Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

8 Martie - ziua femeii militante sau ziua mamei?

Luna martie este prima luna de primavara iar femeile sunt in centrul atentie. Daca 1 martie si martisorul este o sarbatoare tipic romaneasca, cu radacini de zeci de ani, ziua de 8 martie fiind sarbatorita in peste 60 de tari din intreaga lume. Pe aceasta tema exista o polemica in randul barbatiilor: 8 martie este ziua femeii sau a mamei?

sfatulparintilor.ro-Ziua-femeii-ziua-mamei-430x286

Oamenii sarbatoresc femeia inca de pe timpul zeitelor grecesti. Conform traditiei Greciei antice inclusiv zeii din Olimp aveau o zi in care o sarbatoreau pe zeita Rhea, considerata zeita-mama asociata cu viata si pamant.
Prima atestare a ideii de sarbatoare a femeii are loc in anul 1910, in Copenhaga, datorita evenimentelor de miscare a femeilor pentru egalitatea de sanse si drepturi. Totusi nu a existat o data fixa pentru aceasta sarbatoare pana in anul 1917 cand muncitoarele din Sankt Petersburg au ales data de 8 martie pentru a declansa o greva muncitoreasca.

ziua-femeii-8martie

Chiar si asa au fost nevoie de peste 60 de ani pana cand ziua de 8 martie sa fie declarata oficial ziua internationala a femeii. Asadar, ziua de 8 Martie devine pe plan international, Ziua Femeilor Militante, datorita carora noi, femeile de azi, avem drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educatie, la divort, la asistenta medicala, la contraceptie.
Ziua de 8 Martie este o zi in care trebuie sa ne amintim ca femeile nu au fost intotdeauna libere, cu drept de opinie, vot sau propietate. Curajul femeilor din acea vreme ne-a oferit in ziua de azi o libertate uneori neapreciata.

Insa de unde vine sarbatorirea zilei mamei, pe data de 8 martie?

Raspunsul este unul extrem de simplu. In regimul communist, ziua internationala a femeii a fost inlocuita cu sintagma “ziua mamei”, inlocuindu-se astfel ideea de femeie puternica, militanta pentru drepturile ei, cu imaginea mult mai supusa, a unei mame.

 

Ziua internationala a femeii se sarbatoreste in 60 de tari: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie