Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Conditii grele pentru gravida la locul de munca

Acum ca esti insarcinata este foarte important sa ai grija de alimentatie, dar si de activitatile zilnice pe care le desfasori acasa sau la locul de munca. O greseala pe care din pacate multe mamici o comit este omiterea faptului ca starea de graviditate necesita atentie, odihna si multa grija din partea femeii. O cauza a avortului in primul trimestru de sarcina poate fi un stil de viata prea activ si agitat care nu permite dezvoltarea fatului. Nu spunem ca acum nu vei mai putea fi activa, ci iti recomandam sa actionezi cu mai multa grija.

Specialistii au demonstrat faptul ca miscarea in timpul sarcinii contribuie la imbunatatirea circulatiei, ceea ce ajuta fatul sa se dezvolte in conditii optime. Totusi este posibil sa nu realizezi ca la locul de munca nu ai parte de conditiile necesare pentru sarcina. Asadar, iti vom prezenta cum poti beneficia de unul dintre drepturile gravidei la locul de munca si sa asiguri santatea ta si a puiului tau.

Conditiile de munca pentru salariatele gravide

Conform OUG 96/2003, femeile gravide nu trebuie si nu sunt obligate sa desfasoare activitati la locul de munca in conditii grele. Astfel, angajatorul este obligat prin Lege sa asigure conditii optime de lucru pentru salariatele gravide, doar cu conditia de a fi anuntat in scris prin intermediul unei adrese si a unei adeverinte medicale care sa ateste starea de graviditate.

Anexa 1 la OUG 96 /2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004 afirma ca angajatorul este obligat sa efectueze evaluari a conditiilor de munca in cazul salariatelor gravide cu participarea obligatorie a medicului de la Medicina Muncii pentru a se asigura ca sanatatea salariatei nu este pusa in pericol. Rezultatele obtinute in urma efectuarii acestor verificari trebuie sa fie consemnate in scris si puse in aplicare de catre angajator. Asadar, daca acesta observa ca gravida este expusa la anumiti factori care ar putea dauna sarcinii sau sanatatii ei, este obligat prin Lege sa le elimine sau sa nu permita afectarea gravidei.

Incepand cu data primirii instiintarii de la angajator, medicul de Medicina Muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei gravide in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data informarii acestora de catre angajator.

Trebuie sa stii ca medicul de la Medicina Muncii din cadrul Directiei de Sanatate Publica impreuna cu Inspectoratul Teritorial de Munca vor efectua periodic un control la locul de munca din unitatea la care iti desfasori activitatea pentru a verifica daca sunt respectate conditiile si masurile stabilite

Totusi, multe femei isi pun intrebarea ce presupun aceste conditii neadecvate sau grele pe care o femeie gravida trebuie sa le evite la locul de munca. Din aceasta cauza iti vom prezenta la ce aspecte trebuie sa fiti atenti atat tu, cat si angajatorul.

Conditii neadecvate la locul de munca pentru o femeie insarcinata:

  • activitate desfasurata in atmosfera superbarica (presiune ridicata)
  • zgomot puternic
  • radiatii
  • expunere la socuri sau vibratii puternice
  • activitate ce presupune miscari bruste
  • activitate ce presupune manipularea manuala de mase grele
  • expunere la anumite substante chimice precum: mercur, medicamente antimitotice, plumb, monoxid de carbon
  • expunere la toxoplasma
  • expunere la agenti cancerigeni si/sau mutageni
  • activitate subterana (ex: miniera)
  • igienizare a grupurilor sanitare
  • activitate ce presupune ridicarea unor greutati
  • temperaturi ridicate sau scazute (extreme)
  • activitate ce presupune colectarea, transportul si depozitarea dejectiilor menajere, umane, animaliere

Acestea sunt cateva dintre conditiile neadecvate de la locul de munca pe care o femeie insarcinata ar trebui sa le evite. Din momentul in care salariata gravida a instiintat in mod formal angajatorul de starea ei fizica, acesta este obligat sa se consulte cu un medic de la Medicina Muncii si sa ii ofere toate conditiile necesare pentru a duce sarcina la bun sfarsit. Trebuie sa constientizezi faptul ca in aceste 9 luni vei trece printr-o serie de schimbari fizice si psihice care iti vor restrange aria de activitate.

Tie ti-au fost oasigurate conditiile de munca pentru gravide?

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie