Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Cum sa faci ca legea de cerere-oferta sa functioneze si la tine

Conform cercetarilor din ultimii ani, s-a demonstrat faptul ca alaptarea este un proces care se bazeaza defapt pe o lege cunoscuta sub denumirea de "cerere-oferta". Trebuie sa stii ca alaptarea poate fi influentata de o serie de factori, motiv pentru care iti vom prezenta cum anume functioneaza legea cerere-oferta si modul in care aceasta se poate aplica si in cazul tau.

Ce este legea „cerere-oferta”

Fenomenul de cerere-oferta presupune defapt controlul neuro-endocrin al secretiei de lapte matern, incepand cu a treia etapa a procesului de productie a laptelui matern (Lactogeneza III). In aceasta etapa, care se manifesta dupa 30-40 de zile dupa nastere, apare o proteina cunoscuta sub denumirea de FIL ( Feedback Inhibitor of Lactation) ce influenteaza reglarea cantitatii de lapte matern.

Prezenta acestei proteine explica motivul pentru care cand laptele se acumuleaza in san, cantitatea de FIL creste, iar productia laptelui este incetinita si pe de alta parte cand sanul este golit de catre bebelus, cantitatea de FIL este mai mica, iar procesul de productie a laptelui este accelerat.

Legea de cererea-oferta se refera defapt la alaptarea bebelusului ori de cate ori acesta emite semnale. Este important sa incerci sa iti asculti instinctul si sa intelegi nevoile bebelusului tau. Studiile au demonstrat faptul ca intre mama si copil exista o legatura unica ceea ce explica de ce sanii mamei produc lapte atunci cand bebelusul este in preajma. Conform marturiilor unor mamici, acestea simteau lipsa bebelusului din punct de vedere fizic, adica sanii produceau mai putin lapte decat in perioada in care erau langa bebelus.

Totusi, teoria conform careia legea de cerere-oferta se poate aplica in orice situatie este gresita. Acest fapt este demonstrat de o serie de specialisti care si-au dedicat ani de viata pentru a studia modul in care productia laptelui poate fi stimulata. Asadar, pentru a putea aplica aceasta lege, iti vom prezenta recomandarile specialistilor din intreaga lume.

Cum sa faci ca legea de cerere-oferta sa functioneze

1. Alaptarea exclusiva

Erin Briggs, specialist din cadrul organizatiei internationale La Leche League afirma: “Alapteaza des. Alapteaza inca din primele zile de viata ale bebesulului si de cel putin 10 ori pe zi, pana cand copilul incepe sa ia in greutate. Utilizarea unei pompe de san nu va avea acelasi efect asupra sanilor precum procesul de suctiune al bebelusului”.

Asadar, este indicat sa il asezi la san pe nou nascut chiar din prima zi in care a venit pe lume. In acest mod el iti va simti pielea, se va bucura de sentimentul de siguranta transmis de trupul tau si se va obisnui cu procesul de alaptare. Chiar daca la inceput acesta nu va putea fi alaptat corespunzator, ai rabdare si lasa-l pe copil sa se hraneasca in ritmul sau.

2. Acorda atentie semnelor transmise de bebelus

Precum am afirmat si anterior, intre mama si copil se afla o legatura sransa, care ii permite femeii sa inteleaga si sa interpreteze semnele transmise de bebelus. Asadar, ai incredere in simturile tale si asculta semnalele pe care ti le transmite propriul corp. Exista o serie de semne care indica faptul ca bebelusul este alaptat in mod corespunzator. Invata sa le identifici si sa le interpretezi corect.

3. Nu apela la suplimente alimentare sau lapte praf

Una dintre principalele preocupari ale mamicilor este ca nu isi hranesc indeajuns bebelusul cu laptele matern, motiv pentru care hotarasc sa apeleze la laptele praf sau la alte suplimente.

Este important sa intelegi ca laptele matern este cel mai sanatos pentru organsimul copilasului, compozitia sa fiind singura care poate fi digerata fara probleme de sistemul digestiv al bebelusului. Diversificarea alimentatiei la bebelusi este indicata incepand cu varsta de 6 luni si nu mai devreme.

4. Cere ajutorul partenerului

Un ultim aspect care poate contribui la stimularea lactatiei este impartirea responsabilitatilor cu partenerul sau alte persoane apropiate. Rolul de mamica este foarte solicitant, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional.

Din aceasta cauza este important sa nu te neglijezi, sa nu te stresezi si sa iti aloci putin timp si pentru tine. Roaga-l pe partener sa stea cu bebelusul, timp in care poti desfasura activitati care iti sunt pe plac si te relaxeaza precum citit, gatit, baie fierbinte, cumparaturi etc.

Acestea sunt cateva recomandari oferite de specialisti pentru a stimula producerea laptelui matern. Este important sa intelegi ca productia laptelui depinde de actiunile tale si de stilul de viata. Asadar, te sfatuim sa te relaxezi, sa ai rabdare cu noile responsabilitati de mamica si sa incerci sa il hranesti pe copilas ori de cate ori iti cere. Alaptarea are efecte pozitive atat asupra dezvoltarii fizice, cat si asupra dezvoltarii psiho-sociale ale copilului.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie