Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Situatia legala a copiilor in urma divortului

Divortul este o situatie neplacuta, dar care din pacate este din ce in ce mai des intalnita. Cu toate ca este posibil ca uneori sa te simti coplesita de discutiile diverse cu fostul partener de viata, noi te sfatuim sa nu uiti de aspectul juridic. Conform Legii, odata ce doua persoane care au un copil divorteaza, minorul trebuie sa ramana in grija unuia dintre parinti. Pentru ca aceasta situatie este dificila si poate afecta emotional si psihic copilul, legea impune anumite obligatii care au rolul de a proteja minorul.

Pentru ca minorul sa ramana in grija unuia dintre parinti, trebuie mai intai sa se stabileacsa modul in care este desfacuta casnicia. In cazul in care ambii parinti sunt de acord cu divortul si considera ca aceasta este solutia optima pentru toate persoanele implicate in acest proces, divortul se va da de comun acord.

O alta posibilitate este ca din cauza unor motive temeinice, relatia dintre cei doi parteneri sa se deterioreze, motiv pentru care procesul divortului ar putea dura pana la 2 ani. In urma analizarii situatiei de catre instanta judecatoreasca, divortul se va pronunta din culpa comuna sau din culpa exclusiva a unuia dintre soti.

In ambele situatii, trebuie precizat la care dintre parinti ramane copilul si care sunt obligatiile si drepturile celuilalt parinte. Este important ca inainte de a incepe demersurile juridice sa te gandesti impreuna cu fostul partener cum ii este mai bine copilului. Acesta va avea nevoie de ambii sai parinti pentru a se dezvolta psihic si emotional in mod corespunzator. De aceea este indicat sa incercati sa ajungeti la o solutie amiabila, de comun acord.

Aspecte privind copilul in urma divortului:

Odata ce divortul a devenit ultima solutie, cei doi parinti ai copilului trebuie sa se prezinte in fata notarului public pentru desfacerea casatoriei si pentru stabilirea situatiei copilului cu privire la relatia cu ambii parinti. Asadar, in cadrul acestor intalniri cu reprezentantul legii se vor discuta urmatoarele aspecte:

  • stabilirea locuintei copilului dupa divort
  • modalitatea de pastrare a legaturilor cu fiecare parinte
  • exercitarea autoritatii parintilor asupra copilului
  • stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile copilului
  • stabilirea implicarii parintilor in procesul de crestere si educare a copilului
  • stabilirea contributiei financiare a fiecarui parinte in legatura cu educatia si pregatirea profesionala a copilului

Cum se stabileste cu cine va locui copilul

In functie de modalitatea de desfacere a casniciei, copilul va putea sta cu unul sau altul dintre parinti. In cazul in care instanta hotraste ca desfacerea casatoriei este din culpa exclusiva a unuia dintre sot si ca motivul divortului ar putea afecta in mod direct copilul (ex: unul dintre parti a incalcat legea, unul dintre parinti are o conduita imorala etc), Instanta va hotari ca minorul sa locuiasca cu celalalt parinte.

In cazul in care copilul a implinit deja 10 ani, acesta va trebui sa declare in fata instantei cu cine ar prefera sa locuiasca sau in cazul in care minorul nu are o preferinta, acesta va trebui sa raspunda intrebarilor judecatorului. Trebuie mentionat faptul ca instanta va evita acele intrebari care ar putea sa il afecteze pe copil din punct de vedere psihic sau emotional. In urma declaratiilor copilului, instanta va lua o anumita decizie care va stabili exact situatia copilului in raport cu ambii parinti
In cazul in care minorul nu a implinit varsta de 10 ani, instanta nu va putea tine cont de parerea minorului si nici nu il va chema pentru a da declaratie.

Noul Cod Civil a consacrat ca regula, exercitarea in comun a autoritatii parintesti de catre ambii parinti, in urma divortului. Totusi, exista situatii exceptionale in care autoritatea parinteasca este incredintata doar unuia dintre parinti. Asadar, in cazul in care instanta hotaraste ca unul dintre parinti are un comportament, o atitudine, o situatie materiala sau o situatie juridica ce ar putea pericilta dezvoltarea fizica si psihica a copilului, minorul va fi incredintat doar unuia dintre parinti. Celuilalt parinte i se vor prezenta drepturile si obligatiile cu privire la procesul de crestere si educare a copilului pana cand acesta implineste varsta de 18 ani.

Doar in cazuri exceptionale, instanta judecatoreacsa poate sa hotareasca plasarea copilului la o ruda apropiata sau la o institutie de ocrotire publica. Totusi, o astfel de decizie se emite doar in cazul in care ambii parinti se dovedesc a fi incapabil sa creasca si sa ingrijeasca un copil in mod corespunzator.

Obligatiile si drepturile parintelui care nu locuieste cu minorul:

Contributie financiara la procesul de crestere si educare a copilului

In urma emiterii hotararii judecatoresti, se stabileste un procent din veniturile parintelui caruia nu i s-a incredintat copilul. Acesta este obligat sa ofere lunar suma stabilita in instanta, iar neindeplinirea acestei obligatii de plata presupune o infractiune de abandon de familie, conform Codului penal care poate fi sanctionata chiar si cu inchisoarea.

Programul de vizita

Parintele caruia nu i s-a incredintat copilul va trebui sa respecte un program de vizita in care va putea petrece timp cu minorul in prezenta sau nu a celuilalt parinte. In unele cazuri, din cauza situatiei precare sau imorale ale unuia dintre parinti, instanta hotaraste ca vizitarea copilului sa se realizeze neaparat in prezenta celuilalt parinte. Pe de alta parte, acest drept de vizita nu poate fi incalcat deoarece in acest caz se poare recurge din nou la instanta de judecata pentru un nou proces de reincredintare a minorului sau de obligare la respectarea programului de vizitare stablit anterior, in cadrul procesului de divort.

Mentinerea legaturilor

Parintele caruia nu ii este incredintat copilul trebuie sa pastreze legaturi sufletesti cu minorul deoarece acesta se afla intr-o etapa de dezvoltare fizica si psihica, care il poate afecta din punct de vedere emotional. Asadar, ambii parinti trebuie sa cada de acord si sa incerce sa inteleaga faptul ca minorul are nevoie atat de prezenta mamei, cat si de prezenta tatalui.

Educatia copilului

Daca in urma procesului de divort, instanta judecatoreacsa a decis ca ambii parinti au dreptul de a hotari si de a contribui la procesul de educare a copilului, nici unul dintre acestia nu are dreptul de a decide singur cu privire la educatia minorului. Asadar, ambii sunt obligati sa se consulte si sa adopte cea mai buna hotarare pentru dezvoltarea copilului.

Asadar situatia minorului dupa divort poate fi mai delicata in cazul in care nu ramai in conditii amiabile cu fostul partener de viata. Trebuie sa nu uiti faptul ca micutul are nevoie de amandoi in viata sa. Conceptia careia prezenta unui singur parinte in viata poate completa absenta celuilalt este gresita deoarece psihologii au demonstrat ca pentru o dezvoltare psihica si emotionala adecvata, copilul are nevoie de ambii sai parinti. Din aceasta cauza noi te sfatuim sa incerci sa menti relatii armonioase cu fostul partener si sa actionezi cu multa grija si rabdare atunci cand relationezi cu cel mic.

Tu cum ai rezolvat situatia divortului?

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | ANPC | SOL

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this