Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Importanta jocului la copii

Concepția conform căreia procesul de învățare plictisește copii este eronat deoarece psihologii au demonstrat faptul că micuții, încă din primele zile, învață gesturi, sunete prin intermediul imitării. Invățarea face parte din activitatea zilnică a omului, motiv pentru care și copilașii în mod inconștient își doresc să învețe. Pe parcursul întregii copilării, puiul tău va trece prin diverse stiluri de învățare cu ajutorul cărora el va încerca să își satisfacă curiozitatea și să își lărgească aria de cunoștiințe.

Totuși, trebuie să știi că atunci când ne referim la procesul de învățare în primii ani de viață, luăm în considerare faptul că micuțul nu va reuși să acumuleze informații prin intermediului metodelor clasice, ci prin intermediul imitării și a jocului. Da, într-adevăr joaca are un rol important în dezvoltarea fizică, psihică și emoțională a copilului, motiv pentru care este indicat ca activitățile pe care le va desfășura copilașul pentru a învăța să fie distractive.

Cercetările psihologice au demonstrat faptul că jocurile educaționale determină copilul să se mențină într-o continuă stare de învățare. Fiecare activitate pe care o vei desfășura cu micuțul tău îi va aduce noi informații și îi va lărgi aria de cunoștințe. De aceea este indicat să petreci cât mai mult timp cu copilașul tău, desfășurând diverse acțiuni educative, dar si distractive. Pentru a putea înțelege importanța jocului în educația copilului, îți vom prezenta câteva dintre beneficiile activitatilor si jocurilor asupra dezvoltării prichindelului.

Importanța jocului în dezvoltarea fizică a copilului

Sportul și mișcarea sunt importante pentru dezvoltarea organismului copilului în condiții optime, motiv pentru care este recomandat ca prichindelul să aibă o viață activă. Trebuie să știi că prin intermediul jocurilor fizice copilul va putea să își dezvolte mușchii și va învăța să își controleze respirația. Mișcarea este recomandată pentru toate vârstele, dar mai ales în cazul copiilor care se află în creștere și care au nevoie de o viață sănătoasă pentru o dezvoltare în condiții optime. De asemenea, medicii au identificat 11 avantaje ale jocurilor fizice în dezvoltarea copilului:

  • asigură creșterea structurii osoase a copilului
  • asigură dezvoltarea optimă a ligamentelor și tendoanelor
  • îmbunătățește coordonarea și echilibrul micuțului
  • asigură un somn liniștit copilului
  • îmbunătățește abilitățile personale (cooperarea, leadership etc)
  • îmbunătățește sistemul respirator
  • crește rezistența organismului la efort
  • ajută sistemul imunitar
  • arde grăsimile și oferă energia necesară
  • previne apariția problemelor de tensiune
  • contribuie la dezvoltarea psihică și emoțională a copilului

Activitățile fizice contribuie și la dezvoltarea abilităților motorii ale copilului și, totodată, îl ajută pe prichindel să interacționeze și să socializeze cu copii de vârsta sa. Prin intermediul jocurilor fizice puiul tău va învăța să lucreze în grup, să colaboreze și să relaționeze mai ușor, ceea ce îl va ajuta la maturitate.

Importanța jocului în dezvoltarea socială a copilului

Interacționarea și socializarea reprezintă aspecte extrem de importante în dezvoltarea emoțională a copilului, ajutându-l să se integreze într-un grup social și să lege prietenii. Este demonstrat faptul că prietenia joacă un rol esențial pentru echilibrul emoțional al copilului, motiv pentru care, încă din primii ani de viață este indicat să îl motivezi pe copilașul tău să stea cu alți prichindei de vârsta sa.

Studiile psihologice afirmă faptul că prichindelul care își petrece timpul singur jucându-se sau uitându-se la televizor va putea adopta mai târziu un comportament pasiv sau introvertit, fapt ce va putea avea ca și consecință neintegrarea sau izolarea în perioada școlară sau la adolescență. De asemenea, copii care nu se joacă în grup sau care resping ideea de a sta în compania altor copii riscă să aibă uncomportament introvertit la adolescență, închizându-se în sine. Astfel de persoane, care în copilărie nu au reușit să își dezvolte abilitățile sociale, riscă să întâmpine dificultăți în ceea ce privește întemeierea unei familii și împărtășirea sentimentelor cu persoanele din jur.

Așadar, pentru a se evita o astfel de situație, se recomandă ca micuțul să desfășoare activități educative, dar distractive care să îl îndemne să interacționeze cu copii de vârsta lui. Este adevărat că în cadrul grădiniței copilul va avea mai multe șanse să lege prietenii și să își dezvolte abilitățile sociale, însă tu, ca părinte, trebuie să îl motivezi în această direcție și în timpul petrecut în afara instituției. De aceea noi te sfătuim ca în timpul tău liber, să îl duci pe micuț în parc și să îl motivezi să se joace cu copii de vârsta sa.

Atunci când copilul se joacă în grup, el va învăța să preia anumite gesturi și obiceiuri de la copii, va învăța să împartă și să colaboreze cu aceștia. În acest sens, ai putea să îl determini pe copil să creeze diverse obiecte cu proprile mănuțe astfel încât să își dezvolte creativitatea, abilitățile motorii și cele sociale. Într-adevăr sunt unele jocuri pe care copilul le va prefera să le desfășoare singur, iar tu ar trebui să respecți decizia prichindelului tău deoarece fiecare persoană la un moment dat își dorește să își petreacă puțin timp singur. Trebuie să știi că și activitățile desfășurate de copil singur sunt importante, având rolul în dezvoltarea cognitivă a acestuia.

Importanța jocului în dezvoltarea cognitivă a copilului

Jocurile cognitive contribuie la dezvoltarea mentală și emoțională a copilului, insa trebuie sa stii ca ele vor crește în complexitate în funcție de vârsta micutului. Astfel că vei observa cum copilul va începe cu activități simple precum aruncatul unei mingi în mod aleatoriu și va reuși în cele din urmă să arunce mingea într-un cerc în mod voluntar.

Trebuie să știi că fiecare copil are un anumit ritm al său de dezvoltare, motiv pentru care ai putea observa cum copilul tău desfășoară activități mai complexe sau mai simple decât alți copilași de aceeași vârstă. Nu trebuie să îl presezi în vederea desfășurării mai multor activități sau jocuri deoarece el va acumula informații în ritmul său propriu și va reuși să asimileze cunoștințele prin intermediul jocurilor care i se par distractive. Fiecare copil se joacă și își dorește să desfășoare activități distractive și de aceea este recomandat să încerci să tranformi acele activități si jocuri educative în activități si jocuri amuzante, pe care copilul să ajungă să și le dorească.

Cu ajutorul jocului, copilul va reuși să își dezvolte funcțiile executive (memoria, atenția), limbajul, cunoștințele și raționamentul deductiv, respectiv cel inductiv. Așadar, prin simpla aruncare a mingii la auzul unei comenzi către un anumit copil, prichindelul va putea să își dezvolte:

  • atenția (copilul își va muta atenția de la minge la vocea persoanei care dă comanda iar apoi la copilul la care urmează să ajungă mingea)
  • memoria (copilul va ține minte regulile jocului, va ține minte cărui copil va trebui să arunce mingea)
  • limbajul (copilul va recunoaște comanda și va înțelege sensul cuvintelor “acum”, “aruncă”, “la dreapta”, “la stânga”, “așteptăm..” etc)

Așadar, precum ai putut observa, jocurile si activitatile distractive pot fi considerate educative dacă sunt desfășurate în mod corespunzător. Din păcate, mulți părinți nu înțeleg importanța jocului în dezvoltarea copilului, motiv pentru care aceștia nu îl încurajează pe puiul lor să petreacă mai mult timp desfășurând jocuri distractive. De asemenea, este recomandat să combini acțiunile distractive realizate în grup cu cele desfășurate doar de copil singur, pentru ca acesta să se dezvolte din mai multe puncte de vedere. Indiferent de activitatea pe care dorești ca micuțul să o realizeze, tu tot poți să o transformi într-o joacă distractivă, care să îl determine pe micuț să-și dorească să o repete. Trebuie să menționăm faptul că vor fi și anumite activități pe care copilul va trebui să le trateze cu seriozitate si sa inteleaga ca nu sunt jocuri.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie