Pentru pregatirea serbetului ai nevoie de dovleac copt. Daca nu ai copt inca dovleacul, taie-l in jumatate, curata-l de seminte si pune-l la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Pentru a fi copt, dovleacul trebuie sa stea in cuptor aproximativ 40-50 de minute, la 180-200 grade C.
Scoate miezul de dovleac copt din coaja si mixeaza-l bine, pana cand obtii un pireu pufos si cremos.
Pune intr-o tigaie adanca laptele, siropul de artar si dovleacul si pune tigaia pe aragaz, la foc mediu.
Lasa compozitia sa dea in clocot, timp in care amesteci din cand in cand si adauga apoi scortisoara, extractul de vanilie, nucsoara si un praf de cuisoare.
Redu apoi focul si, amestecand continuu, lasa compozitia inca 1 minut pe aragaz. Ia apoi tigaia de pe foc si las-o sa se raceasca. Dupa ce poate fi atinsa fara a te arde, toarna compozitia obtinuta intr-o caserola si pune-o la frigider pentru aproximativ 1 ora.
Scoate caserola din frigider si pune-o la congelator pana cand ai obtinut un serbet delicios! Daca ai acasa o masina speciala pentru facut inghetata, poti sa o folosesti conform instructiunilor acesteia.
Pofta buna!