Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

5 alternative la pedeapsa

Cu toate ca aceasta perioada este frumoasa si plina de emotii placute, exista si anumite situatii in care copilasul se comporta inadecvat. Educarea, respectiv formarea prichindelului tau implica diverse metode prin intermediul carora cel mic trebuie sa inteleaga ce este bine si ce este rau. Majoritatea parintilor apeleaza in primul rand la pedepse, insa in prezent, exista si alte alternative care ar putea sa te ajute in procesul de educare a copilului.

Copii, pana cand ajung la adolescenta, vor comite o serie de greseli si se vor comporta uneori inadecvat datorita dorintei de explorare a lumii inconjuratoare si datorita emotiilor specifice fiecarei etape. Psihologii au demonstrat ca cei mici trec prin diverse trari si sentimente in functie de situatiile in care se regasesc, motiv pentru care este posibil sa aiba un comportament inadecvat.

Exista si cazuri in care copilul nu stie cum ar trebui sa reactioneze la diverse sentimente precum tristete, dezamagire, furie si de aceea are un comportament si un limbaj agresiv. Totusi, tu ca parinte, va trebui sa il inveti sa diferenteze binele de rau si ceea ce este corect de ceea ce este gresit. Intrebarea apare atunci cand te afli in fata unei situatii in care copilul a gresit, iar primul lucru la care te gandesti e : “cum sa il pedepsesc?”

Ei bine, trebuie sa stii ca o astfel de atitudine este gresita deoarece copilul nu trebuie mereu pedepsit, ci el isi poate corecta comportamentul si cu ajutorul altor altor metode.

5 alternative la pedeapsa

1. Intelegerea

Chiar daca micutul tau greseste, este important sa ii demonstrezi ca il intelegi si ca incerci sa identifici motivul pentru care a actionat in modul respectiv. Acest aspect este foarte important deoarece copilular putea avea un comportament inadecvat doar cu scopul de a-ti atrage atentia.

Unii prichindei sparg obiecte sau murdaresc casa pentru a semnala parintilor ca se simt neglijati sau abandonati. Intr-o astfel de situatie, a aplica o pedeapsa ar inseamna sa ii demonstrezi copilului ca are dreptate si nu este dorit. El nu va putea percepe pedeapsa pentru fapta sa, ci el va percepe pedeapsa ca o modalitate prin intermediul careia doresti sa il indepartezi.

Asadar, daca intr-adevar vrei sa ii indrepti comportamentul, primul pas este identificarea cauzelor actiunii sale. Odata realizat acest pas, ii poti arata intelegere si iubire, atitudine care ar putea sa il emotioneze pe puiul tau si sa il determine sa ii para rau pentru nazbatia produsa.

2. Sentimentul de vinovatie

Trebuie sa stii ca in timpul copilariei, tu si partenerul tau veti fi cele mai importante persoane din viata prichindelului vostru, motiv pentru care o alternativa la pedeapsa s-ar putea baza pe aceste sentimente puternice. In acest sens nu ne referim la o santajare emotionala, ci la determinarea unui sentiment de vinovatie care sa il ajute pe copilasul tau sa inteleaga ca nu a procedat corect.

Totusi, daca ai decis sa apelezi la aceasta alternativa, te sfatuim sa o utilizezi cu masura si tact deoarece, in caz contrar, este posibil ca puiul tau sa fie afectat din punct de vedere emotional.

Asadar, daca prichindelul tau are un comportament neadecvat, poti sa il intrebi daca vrea sa te supere sau daca i se pare frumos si corect sa se comporte in acest mod luand in considerare ca tu te porti frumos cu el. Vei putea observa cum copilasului ii va parea rau ca a actionat in acest mod si va dori sa isi repare greseala.

3. Prezentarea unei alternative

Este posibil ca uneori puiul tau sa greseasca in mod neintentionat, el actionand din instinct sau curiozitate. In acest caz o pedeapsa nu ar putea sa il ajute pe cel mic sa inteleaga ca a procedat gresit si nici nu il va opri din a actiona in acest mod. De aceea noi iti recomandam sa incerci sa ii prezinti alternative la comportamentul sau.

Pentru a putea intelege mai bine ne vom referi la un caz: daca prichindelul a vrut sa se joace cu cainele in gradina si ti-a rupt sau murdarit tricoul, o pedeapsa nu l-ar determina sa utilizeze un alt material pe viitor deoarece nu stie la ce alternativa ar putea apela. In schimb daca ii vei arata locul in care tii fasii de materiale sau il vei realiza chiar tu un material cu care se va putea juca cu cainele, explicand ca hainele pot fi utiizate doar pentru purtat, este mult mai probabil ca cel mic sa te inteleaga si asculte.

4. Lauda sau recompensa

Desi poate fi ciudat, atunci cand greseste copilul ii poti prezenta o situatie similara in care a procedat corect si a fost recompensat. In acest vom el va realiza ca atitudinea sa este gresita, motiv pentru care nu este laudat. Astfel, daca micutul nu vrea sa isi termine temele, ii poti aminti de acele dati in care le-a terminat si a fost recompensat cu o plimbare. Luand in considerare ca in cazul de fata el si-a schimbat comportamentul, ii vei explica de ce si tu nu ii vei permite sa se joace in parc. Prin analogie copilul va intelege ca a lasa temele necompletate este o atiudine gresita care nu poate fi recompensata.

5. Comunicarea

Specialistii au demonstrat faptul ca prin comunicare o serie de probleme pot fi rezolvate, mai ales in ceea ce priveste relatia parinte-copil. In acest sens, te sfatuim ca aunci cand prichindelul tau greseste sa nu ii aplici pedeapsa fara a comunica intai cu el. Copilul trebuie sa inteleaga cu ce a gresit, care sunt consecintele comportamentului sau si de ce nu ar trebui sa mai actioneze in acest mod pe viitor. In cazul ii care ii vei aplica o pedeapsa de fiecare data cand va gresi, fara a-i explica, vei putea observa cum acelasi comportament inadecvat al copilului se repeta.

Din pacate, multi parinti din cauza nervozitatii si lipsei de rabdare apeleaza la pedeapsa crezand ca in acest mod copilul n va mai reactiona gresit. Trebuie sa intelegi ca perioada copilariei este presarata de greseli, prin intermediul carora puiul tau va acumula o serie de cunostinte.

De asemenea, deseori un comportament neadecvat din partea copilului ar putea sa semnaleze ca atitudine ta nu este cea corecta, motiv pentru care pedeapsa nu ar trebui aplicata copilului care actioneaza doar ca o reactie la atitudinea ta. Este adevarat ca uneori pedeapsa este necesara, insa succesul acesteia consta in modul in care este aplicata si inteleasa de catre prichindel.

Tu ce alternative la pedeapsa cunosti?

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie