Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Nume de baieti cu litera R

Radu

Etimologii afirma ca Radu a patruns in onomastica romaneasca prin filiera slava, fiind compus din "rad" care se poate traduce prin "bucurie", "glorie" (in bulgara), prin "slava" ( in rusa) sau prin "sfat", "consiliu" (germana). Se pare ca in secolul al XIV-lea, acest nume a fost des intalnit, motiv pentru care au aparut si diverse forme ale acestuia precum Radutu, Radus, Radulin, Radna, Rada etc.

Rafael

Etimologii considera ca Rafael provine din limba ebraica, el fiind compus din "rapha" care inseamna a vindeca si "El" care este prescurtarea de la Elohim (Dumnezeu). Asadar, pornind de la etimologia numelui, se poate afirma ca semnificatia lui Rafael este "vindecat de Dumnezeu". Aceasta simbolistica este sutinuta si din punct de vedere religios, referindu-ne la faptele Arhanghelului Raphael. Conform Vechiului Testament, el este cel care a vegheat insanatosirea lui Abraham dupa circumcizie si tot el i-a incredintat lui Moise ierbarul care il ajuta sa vindece diverse boli. Datorita semnificatiei acestui nume, Rafael a fost adaptat diverselor culturi, motiv pentru care putem regasi mai multe forme ale acestuia: Raphael, Rafa, Rafaela, Raphaela, etc.

Ramiro

Unii etimlogi considera ca Ramiro este varianta latinizata a numelui german Ramirus , compus din „ragin” care se poate traduce prin sfat si „mari” care inseamna faimos. Asadar, pornind de la etimologia numelui, se poate considera ca Ramiro inseamna judecator sau sfat faimos.

Ramon

Etimologii considera ca acesta nume este un derivat spaniol al numelui german Raginmund, compus din cuvantul gotic "ragin" (consiliu, sfat) si termenul "munt" care se poate traduce prin "aparare" sau "protectie". Asadar, pornind de la etimologia numelui, Ramon ar putea insemna "consiliul aparator".

Rares

In ceea ce priveste semnificatia acestui nume, etimologii nu au putut prezenta o varianta unica si oficiala. Asadar, Rares se va afla in corelatie cu voievodul Moldovei, Petru Rares. Unii parinti aleg sa isi numeasca micutii dupa acest personaj, care s-a evidentiat datorita curajului, onestitatii si vitejiei.

 

Raymond

Etimologii considera ca Raymond provine din limba germana, de la numele Raginmund, fiind compus din „ragin” care se poate traduce prin judecata si „mund” care poate simboliza maini, protectie. Asadar, conform acestei teorii, Raymond ar putea simboliza maini protectoare sau un consiliu protector. Acest nume are si o conotatie religioasa datorita faptului ca a fost purtat de sfinti si anume, Sfantul Raymond Nonnatus ( patronul moaselor si a femeilor gravide) si Sfantul Raymond din Peñafort (patronul canonizatilor)

Razvan

Desi nu s-a putut stabili cu precizie o semnificatie a acestui nume, unii etimologi au afirmat ca Razvan provine din limba slavona, fiind compus din "raz" care inseamna inca o data si "zvati" care se poate traduce prin a fi numit, botezat. Asadar, pornind de la aceasta teorie, Razvan semnifica rebotezat. Pe de alta parte, unii specialisti considera ca acesta provine din India, de la "Radovan", nume care semnifica "aducator de vesti bune". Cu toate ca nu se poate stabili cu certitudine semnificatia si originea acestui nume, Razvan este des intalnit la noi in tara.

Relu

Etimologii considera ca Relu este un diminutiv al numelui Aurelian, care provine de la latinescul „aurum” (aur). Asadar, pornind de la etimologia numelui, Relu are putea simboliza stralucire, bogatie, lumina.

Remus

In ceea ce priveste semnificatia acestui nume, etimologii nu au putut stabili o varianta unica si oficiala. Totusi, unii considera ca acest nume provine din limba latina, semnificand rapiditate. Pe de alta parte, unii afirma ca Remus ar putea fi tradus prin vasla sau lopatata. Semnificatia acestui nume ar putea sa se afle in corelatie cu legenda romana, Romulus si Remus, cei doi copii crescuti de lupoaica. Mitologia romana afirma ca Remus a fost fiul preotesei Rhea Silvia si al zeul razboiului, Marte. Acesta fost asasinat de fratele sau Romulus, fondatorul Romei si a legiunilor romane.

Richard

Etimologii afirma ca acest nume provine din limba germana, fiind compus din cuvintele „reich” care inseamna "bogatie" sau "conducator" si „hard” care se poate traduce prin "putere", "greutate". Asadar, pornind de la etimologia numelui, Richard ar putea semnifica "conducator puternic".

Robert

Etimologii considera ca acest nume provine din limba germana de la Hrodebert, compus din „hroth” care inseamna "faima" si „beraht” care se poate traduce prin "stralucire". Asadar, pornind de la etimologia numelui, Robert poate semnifica "faima stralucitoare".

Roberto

Roberto este varianta italieneasca a numelui Robert, care conform etimologilor provine din limba germana de la Hrodebert, compus din „hroth” care inseamna faima si „beraht” care se poate traduce prin stralucire. Asadar, pornind de la etimologia numelui, Roberto poate semnifica faima stralucitoare.

Roland

Etimologii considera ca acest nume provine din limba germana, de la Hrodland, compus "hrod" care inseamna faima si „land” care se poate traduce prin pamant. Asadar, pornind de la aceasta explicatie, se poate afirma ca Roland inseamna "faima pamantului". Totusi, unii considera ca acest nume defapt este compus din alte doua termeni din germana veche: "rod" care inseamna faima si "nand" care se poate traduce prin indraznet.

Roman

Din punct de vedere etimologic, specialistii considera ca Roman provine din limba latina si inseamna "locuitor al Romei". Prezenta acestui nume pe teritoriul Romaniei este atestat de documente gasite in Tara Romaneasca inca din 1389, insa frecventa cea mai mare a numelui este consemnata in Transilvania si Moldova.

Romulus

Etimologii considera ca acest nume provine din limba latina si se poate traduce prin "locuitor din Roma". Pe de alta parte, unii considera ca acesta provine din limba greaca de la "romeos" , termen utilizat pentru a desemna o persoana care face un pelerinaj spre Roma. De asemenea, semnificatia acestuia se afla in corelatie cu legenda conform careia Romulus era fiul zeului razboiului, Marte, si a lui Rhea Silvia. Legenda spune ca cei doi au fost crescuti de o lupoaica, iar mai apoi, pentru a ajunge conducatorul Romei, Romulus si-a ucis fratele geaman Remus.

Romeo

Etimologii considera ca acesta provine din limba greaca de la "romeos" , termen utilizat pentru a desemna o persoana care face un pelerinaj spre Roma. Totusi, acest nume a devenit mai cunoscut odata cu opera lui Shakespeare, Romeo si Julieta devenind un simbol al cuplului indragostit.

Ronald

Etimologii afirma ca acest nume provine din limba germana, de la Ragnvaldr, compus din „regin” care se poate traduce prin consiliu, sfat si „valdr” care ar putea insemna regula. Totusi, acest nume a devenit mai cunoscut in randul baietilor, odata cu fotbalistul Cristian Ronaldo.

 

 

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | ANPC | SOL

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this