Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Starea de sanatate si abordarea ei de catre homeopatie

Principala preocupare a medicilor si a specialistilor care activeaza in domeniul medicinei este aceea de a gasi puncte si elemente comune starii noastre, astfel incat sa se poata gasi o definitie a sanatatii. Practica medicala, atat de diversificata si dezbatuta intens, reuseste insa cu greu sa gaseasca o astfel de definitie care ar permite determinarea evolutiei procesului de vindecare, motiv pentru care masurarea sanatatii si masurarea starii noastre de sanatate este astazi un subiect greu de abordat si dezvoltat.

Ce este deci, sanatatea si cum ar putea fi definita? Conform Prof. George Vithoulkas, sanatatea se manifesta in planuri diferite, motiv pentru care este definita in 3 forme: „Sanatatea este libertate fata de durere si o senzatie de bine; libertate fata de pasiune, care duce la o stare pozitiva de pace si seninatate; libertate fata de egoism, care duce la limpezimea gandirii si perceptia adevarului.” Acelasi autor conchide insa: „Evident, o asemenea stare de sanatate este ne neconceput in zilele noastre, totusi definitia poate reprezenta modelul ideal pentru fiinta umana desavarsita de maine.” (George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 30).

Conform specialistilor, oamenii functioneaza in plan fizic, plan emotional si plan mental, motiv pentru care si definitia corecta a sanatatii trebuie sa se raporteze la cele trei niveluri. Acest lucru este evident, daca este sa luam in considerare faptul ca noi ne imbolnavim nu doar din cauza bacteriilor si a virusilor, ci si din motive emotionale si mentale. Atunci cand ne imbolnavim, avem parte de simptome care pot sa fie dureri, inflamatii sau alte neplaceri. In medicina conventionala, atunci cand durerea scade sau dispare, pacientul este considerat vindecat. Dar, sistemul imunitar sau hormonal poate inca manifesta stari cronice netratate. Mai mult decat atat, la nivel mental sau emotional poate exista o stare netratata care, de foarte multe ori, da nastere unei alte probleme sau boli, chiar daca acest lucru apare dupa o perioada mai lunga de timp.

Sanatatea in plan fizic

Indiferent de modul in care se manifesta o boala sau o afectiune, aceasta impune limite organismului, in sensul ca, atunci cand suntem bolnavi, nu se simtim bine si liberi sa facem ceea ce ne place in general. Pornind de la aceasta idee, Prof. George Vithoulkas considera libertatea ca fiind cuvantul esential pentru definitia sanatatii in plan fizic: „Sanatatea in corpul fizic este libertatea fata de durere si o senzatie de bine”. (George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 27)

Desi pare ciudat, o persoana poate sa fie bolnava intr-un anumit plan si sanatoasa in alt plan. Daca este sa analizam putin situatiile cunoscute de toata lumea, stim ca o persoana care sufera de afectiuni mentale severe nu sufera niciodata in plan fizic. In acelasi timp, este obisnuit ca oamenii sanatosi din punct de vedere mental sa se confrunte, din cand in cand, cu probleme in plan fizic.

In aceasta ordine de idei, sanatatea in plan fizic se manifesta ca fiind senzatia de bine, care ne permite sa intreprindem activitati considerate de catre noi ca fiind obisnuite. Mai mult decat atat, ne putem considera sanatosi din punct de vedere fizic atunci cand nu suferim din cauza diverselor dureri, inflamatii, stari de rau sau senzatii neplacute care ne-ar putea impiedica sa ne desfasuram activitatea cum am face-o in mod normal.

Sanatatea in plan emotional

In plan emotional, boala poate sa apara ca urmare a intensitatii emotiilor si a cantitatii de emotie sau ganduri negative. „Excesul emotional, indiferent de cauza, indica un dezechilibru la acest nivel si va fi urmat intotdeauna de o suferinta fizica.” (George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 28). Conform aceluias autor, „Sanatatea la nivel emotional este libertatea fata de pasiune, care duce la o stare pozitiva de pace si seninatate.” (George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 28).

Problemele in plan emotional apar atunci cand confundam emotiile si sentimentele negative cu cele pozitive. In acest sens, gelozia de exemplu, care este in mod evident legata de o pasiune agresiva necontrolabila ne determina sa gandim de rau o persoana, este o emotie negativa sau bolnava. Conform specialistilor, pasiunea extrema care se concretizeaza in gelozie, fie ea si nemanifestata, este o stare de boala, nu o declaratie de iubire.

Mai mult decat atat, „Fanatismul si dogmatismul fara legatura cu logica si intelegerea – indiferent de cultura sau idealuri – sunt semnele unor emotii nesanatoase, care duc de obicei la forme de distrugere, fie personale, fie colective.” (George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 28).

Oamenii tind sa considere exprimarea emotiilor negative ca fiind un proces „sanatos”, de eliberare, fara sa fie constienti de faptul ca insusi emotia negativa este o forma de boala la nivel emotional care, la un moment dat, se poate manifesta si poate da nastere unor probleme la nivel fizic.

Sanatatea in plan mental

Sanatatea in plan mental a reprezentat intotdeauna o provocare pentru specialisti si medici. Cu toate acestea, specialisti care s-au documentat mai profund, ne ofera o imagine de ansamblu a ceea ce inseamna sanatatea mentala. Printre acestia, George Vithoulkas isi expune parerea: „In numerosii mei ani de experienta, am ajuns la concluzia ca sanatatea mentala poate fi afectata dramatic de egocentrism, egoism, aroganta si urmarirea intereselor personale. Cu cat cineva gandeste, actioneaza si se comporta mai egoist, cu atat mai mari sunt sansele de a avea parte de tulburari si boli mentale.” (George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 29).

In aceasta ordine de idei, o persoana modesa, mereu concentrata pe realizari comparabile, va reusi intotdeauna sa gaseasca latura pozitiva a unei situatii, motiv pentru care sanatatea sa mentala nu va fi pusa in pericol. Este insa imposibil sa fim cu adevarat lipsiti de egoism si aroganta in societatea in care traim, chiar si intr-un grad mai scazut sau limitat. „Exista diverse grade de egocentrism si egoism si, cu cat gradul e mai mare, cu atat mai mari sunt sansele de tulburari mentale. Putem astfel sa definim snatatea mentala ca libertate fata de egoism, care duce la limpezimea gandirii si perceptia adevarului.” (George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 29).

Cu alte cuvinte, starea de sanatate, oricat de dificil de definit ar fi, se concretizeaza si e poate analiza doar luand in considerare cele 3 planuri in care se manifesta: fizic, emotional si mental. In momentul in care o persoana este afectata intr-unul din aceste planuri ea poate fi considerata bolnava, demonstrat fiind faptul ca cele 3 planuri sunt interconectate si se influenteaza in mod reciproc.

Starea de sanatate si gradul de sanatate sunt chestiuni greu de explicat si complexe care necesita cercetari si documentari continue. Conform Prof. Goerge Vithoulkas, „Un procedeu empiric ar spune ca parametrul de baza in determinarea gradului de sanatate este creativitatea, inteleasa aici ca actiuni care promoveaza in mod echilibrat atat avantaje personale cat si colective.

Urmarirea unor castiguri strict si exclusiv personale ne-ar indrepta in directia gresita, provocand, in cel mai rau caz, si mai multa boala sau, in cel mai bun caz, nici o apropiere de sanatatea reala. [...] Pentru a fi mai clar: cand comparam trei tipuri de bolnayi pe baza acestei reguli a creativitatii, am spune ca pacientii cu Alzheimer sunt mai grav afectati decat cei cu cancer, deoarece acestia din urma sunt inca activi si creativi in societate, in timp ce primii si-au pierdut capacitatea creativa; schizofrenicii sunt mult mai grav bolnavi decat cei cu cancer sau chiar decat cei cu Alzheimer, pentru ca au o atitudine negativa sau distructiva fata de ei insisi si potential fata de altii.” (George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 34).

In concluzie, homeopatia priveste starea de sanatate ca un ansamblu manifestat in trei planuri interconectate intre ele care, inevitabil, ajung sa se influenteze la un moment dat. Sanatatea este privita ca fiind libertatea fata de durere in plan fizic, pasiune in plan emotional si egoism in plan mental. Doar gasind un echilibru in acest sens ne putem considera cu adevarat sanatosi.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie