi lasat si singur sa se joace. Nu trebuie sa fii langa el in permanenta, ci trebuie sa il lasi sa exploreze lumea inconjuratoare si singur.

Din dorinta de a-i fii mereu alaturi, este posibil sa ajungi sa il rasfeti, iar copilasii au tendinta de a identifica slabiciunile parintilor si de a profita de ele. Unii copii pot fi chiar manipulatori si sa incerce sa te determine sa te simti vinovata daca nu le acorzi atentie chiar in momentul in care doresc ei. O astfel de atitudine este gresita si poate fi remediata cu putin egoism din partea ta. De exemplu, daca ai petrecut intreaga zi alaturi de copilas si acum doresti sa iti aloci 20 de minute pentru a te aranja sau pentru a citi o carte, iar cel mic insista sa continuati sa va jucati este recomandat sa nu cedezi. Explica-i pe un ton calm si rabdator ca acum este timpul tau si ca ai nevoie de o pauza.

Invata-l pe copil sa te ajute

Nu in ultimul rand, trebuie sa inveti ca nu tu trebuie sa le faci pe toate. Rolul de mamica poate fi extrem de obositor atunci cand trebuie sa fii o sotie buna, o mama prezenta si grijulie, o bucatareasa desavarsita si o gospodina care se asigura ca intreaga casa este curata. Pana cand copilasul mai creste, poti discuta cu partenerul de viata si sa il rogi sa impartiti aceste responsabilitati si sarcini astfel incat sa nu te supraoliciti. Iar o data ce copilasul a mai crescut, el te va putea ajuta in activitatile tale zilnice. De exemplu, ii poti aloca sarcina de a strange jucariile de fiecare data atunci cand termina de jucat.

Prin responsabilizarea copilasului inca din primii ani de viata vei contribui la formarea comportamentului sau si vei putea beneficia de un ajutor bine-meritat.
Unele mamici nu au permis copilului sa faca nimic pe parcursul copilariei, motiv pentru care odata cu inceperea perioadei scolare sau la adolescenta, copilul nu doreste sa duca la bun sfarsit nici o sarcina primita de la parinti.

Asadar, precum ai putut observa, putin egoism din partea ta nu va aduce decat bine relatiei tale cu copilul. Trebuie sa inveti sa nu te neglijezi, chiar daca mica ta minune este acum pe prim plan. Stim ca dragostea de mama te poate orbi uneori si insistentele copilasului pot fi coplesitoare, dar trebuie sa te gandesti ca actionezi tocmai spre binele lui si ca actionand in acest mod il vei invata sa fie un om responsabil si intelegator.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie