Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

11 mituri despre alaptare - partea I

Una dintre principalele noastre greseli ca oameni este ca deseori ne lasam influentati de mituri si afirmatii care nu au o baza ce poate fi demonstrata stiintific. Din aceasta cauza si multe mamici inceteaza alaptarea sau actioneaza in mod gresit in ceea ce priveste acest proces. Pentru a putea proceda corect, iti vom prezenta principalele mituri ale alaptarii si motivul pentru care nu sunt adevarate.

Cele mai frecvente mituri privind alaptarea

Mit 1: Alaptarea frecventa determina scaderea cantitatii de lapte produs

Realitate: Cercetarile au demonstrat faptul ca alaptarea functioneaza pe baza legii "cerere-oferta", adica sanul va produce lapte atata timp cat bebelusul va cere. Trebuie sa stii ca acest fenomen este explicat prin prezenta unei proteine cunoscute sub denumirea de FIL ( Feedback Inhibitor of Lactation), ce influenteaza cantitatea de lapte matern produs. Asadar, cu cat il vei pune la san pe copil mai des, cu atat vei avea mai mult lapte. Aceasta este una dintre metodele de crestere a cantitatii de lapte matern, recomandate de specialistii de la La Leche League International (LLLI).

Mit 2: Mama trebuie sa alapteze doar de 9 ori pe zi

Realitate: Nu se poate stabili cu precizie frecventa cu care bebelusul trebuie hranit. De regula, specialistii recomanda alaptarea copilasului o data la 2-3 ore, insa precum am afirmat si anterior, acest proces trebuie sa se bazeze pe legea de cerere-oferta, adica ori de cate ori copilului ii este foame trebuie hranit. Trebuie sa constientizezi faptul ca fiecare bebelus are propriul sau ritm de hranire.

Mit 3: Daca nu poti alapta imediat dupa nastere, nu vei produce lapte

Realitate: Intr-adevar unii medici recomanda alaptarea bebelusului imediat dupa nastere, insa cea de a treia etapa a lactatiei (lactogeneza III), cunoscuta si sub denumirea de „venirea laptelui” se manifesta de regula dupa 30-40 de zile dupa venirea micutului pe lume. Din aceasta cauza nu trebuie sa te ingrijorezi daca in primele zile nu reusesti sa il hranesti pe bebelus doar prin alaptarea naturala.

Mit 4: Alaptarea nu trebuie sa dureze mai mult de 5-10 minute

Realitate: Specialistii de la La Leche League International recomanda mamicilor sa isi alapteze copilasii pana cand sunt satui. Fiecare bebelus are propriul sau ritm de hranire, motiv pentru care nu este indicat sa opresti alaptarea dupa 5-10 minute daca cel mic nu este satul. Unii copilasi au nevoie de 20 de minute pentru a se hrani dintr-un singur san, motiv pentru care te sfatuim sa ai rabdare si sa ii acorzi bebelusului tau tot timpul de care are nevoie pentru a fi satul.

Mit 5: Nu trezi niciodata un copil care doame pentru a-l alapta

Realitate: Intr-adevar somnul este foarte important pentru dezvoltarea bebelusului, in special in primele luni de viata, insa specialistii au demonstrat ca cei mici ar trebui hraniti de cel putin 8-9 ori pe zi. Din aceasta cauza nu este nici o problema daca il vei trezi pe bebelus pentru a-l pune la san. Odata ce va fi satul, acesta isi va continua somnul, insa cu burtica plina.

Citeste despre alte mituri in partea a doua a articolului

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie