Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Importanta gimnasticii la gravide

Esti insarcinata si te odihnesti mult pentru ca urmeaza sa aduci un copilas pe lume? Ei bine, intr-adevar odihna este extrem de benefica pentru sarcina, dar si miscarea este! De aceea, iti vom prezenta rolul gimnasticii pentru buna desfasurare a sarcinii.

In primul rand trebuie sa facem precizarea ca nu ne referim la orice fel de gimnastica, ci la cea speciala pentru gravide. Acest tip de gimnastica presupune exercitii si tehnici corecte de respiratie, care sa te ajute pe parcursul sarcinii sa te simti mai bine, dar mai ales in momentul nasterii.

Medicii au demonstrat faptul ca femeile care fac miscare in perioada sarcinii au parte de o nastere mai usoara decat cele care se odihnesc mereu. Bineinteles ca in acest caz nu vorbim despre mamicile care au o sarcina cu riscuri, acestora le este recomandat repausul absolut.

Cercetarile medicale au demonstrat faptul ca gimnasitica efectuata in timpul sarcinii contribuie la dezvoltarea fatului in conditii optime si la mentinerea sanatatii gravidei. Astfel, prin avantajele gimnasticii in timpul sarcinii se numara: prevenirea durerilor lombare prin detensionarea si intarirea musculaturii, diminuarea durerilor travaliului, cresterea mobilitatii articulare (folositoare in alegerea pozitiei de nastere), facilitarea, circulatiei sangelui, facilitarea oxigenarii optime a fatului, asigurarea unui echilibru psihic si emotional, prevenirea aparitiei edemelor, controlul greutatii corporale, invatarea miscarilor respiratorii toracice si diafragmatice corecte, scaderea riscului de ruptura la nivel perineal, prevenirea constipatiei si prevenirea epiziotomiei.

O sedinta de gimnastica poate dura intre 20 de minute si o ora, depinde de starea si rezistenta mamicii. Cu toate ca poate inainte de sarcina ai facut mult sport, acum trebuie sa iei in considerare faptul ca atunci cand te misti, o faci pentru doua persoane. Astfel vei putea observa ca miscarile tale vor fi mai greoaie, mai lente si mai calculate.

Spre fericirea ta si a mai multor mamici, in prezent sunt mai multe cursuri care ofera sedinte de gimnastica pentru gravide. In functie de optiunea ta, poti alege ca sedinta sa fie practicata individual sau in grup. De asemenea, exista posibilitatea ca si partenerul tau sa participe la aceste sedinte astfel incat sa puteti exersa si acasa unele pozitii optime pentru momentul travaliului. Astfel in functie de sala pe care o vei alege, vei putea opta pentru gimnastica cu mingea, yoga, exercitiile Kegel, dansul sau aerobic.

Exercitii Kegel

Acestea sunt considerate de unii specialisti unele dintre cele mai bune antrenamente pentru pregatirea mamicii pentru momentul travaliului si a nasterii. Acest tip de exercitii este recomandat mai ales femeilor care doresc sa aiba parte de o nastere naturala. Prin intermediul exercitiilor Kegel muschii pelvieni vor fi mai bine pregatiti pentru nasterea bebelusului.

Dans

Cercetarile au demonstrat ca bebelusul din burtica ta, incepand cu saptamana 16 de sarcina poate percepe si auzi sunete. Astfel ca o muzica placuta si miscarile ritmate ii pot determina o stare de bine. Dar nu numai lui! Dansul te poate ajuta sa scapi de stres, dar te poate ajuta sa devii si mai flexibila, avand in cele din urma un centru de echilibru in ultimele luni sarcina, cand burtica ta este destul de mare.

Yoga

Trebuie sa stii ca aceste exercitii de yoga sunt adaptate pentru tine ca viitoare mamica. Ele vor contribui la cresterea flexibilitatii si a elasticitatii ligamentelor, imbunatatirea circulatiei si diminuarea durerii in timpul travaliului. Prin intermediul exercitiilor yoga vei putea invata cum sa iti controlezi in mod corect respiratia, fapt ce iti va facilita nasterea.

Aerobic

Aerobicul pentru mamici iti poate aduce de asemenea mai multe avantaje precum controlarea greutatii, facilitarea nasterii si pastrarea unui echilibru emotional. Totodata, in cadrul cursului vei putea intalni alte mamici cu care poti socializa si imparti sentimente si trairi. Cercetatorii au demonstrat ca prin intermediul exercitiilor de aerobic din timpul sarcinii, dimensiunile placentei pot creste si astfel poate creste capacitatea ei de a absorbi mai usor oxigenul si nutrientii necesari puiului tau.

Trebuie sa stii ca exista doua tipuri de gimnastica: cea efectuata in cadrul unei sali special amenajata pentru gravide si cea sub apa. Gimnastica subacvatica este din ce in ce mai indragita de mamici si extrem de recomandata de medici. S-a demonstrat ca aceasta are efecte benefice asupra mamicii, dar si asupra copilasului ei. Acest lucru se poate explica din punct de vedere fizic, luand in considerare faptul ca greutatea corpului in apa scade, iar corpul este impins in sus si astfel apare "efectul de plutire". Prin intermediul acestui tip de gimnastica apare si efectul hidrostatic, ceea ce permite sangelui si a altor fluide din corp sa circule mai usor.

Indiferent de tipul de gimnastica pentru care optezi, noi te sfatuim sa nu depui prea mult efort si sa te consulti cu medicul tau inainte de a lua o decizie. De asemenea, incearca sa nu exagerezi cu exercitiile, recomandat fiind sa mergi la sala sau bazin de 2-3 ori pe saptamana.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie