Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Intrebari privind indemnizatia de crestere a copilului

Conform Legii in vigoare, mamicile care prezinta actele necesare pentru primirea indemnizatiei de crestere a copilului, pot beneficia de indemnizatia oferita de stat, care presupune 85% din media veniturile din ultimele 12 luni.

In cazul in care hotarasti sa te intorci la lucru inainte ca si copilul sa implineasca 1 an, statul iti ofera o indemnizatie care se poate incadra intre minim 600 lei si 3400 lei, in functie de veniturile tale din ultimele 12 luni.

Daca hotarasti sa beneficiezi de concediul de crestere a copilului pentru o perioada de 2 ani, vei putea beneficia de o indemnizatie cuprinsa intre minim 6000 lei si maxim 1200 lei.

In cazul cresterii unui copil cu dizabilitati, statul ofera un concediu de crestere a copilului care presupune 3 ani. Astfel, conditiile se mai sus, aplicate la o perioada de 2 ani se vor aplica pentru copii cu handicap raportandu-se insa la 3 ani. Asadar, concediul de crestere a copilului cu handicap se acorda parintilor pana cand copilul implineste varsta de 3 ani, iar indemnizatia acestuia este de 85% din media veniturilor nete pe ultimul an si este obligatoriu cuprinsa intre 600 si 3400 lei.

Cand nu mai beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului?

Pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, este necesar sa te asiguri ca platesti contributia lunara la stat si achiti impozitele locale. In cazul in care nu ai achitat impozitele, statul iti ofera o perioada de 60 de zile, timp in care poti plati datoria fata de stat, evitand suspendarea indemnizatiei. In fiecare data de 31 martie, ai posibilitatea de a-ti achita toate datoriile la stat fara ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie afectata.

Daca nici pana la aceasta data nu ai putut sa platesti impozitele, dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda pentru o perioada de 5 luni. In cazul in care reusesti sa iti achiti datoriile in aceasta perioada de 5 luni, plata indemnizatiei se va reia incepand cu luna urmatoare celei in care ai platit impozitul. In cazul in care nu reusesti sa achiti datoriile nici in aceste 5 luni, dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului inceteaza.

Dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului inceteaza din momentul in care copilul a implinit 2 ani sau 3 ani in cazul in care sufera de dizabilitati.

Alte cazuri in care se suspenda dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului:

  • parintele este indepartat de la exercitarea tutelei de catre Lege
  • parintele este decazut din drepturile parintesti
  • in cazul adoptiei, parintele nu mai indeplineste conditiile prevazute de Lege in vederea incredintarii minorului
  • beneficiarul indemnizatiei nu mai indeplineste conditiile prevazute de Lege in vederea mentinerii masurii de plasament
  • parintele sau beneficiarul se afla in arest preventiv pentru o perioada mai lunga de 30 de zile
  • parintele sau beneficaul indemnizatiei executa o pedeapsa privativa de libertate
  • parintele sau beneficarul isi abandoneaza copilul intr-un centri de adoptie sau intr-o institutie de ocrotire publica sau privata
  • parintele sau beneficiarul indemnizatiei a decedat
  • parintele sau beneficiarul nu mai are domiciliul in Romania
  • paintele sau beneficiarul isi schimba cetatenia romana
  • timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate

De cand pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?

In cazul in care cerea a fost depusa si au fost respectate condisiile de primire a indemnizatiei pentru cresterea copilului, vei putea beneficia de aceasta suma incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate. Trebuie sa mentionam totusi ca este necesar ca pentru a primi indemnizatia sa depui cererea in termen de 60 de zile lucratoare de la data in care a incetat concediul de maternitate.

In cazul in care nu beneficiezi de concediul de maternitate, iar cererea pentru indemnizatia pentru cresterea copilului a fost depusa in termen de 60 de zile lcratoare de la acea data, poti beneficia de aceasta suma incepand cu data nasterii copilului

De cand pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului cu dizabilitati?

  • Incepand cu data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, cu conditia ca cererea sa fie depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data emiterii certificatului de handicap
  • De la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, in situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul este incadrat in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data.

De cand pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului adoptat?

Daca conditiile pentru adoptie au fost respecate si cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data inceperii adoptiei, poti beneficia imediat de indemnizatia de crestere a copilului.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie