Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

9 cazuri cand se apeleaza la cezariana - partea I

Precum poate stii, exista doua tipuri prin care poti aduce pe lume bebelusul: avand o nastere vaginala sau prin intermediul unei cezariane. Alegerea uneia dintre cele doua optiuni poate sa fie voluntara sau obligatorie, in functie de caz. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca indiferent de tara, rata cezarienelor nu ar trebui sa depaseasca 10-15% din totalul nasterilor. Totusi, exista anumite cazuri in care aceasta interventie chirgicala este necesara.

9 Cazuri cand se apeleaza la cezariana

 

1. Disproportia cefalo-pelvica

Disproportia cefalo-pelvica se refera la situatia in care pelvisul mamei este prea mic pentru a-i permite bebelusului sa vina pe lume pe cale vaginala. Pelvisul reprezinta partea inferioara a bazinului osos si mai este cunosct si sub denumirea de micul bazin. Acesta este limitat lateral de partea inferioara a oaselor iliace, in partea din spate de sacrum, iar in fata de pubis. Aici vom intalni si cele organele ale aparatului genital si urinar, precum si partea terminala a intenstinului gros.

Prin pelvis bebelusul tau trebuie sa treaca si astfel sa vina pe lume; cand micutul ajunge la capatul pelvisului va trebui sa se intoarca la 180 de grade pentru a putea iesi intr-o pozitie normala. Exista totusi unele situatii in care pelvisul mamei este prea mic pentru capsorul bebelusului, iar in acest caz, pentru a asigura cele mai bune conditii pentru mamica si puiul ei, medicii apeleaza la cezariana.

2. Stagnarea dilatatiei

Atuci cand simti ca puiul tau este dornic de a veni pe lume, iar contractiile apar din ce in ce mai frecvent este semnul ca ar trebui sa te pregatesti sa nasti. In perioada travaliului, colul unterin se dilata ajungand in cele din urma pana la 10 cm, moment in care ar trebui sa impingi pentru a-l ajuta pe micutul tau sa se nasa. Exista totusi unele cazuri in care cervixul nu este suficient de dilatat, iar travaliul isi diminueaza intensitatea sau chiar se opreste. In astfel de cazuri medicii considera o cezariana necesara pentru a asigura sanatatea mamei si a copilului ei.

3. Prolaps de cordon ombilical

Este important ca mamica sa stii care este rolul cordonului omibilical in ceea ce priveste legatura ta cu bebelusul si rolul acestuia la nastere. Cordonul ombilical este un tub flexibil care asigura supravietuirea micutului tau in cavitatea intrauterina.

In unele cazuri cordonul ombilical poate sa alunece prin colul uterin in vagin inainte sau in timpul nasterii, ajungand in jurul gatului bebelusului si astfel poate aparea riscul sufocarii. Din aceasta cauza medicii sunt mereu atenti la pozitia bebelusului tau si incearca sa ii asigure toate conditiile optime pentru a-l aduce pe lume. In cazul in care o repozitionare a copilului nu este posibila si cordonul ombilical pune in pericol viata bebelusului, se apeleaza la cezariana.

4. Dezlipirea prematura a placentei

Dezlipirea prematura a placentei mai este cunoscuta si sub denumirea de placenta abruptio. Placenta presupune o structura care se dezvolta in uterul mamicii in timpul sarcinii si care produce oxigenul si nutrientii necesari pentru dezvoltarea bebelusului. Dezlipirea prematura a placentei inseamna separarea prematura a placentei inainte de nastere. Conform unor statistici, aproximativ 1% din totalul gravidelor intampina aceasta afectiune, insa in cazul in care apare aceasta situatie medicii vor recurge la cezariana.

5. Placenta praevia centrala

Precum am putut observa si anterior, placenta il protejeaza pe micutul tau, insa totusi exista anumite situatii in care apar anumite complicatii care pot ingreuna nasterea. Un astfel de caz este cel de placenta praevia, care presupune ca placenta, deobicei in al treilea trimestru de sarcina, sa coboare in josul uterului si sa acopere partial sau total colul uterin. In acest caz doctorul tau ginecolog probabil ca va opta pentru o interventie chirurgicala si anume, cezariana.

Citeste partea a doua a articolului aici

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie