Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

8 motive pentru care ar trebui sa consumam ulei de nuca de cocos

Un aliment destul de controversat, dar care este des intalnit in retetele culinare este uleiul de cocos, care conform nutritionistilor este cel mai sanatos ulei. Desi proprietatile sale miraculoase nu au fost acceptate de toti medicii, in urma studiilor s-a demonstrat faptul ca uleiul de cocos poate determina o serie de efecte pozitive asupra organismului datorita continutului sau ridicat de nutrienti. Pentru a putea intelege de ce uleiul de cocos este atat de benefic pentru organism iti vom prezenta compozitia sa chimica si modul in care actioneaza asupra corpului.

Continutul nutritiv al uleiului de cocos

Uleiul de cocos este considerat a fi extrem de benefic datorita faptului ca dispune de o compozitie chimica bogata in vitamine si minerale (viamina K, E, fier, fitosteroli), precum si de acizi grasi saturati Omega 6 in proportie de 92%. Pentru a intelege exact modul in care acesti nutrienti actioneaza asupra organismului, iti vom enumera principalele beneficii ale uleiului de nuca de cocos.

Beneficiile uleiului de cocos

Nu ingrasa

Majoritatea uleiurilor au tendinta de a creste nivelul colesterolului rau (LDL) si de a determina cresterea in greutate. Uleiul de cocos, desi are un continut ridicat de acizi grasi cu lant mijlociu (trigliceride cu lant mediu – MCT), contribuie la buna functionare a metabolismului, evitand depozitarea acestor grasimi. De asemenea, s-a demonstrat ca acest tip de ulei are rolul de a creste metabolismul prin eliminarea stresului pe care il provoaca pancreasul, reducand astfel riscul aparitiei obezitatii.

Este usor de digerat

Un alt avantaj al uleului de cocos este ca datorita compozitiei sale chimice, este usor de digerat, fapt ce imbunatateste sistemul digestiv. Din pacate, avem tendinta de a consuma o serie de produse bogate in grasimi, care din cauza continutului lor, sunt digerate mai greu de catre stomac. Uleiul de nuca de cocos este bogat in acizi cu lant mediu, care ajung mult mai repede in ficat pentru a produce energie, necesara pentru desfasurarea activitatilor zilnice. Astfel, preparatele culinare gatite cu ajutorul uleiului de cocos vor fi mai usor de asimiliat si digerat.

Combate bacterii si virusi

Uleiul de nuca de cocos contine o substanta cunoscuta sub denumirea de acid lauric, care impreuna cu uleiul de oregano, are rolul de a combate unele bacterii si stafilococi prezenti in organism. Astfel, acest tip de ulei actioneaza ca un antibiotic, fara a avea si efecte negative asupra organismului.

Reduce riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare

Datorita continutulul bogat de nutrienti si a faptului ca acest tip de ulei are rolul de a reduce nivelul colesterolului rau (LDL), scade riscul aparitiei unor boli cardiovasculare precum infarctul miocardic. De asemenea, circulatia sangvina este imbunatatita, regland astfel tensiunea si pulsul inimii.

Incetineste procesul de imbatranire

Uleiul de cocos reprezinta o sursa bogata de antioxidanti care au rolul de a incetini procesul de imbatranire si de a oferi un aspect mai placut pielii. De asemenea, datorita acestei proprietati, acest tip de ulei elimina radicalii liberi, care dauneaza organismului.

Imbunatateste functiile ficatului

Acesta ar rolul de a preveni bolile de ficat si de a mentine o buna functionare a acestuia datorita cotinutului de trigliceride cu lant mediu, care sunt usor de convertit in energie atunci cand sunt prelucrate de ficat. In momentul in care consumam alimente grele precum cartofi prajiti, sarmale, etc, ficatul trebuie sa lucreze mai intens, insa uleiul de cocos datorita compozitiei sale este usor de digerat si de asimilat ceea ce reduce activitatea acestui organ.

Contribuie la consolidarea structurii osoase

Datorita compozitiei sale, uleiul de nuca de cocos ajuta la o mai buna absorbtie a calciului, necesar pentru formarea structurii osoase. In cazul in care copilasul tau nu va avea parte de alimente bogate in calciu in primii ani de viata, acesta se va putea confrunta cu probleme ale danturii sau va avea parte de fracturi in mod frecvent deoarece structura sa osoasa nu a fost intarita.

Este folosit si pentru uz extern

Uleiul de nuca de cocos poate fi folosit atat pentru uz intern, cat si pentru uz extren. Astfel, pentru a scapa de matreata sau pentru a oferi un aspect sanatos a parului, este recomandat sa aplici o masca cu acest tip de ulei direct pe parul umed. De asemenea, acesta este recomandat si pentru tratarea afectiunilor pielii sau in cazul aparitiei primelor semne ale imbatranirii.

Asadar, precum ai putut observa, desi uleiul de nuca de cocos reprezinta o concentratie ridicata de acizi grasi, el este extrem de benefic pentru organism. Este adevarat ca proprietatile sale nu au fost recunoscute in mod oficial de toti medicii, precum afirma Dariush Mozaffarian, doctor profesor la Harvard Medical School si la Harvard School of Public Health. Totusi, in urma experientelor, acest tip de ulei este recomandat de nutritionisti, care ne asigura de efectele sale pozitive asupra organismului. Pentru a utiliza in mod corect uleiul de nuca de cocos, iti vom prezenta recomandarile specialistilor.

Recomandari privind utilizarea uleiului de nuca de cocos:

  • asigura-te ca uleiul se afla in termenul de valabilitate
  • este recomandat sa calesti mancarea cu ulei si nu sa o prajesti
  • uleiul de nuca de cocos ar trebui sa fie presat la rece si nu hidrogenat
  • verifica producatorii
  • nu este recomandat sa fie consumat in mod excesiv de femeile insarcinate sau de copii
  • nu il pastra la temperaturi ridicate sau chiar sub razele soarelui

 

Cand poate fi consumat uleiul de nuca de cocos de catre copil?

Conform nutritionistilor, uleiul de nuca de cocos (presat la rece) poate fi introdus in regimul alimentar al copilului incepand cu varsta de 7 luni. Totusi, este important ca atunci cand ii dai copilasului sa consume acest tip de ulei sa respecti regula celor 4 zile pentru a te asigura ca nu ii determina o reactie alergica.

Uleiul de nuca de cocos este extrem de benefic pentru organism, motiv pentru care nutritionistii recomanda mamicilor sa incerce sa gateasca cu acest tip de ulei. Avand o compozitie chimica mai speciala, uleiul de nuca de cocos intareste organismul si asigura sanatatea copiilor.

Tu cat de des folosesti uleiul de nuca de cocos?

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie