Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Cum se identifica infertilitatea la femei

Infertilitatea este o problema mare si o sursa serioasa de ingrijorare pentru foarte multe cupluri deoarece este un diagnostic care are capacitatea de a schimba viata la care partenerii visau. Infertilitatea nu este insa atat de sumbra pe cat pare cateodata.

Cand o femeie este considerata infertila

Desi o persoana poate fi considerata infertila dupa ce a intretinut relatii sexuale neprotejate timp de un an si nu a reusit sa conceapa un copil, 12 luni nu inseamna atat de mult cand vine vorba despre fertilitate. Un studiu recent realizat de Institutul National American de Stiinte Medicale releva faptul ca majoritatea femeilor cu varste pana la 39 de ani care nu au reusit sa ramana insarcinate in primul an, au avut un copilas dupa cel de-al doilea an fara probleme.

Pentru femeile cu vasta cuprinsa intre 27 si 34 de ani, doar 6% dintre acestea nu au reusit sa conceapa un copilas in cel de-al doilea an in care au incercat. Chiar si pentru femeil cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani, al caror partener avea sub 40 de ani, procentajul nereusitelor a fost de doar 9%.

Asadar, chiar daca reusesti mai greu sa devii mamica, recomandarea specialistilor este sa incerci in continuare si sa nu apelezi prea repede la tratamentele pentru fertilitate. Daca totusi esti nelinistita si consideri ca ai o problema de fertilitate, te sfatuim sa iti faci o programare la un medic, de preferinta unul specialist in inferilitate.

Pregateste-te din timp pentru ca medicul va dori in prima instanta sa discutati despre sanatatea ta si a partenerului tau, precum si despre obiceiurile voastre. Chiar daca vei gasi unele intrebari ciudate sau nepotrivite, ele sunt necesare pentru ca sursa problemelor voastre sa fie descoperita. De cele mai multe ori infertilitatea este defapt rezultatul a mai multor probleme combinate ale ambilor parteneri, motiv pentru care medicul trebuie sa fie la curent cu toate aspectele vietilor voastre.

Dintre lucrurile pe care medicul va avea nevoie sa le stie in momentul in care i te adresezi pentru o problema de fertilitate, cele mai frecvente sunt:

  • Istoricul tau medical, inclusiv bolile cronice sau interventiile chirurgicale pe care le-ai avut
  • Tratamentele medicamentoase pe care le urmezi si medicamentele care ti-au fost prescrise
  • Expunerea ta la chimicale, toxine sau radiatii acasa sau la locul de munca
  • Obiceiurile sexuale, inclusiv cat de des intretii relatii sexuale, o istorie a problemelor de natura sexuala sau a bolilor cu transmitere sexuala si daca ai intretinut relatii cu alte persoane decat partenerul tau.

Medicul va fi interesat si de eventualele probleme ginecologice pe care le-ai avut si de istoricul tau din punct de vedere ginecologic. Asigura-te ca aduci cu tine toate documentele necesare daca ai mai suferit de alte probleme.

Iata ce anume va vrea medicul sa afle in continuare:

  • Daca ai fost insarcinata si care a fost rezultatul sarcinilor respective
  • Informatii referitoare la frecventa ciclului menstrual in ultimul an
  • Daca ai avut un ciclu menstrual iregulat, daca ai avut luni fara menstruatie sau daca ai observat pete de sange intre cicluri
  • Daca ai observat schimbari in cantitatea de sange eliminata si daca ai observat aparitia unor cheaguri mari de sange
  • Daca ai mai apelat la un alt medic pentru problemele tale de fertilitate si daca ai urmat un alt tratament in acest sens.

Odata terminata aceasta discutie, examinarea ta pentru infertilitate va incepe cu testele de sange pentru a verifica nivelul de hormoni feminin, hormoni ai tiroidei, de prolactina si de hormoni masculini si cu testul pentru HIV si pentru hepatita. Un examen medical complet include testul Papanicolau si testarea pentru infectii. Este posibil ca examinarea fizica sa includa si o examinare ginecologica pentru a verifica existenta unor probleme precum chlamydia, gonoreea sau alte infectii genitale care sa contribuie la problemele tale de fertilitate.

Medicul tau va programa, cel mai probabil, si alte teste de sange care se fac in functie de perioada ciclului menstrual. In acest sens, testul pentru hormonul foliculostimulant (FSH) si testul pentru hormonul luteinizat (testul LH) se realizeaza in cea de-a doua sau de-a treia zi a ciclului menstrual.

Hormonul luteinizat se gaseste in organism in perioada de mijloc a ciclului menstrual, astfel ca va trebui sa revii pentru mai multe teste atunci si din nou la aproximativ 7 zile de cand ai intrat la ovulatie. Dupa ovulatie medicul va testa nivelul de progesteron si estadiol si le va compara cu nivelul inregistrat in cea de-a doua sau de-a treia zi de menstruatie.

Asadar, precum ai putut observa, infertilitatea la femei trebuie diagnosticata din timp si tratata cu mare atentie. In majoritatea cazurilor, daca factorii externi sunt favorabili si se apeleaza la un tratament adecvat, este foarte posibil sa poti ramane insarcinata. Noi te sfatuim sa tratezi aceasta problema cu rabdare si calm deoarece stresul nu ajuta in conceperea unui copil.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie