Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Cat si cum sa ii vorbesti bebelusului

Daca si bebelusul tau este micut si de-abia gangureste din cand in cand, este posibil sa ti se para extrem de ciudat sa-i vorbesti in fiecare zi. Poate consideri vorbitul inutil, din moment ce micutul tau nici macar nu intelege ceea ce-i spui. Cu toate acestea, ai parte de zambete si sunete dragute de fiecare data cand cel mic iti aude glasul pe care-l iubeste in din prima zi de viata. In continuare, iti vom prezenta de ce este important sa ii vorbesti copilasului si cum aceasta comunicare poate influenta relatia voastra.

In primul rand trebuie sa stii ca specialistii au ajuns la concluzia ca, pentru bebelusi, este extrem de important sa ii auda pe oamenii din jurul lui vorbind-i. Astfel ei se familiarizeza cu limbajul, cuvintele, sunetele si isi dezvolta mai usor abilitatile lingvistice.

La fel ca si in cazul altor activitati importante pentru bebelus, si vorbitul cu acesta trebuie fie un element integrat in rutina voastra de zi cu zi. In acest sens, nu este nevoie sa iti stabilesti un interval orar fix pentru a-i vorbi bebelusului si sa te dai peste cap pentru a nu sari peste acest moment. Important este sa fii creativa si sa faci lucrurile astfel incat amandoi sa va simtiti confortabil si fericiti.

Poti, de exemplu, sa-i vorbesti celui mic atunci cand il pregatesti pentru baita si in timp ce il speli. Acesta poate sa fie ocazia perfecta pentru o lectie de vorbit si, in plus, micutul tau va fi mai linistit si mult mai atent la tine decat la obiectele din jurul lui.

”Este timpul sa facem baita. Mami aduce acum toate obiectele de care are nevoie pentru ca puiutul ei sa fie curatel si frumusel. Acum mami te dezbraca pentru ca urmeaza sa ne spalam. Nu te speria, mami te face cu samponul tau care miroase foarte frumos si care va face ca pielea ta sa fie curata si hidratata. Haide sa vedem... iti place asa?”

Cu cat mai mult, cu atat mai bine

Atunci cand vine vorba despre vorbit si despre invatarea limbajului, cantitatea este elementul esential. Poate parea extrem de simplu si superficial, dar modalitatea prin care copiii invata cel mai bine sa vorbeasca si prin care isi dezvolta vocabularul in primii 3 ani de viata este ascultarea adultilor care le vorbesc. Fara doar si poate, in momentul in care ai o „conversatie” cu bebelusul tau, ii creezi o fundatie buna pentru invatarea si dezvoltarea abilitatilor de comunicare. Vorbindu-i bebelusulu tau, il ajuti in doua moduri:

  • vorbind des, folosesti o gama variata de cuvinte
  • parintii care le vorbesc copiilor folosesc fraze mai lungi si mai complexe. Astfel copiii invata sensul mai multor cuvinte, inteleg modul in care functioneza gramatica si reusesc, chiar de mici, sa foloseasca timpurile verbale.

Pentru a demonstra faptul ca vorbitul ii ajuta pe copii, specialistii au realizat numeroase studii in acest sens. Intr-unul din acestea, 42 de familii au fost supuse studiului. Conform rezultatelor, copiii carora li s-a vorbit inca din primele saptamani de viata au reusit sa vorbeasca de la o varsta frageda si au obtinut rezultate mai bune la testele de IQ.

Pauza de vorbit

Toti parintii le vorbesc copiilor, dar in cantitati diferite, in momente diferite. Un studiu recent arata diferentele dintre tipurile de comunicare pe care familiile le abordeaza. In acest sens, cercetatorii au inregistrat cate o ora pe luna fiecare familie supusa studiului, in timp ce parintii discutau cu cei mici. Rezultatele sunt cu adevarat surprinzatoare:

  • Un grup de parinti a petrecut, in medie, 40 de minute in fiecare ora interactionand cu cei mici. Alt grup a petrecut 15 minute pe ora discutand
  • Anumiti parinti au folosit mai mult de 2000 de cuvinte pe ora in timp ce discutau cu cei mici. Altii au folosit doar 600 de cuvinte
  • O parte din familiile supuse studiului au raspuns copiilor de 250 de ori intr-o ora, spre deosebire de celelalte familii care au raspuns doar de 50 de ori
  • Dupa 3 ani de zile, copiii care faceau parte din familiile comunicative au fost expusi si au intrat in contact cu aproximativ 30 de milioane de cuvinte. Cei care faceau parte din familiile in care se vorbeste mai putin au auzit pana la 10 milioane de cuvinte.

Cantitatea este calitate

In general, indiferent de tipologia familiei din care face parte, un copil invata suficiente cuvinte pentru a se descurca in timpul activitatilor de care are parte in timpul zilei. In mare parte, conversatiile care care copilul asista implica notiuni comune care, de multe ori, se repeta. In familie parintii discuta despre oameni, locuri, actiuni, sentimente, obiecte, experiente si evenimente trecute sau viitoare. Adultii le raspund copiilor la intrebarile adresate, dar si actiunilor lor. In plus, orice copil este indrumat si incurajat prin fraze precum „Este minunat, dragul meu!” sau „Nu este voie sa atingi aragazul!”. Cum este deci posibil ca unii copii sa inteleaga mai multe cuvinte si sa vorbeasca mai bine decat altii la varsta de 3 ani, daca in toate familiile se discuta despre aceleasi lucruri?

Specialistii considera ca este vorba de cantitatea cuvintelor adresate copiilor. In acest sens, cu cat cat parintii le vorbesc mai mult copiilor, cu atat ei devin mai buni in arta conversatiei, in ceea ce inseamna varitatea si calitatea termenilor utilizati.

Daca este sa luam in considerare momentele in care ii faci baita celui mic, cu cat ii vorbesti mai mult copilului, cu atat el va fi mai deschis sa discute si provocat sa foloseasca mai multe cuvinte pentru a descrie lumea si actiunile sale. Astfel frazele lui vor deveni mai complexe si mai lungi si, pe masura ce il provoci sa vorbeasca, cel mic isi va dezvolta vocabularul.

Studiile arata si ca parintii comunicativi au tendinta de a-i ghida pe cei mici oferindu-le feedback pozitiv prin cuvinte precum „perfect”, „minunat”, „foarte bine”, „excelent”, cuvinte de care parintii care nu le vorbesc celor mici se lipsesc aproape cu desavarsire. Mai mult decat atat, un parinte care vorbeste mai putin are tendinta de a oferi feedback negativ si de a se se concentra mai mult pe restrictii. In plus, familiile in care parintii obisnuiesc sa le vorbeasca celor mici tind sa fie cu 70-80% mai incurajatoare.

Tu vorbesti cu micutul tau? Ti se pare dificil sau totul este foarte placut? Scrie-ne despre experienta ta si ajuta-ne sa ajutam parintii din toate colturile lumii!

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie