Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Ce nu stiai despre laptele formula

In mediul si in societatea in care traim, a ajuns sa fie absolut normal ca bebelusii sa fie hraniti cu lapte formula inca din primele saptamani de viata. Este adevarat, in multe cazuri laptele formula este recomandat de catre specialisti si pediatrii deoarece poate contribui la imbunatatirea starii de sanatate a copilului intr-o oarecare masura, dar exista foarte multe aspecte care nu le sunt prezentate mamicilor carora le este recomandat laptele formula. In continuare, vei putea afla mai multe informatii cu privire la laptele praf, care sa te ajute atunci cand trebuie sa faci alegeri.

Indiferent daca alegi laptele formula ca supliment alimentar pentru bebelus, ca inlocuitor al laptelui de natura animala sau laptelui matern, este important sa cunosti toate aspectele referitoare la acest produs pentru a putea face alegerile corecte pentru bebelusul tau.

Laptele formula - tot ce trebuie sa stii

Oricat de ciudat ar parea, laptele praf, laptele gata preparat, laptele concentrat sau orice alt tip de lapte formula nu sunt produse sterile, in ciuda faptului ca acestea se comercializeaza in ambalaje sigilate. Dupa cum probabil stii deja, recipientele in care se pregateste laptele praf, precum si tetinele si biberoanele trebuie sterilizate dupa utilizare, lucru care ar trebui sa dea de gandit inca de la inceput.

Laptele praf pe care il gasim astazi pe rafturile tuturor magazinelor poate contine bacterii extrem de nocive, care pot cauza boli grave sau chiar decesul datorita faptului ca sistemul imunitar al bebelusului este in curs de dezvoltare in primii ani de viata. Fiind alaptat artificial, doar cu lapte praf, copilasul nu are la dispozitie anticorpi si agenti antiinfectiosi care in mod normal sunt transmisi prin consumul de lapte matern, astfel ca organismul lui nu poate lupta cu bacteriile la care este expus prin alimentarea cu lapte praf.

In tarile puternic dezvoltate precum Statele Unite, Alianta Nationala pentru Alaptare a cerut ca producatorii de lapte praf sa ofere, pe etichetele produselor, pe site-urile de prezentare si pe toate materialele distribuite publicului larg informatii clare si precise care sa ateste faptul ca laptele praf nu este un produs steril si poate contine germeni care pot cauza boli grave si probleme de sanatate numeroase.

In multe tari insa, inclusiv in Romania, majoritatea reclamelor si spoturilor la care suntem expusi zi de zi evidentiaza doar beneficiile de care copiii pot avea parte consumand lapte praf chiar din primele saptamani de viata. Pentru a linisti spiritele si calma publicul care s-a sesizat cu privire la faptul ca laptele praf poate fi cauzator de numeroase probleme grave de sanatate, foarte multe companii au publicat pe site-urile oficiale articole care sugereaza faptul ca vina, in cazurile nefericite, apartine parintilor sau persoanelor care se ocupa de bebelusii, nu celor care produc laptele praf.

Mai multe studii realizate pe diferite formule de lapte praf releva faptul ca aceste produse pot contine bacterii din clasele Enterobacter si Salmonella, bacterii care prospera atunci cand laptele e cald si care se multiplica extrem de repede, ducand la boli precum enterocolita necrozanta, meningita sau septicimia. La nivel global raspandirea infectiilor cu Enterobacter prin consumul de lapte praf are valori semnificative, dar acest lucru nu este prezentat publicului larg. Ceea ce se cunoaste insa este faptul ca, in foarte multe tari, rata mortalitatii bebelusilor asociate cu laptele formula poate ajunge si pana la 25%.

Coalitia globala de organizatii ale carei actiuni sunt destinate protejarii sigurantei si sanatatii bebelusilor, sugarilor si copiilor, IBFAN, cunoscuta pentru realizarea Codului International de Marketing pentru Inlocuitorii Laptelui Matern, a realizat numeroase cercetari asupra diferitelor tipuri de lapte praf existente pe piata internationala. Concluzia la care s-a ajuns este ca loturi intregi de pachete si cutii cu lapte praf sunt contaminate cu bacterii, motiv pentru care guvernele tarilor implicate au solicitat producatorilor retragerea de pe piata a produselor in cauza. Acest lucru s-a concertizat insa doar in tarile dezvoltate, celelalte tari continuand sa comercializeze lapte contaminat.

Din nefericire, alaptarea reprezinta astazi o competitie de milioane de euro intre marile companii producatoare de hrana pentru copii care si-au uitat deja de multi ani scopul initial. Trucurile folosite de catre majoritatea producatorilor nu sunt altceva decat ustensite de marketing menite sa atraga cat mai multi cumparatori, fara ca acestia sa fie avertizati cu privire la riscurile la care isi expun copilasii.

Ai observat si tu probabil faptul ca, in ultimii ani, se pune foarte mult accent pe ingredientele adaugate in laptele praf, dar adevarul este ca acestea nu au niciun beneficiu dovedit. In acest sens, specialistii implicati in IBFAN sustin faptul ca este total gresit ca o companie sa pretinda ca un produs poate proteja bebelusii de probleme de sanatate cand, in realitate, hraniti fiind cu lapte praf au mai multe sanse de a se imbolnavi decat daca ar fi alaptati cu lapte matern.

Exista, desigur, situatii in care copilasii nu pot fi hraniti cu lapte matern din diverse motive. Exista si situatiile in care laptele praf este singura varianta pentru bebelus. Exista multi copilasi care au fost hraniti cu lapte praf si nu au avut parte de neplaceri in ceea ce inseamna starea de sanatate.

Acest lucru nu inseamna insa ca laptele praf nu este un produs periculos, care ii expune pe copilasi la virusi si infectii de care ar putea fi feriti. Indiferent de alegerile tale, este important sa te documentezi, sa citesti cu atentie ambalajul produsului pe care iti doresti sa il achizitionezi si sa respecti regulile si normele impuse atunci cand vine vorba despre prepararea laptelui praf. Preparat in conditii neprielnice, nerespectand reguli, laptele praf devine o bautura toxica, care poate cauza chiar si moartea bebelusului.

 

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie