Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Saptamana a 12-a de sarcina

Mamica in saptamana a 12-a de sarcina:

In aceasta saptamana, uterul tau a ajuns la dimensiunea la care medicul poate sa-i simta capatul (fundul uterin) jos in abdomen, chiar deasupra osului pubian. Presiunea s-a mai ridicat de pe vezica, ceea ce inseamna ca nevoia permanenta de a urina se mai diminueaza. Daca aceasta nu este prima sarcina a ra, ai inceput deja sa porti haine pentru gravidute. Daca inca nu ai inceput sa iei mult in greutate ai observat cu siguranta ca nu te simti la fel de confortabil in blugii tai preferati pentru ca talia ta a inceput deja sa se lateasca.

Chiar daca tu esti puternica si incerci sa faci fata cu brio provocarilor aduse de sarcina, corpul tau incepe sa iti joace feste. Vei observa ca gingiile tale sunt extrem de sensibile si, in aceasta perioada, sangerarile gingiilor sunt extrem de frecvente. Nu te ingrijora daca observi niste umflaturi mici pe suprafata gingiilor. Multe gravidute dezvolta tumori orale non-canceroase in timpul sarcinii.

Chiar daca gandul ca trebuie sa mergi la dentitst nu este unul tocmai placut, sanatatea dintilor si a gingiilor este extrem de importanta, mai ales in timpul sarcinii. Neglijarea problemelor de dentitie pot sa duca la o varietate de probleme si de boli, precum gingivita de sarcina, nasterea prematura sau nasterea copiilor cu greutate sub cea normala. Studiile in domeniu au demonstrat ca parodontopatiile pot afecta o nastere si pot provoca un travaliu prematur. Astfel ca nu mai sta pe ganduri si fa-ti o programare la dentist pentru a te asigura ca totul este in regula. Nu uita sa mentionezi faptul ca esti insarcinata pentru a evita o radiografie.

In aceasta perioada este posibil sa te confrunti cu arsurile stomacale din sarcina. Este vorba despre acele senzatii de arsura care, de foarte multe ori, se extind de la partea de jos a sternului pana la partea inferioara a gatului. Ei bine, aceste arsuri sunt cauzate de progesteron, un hormon produs de placenta, care face ca valva separatoare dintre esofag si stomac sa se relaxeze. Neplacerile apar mai ales in momentul in care stai intinsa deoarece atunci acidul gastric se poate infiltra inapoi si provoaca senzatia inconfortabila de arsura. La multe viitoare mamici, aceasta problema apare mai tarziu, pe masura ce uterul incepe sa se intinda spre stomac.

Bebelusul in saptamana a 12-a de sarcina:

Aceasta este saptamana in care gogoloasa rozalie din burtica ta va incepe sa aiba reflexe. Isi va inclesta pumnii, isi va curba degetutele de la picioare si isi va incorda muschii. Daca vrei sa te induiosezi si mai tare, afla ca tot acum, puiul tau incearca sa faca primele miscari de sugar. Acum isi tuguie buzele si incearca sa-si bage degetelele in gurita. Stim ca nu iti place, dar tot nu vei putea sa-i simti inca miscarile line, ai rabdare pentru ca acest lucru se va intampla mai repede decat crezi.

Printre altele, pufuletul tau incepe sa semene tot mai mult cu un omulet, caci ochisorii s-au mai apropiat si s-au pozitionat la locul lor, urechiusele sunt unde ar trebui sa fie, ceea ce face ca fetisoara sa dragalasa sa fie mai umana .

Galuscuta ta si-a dezvoltat foarte mult si creierul, deoarece neuronii incep sa trimita si sa primeasca informatie intre ei. Mai mult, micutul isi poate aduce capusorul mai sus, ridicandu-si astfel barbia micuta inspre exterior. Barbia si nasul sunt acum mai pronuntate si mai bine definite.

Ca sa-ti cream o imagine a ceea ce se intampla in uterul tau, iti vom spune ca o mica parte din instinele micutului tau sunt inca afara, legate de cordonul ombilical si abia acum vor incepe sa intre treptat in cavitatea sa stomacala. Ce inseamna asta? Sistemul gastro-instestinal functioneaza. Fierea a inceput sa produca sucul bilei, iar rinichii secreta deja urina in vezica. Imagineaza-ti ca micutul rotofei e aproape de a-si dezvolta si sistemul imunitar, deoarece maduva produce celulele albe care vor lupta cu bacteriile de-a lungul intregii vieti.

Recomandari:

Daca si pe tine te afecteaza arsurile stomacale, incearca sa eviti mancarurile care iti accentueaza starile neplacute, precum prajelile, condimentele in exces sau alimentele grase. Sucul de fructe este excelent pentru tine si pentru bebe, dar daca il combini cu alte alimente iti provoaca o cantitate mare de acid care te va afecta. Obisnuieste-te sa-l consumi dimineata, pe stomacul gol si sa astepti putin pana cand sa mananci.

Daca esti iubitoare de cafea, acum este momentul sa renunti in totalitate la acest obicei pentru ca-l afecteza pe cel mic. In loc de cafeaua de dimineata, incearca sa bei o cana de lapte pe care sa o aromatizezi cu un sirop dulce.

Daca incepi sa observi vergeturi pe suprafata sanilor, incearca sa porti sutiene cu sustinere buna ca sa previi aparitia altor vergeturi sau intensificarea lor. Hidrateaza-te cu crema sau uleiuri pentru gravidute, ingrijeste-ti atat pielea, cat si parul si unghiile pentru ca acum corpul tau trece printr-o schimbare majora. Exista sanse sa fii una dintre acele gravidute care stralucesc in timpul sarcinii datorita hormonilor, dar asta nu inseamna ca trupul tau nu mai are nevoie de ingrijire.

Nu uita sa respecti programul vizitelor la medicul ginecolog si sa discuti cu el despre toate problemele sau nelamuririle pe care le ai. El te va indruma si sfatui cu privire la vitaminele in timpul sarcinii, dar si cu privire la testele din timpul sarcinii pe care trebuie sa le faci pentru a te asigura ca lucrurile merg asa cum ar trebui la tine in burtica.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie